RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Центр оборонних реформ презентував доповідь про роботу на РФ відставних офіцерів НАТО

Відставні офіцери армій та розвідструктур країн НАТО задіяні у заходах російських спецслужб, спрямованих на виправдання агресії РФ та підрив допомоги Україні.

Про це йдеться в доповіді Центра оборонних реформ та агентства Guildhall.

У Франції розглянуто участь відставних офіцерів у заходах "Франко-російського діалогу", який координується наближеним до Путіна олігархом Володимиром Якуніним. Наводиться приклад круглого столу в Парижі 12 грудня 2022 за участю генерала Вінсента Деспорта, ексначальника відділу розвідки ЗС Франції генерала Домініка Делавара, експредставника командування Сил спецоперацій Франції Жака Хогарда. Розглянуто оточення екскандидата у президенти Франції Еріка Земура: проаналізовано діяльність голови штабу Земура – генерал-майора Бертрана Де Ла Шена, наближеного до ексначальника Генштабу ЗС Франції П'єра Де Вільє, брат якого Філіп де Вільє – бізнес-партнер російського олігарха Костянтина Малофеєва. У доповіді згадані Жан-Бернар Пітель – генерал у відставці, віцепрезидент центра Geopragma Грегуар Діамантідіс та екскомандувач силами НАТО в Косово генерал Жан-Клод Аллар.

У Німеччині розглянуто вплив Якуніна у рамках роботи інституту "Діалог цивілізацій". Експертом там є відставний генерал Бундесвера Харальд Куят, який брав участь у роботі започаткованого Путіним та Шредером "Петербурзького діалогу". Проаналізовано діяльність Еріха Вада – генерала Бундесвера, відомого зв'язками з Яном Марсалеком, який перебуває під протекцією ФСБ РФ. 25 лютого 2023 Еріх Вад став співорганізатором мітингу "За мир!" у Берліні, вимогою якого було припинення воєнної допомоги Україні.

У Чехії примітним назвали ексспівробітника Служби держбезпеки Чехословаччини Мартіна Коллера, який бере участь у заходах Інституту слов'янських стратегічних досліджень. Він брав участь у протестах, спрямованих на підрив допомоги Україні.

У США, згідно з доповіддю, активну роботу ведуть члени організації "Ветерани розвідки за розсудливість" (VIPS), провідні члени – ексспівробітник ЦРУ Реймонд Макговерн та колишній співробітник АНБ Едвард Бінні. У 2016 VIPS заперечувала втручання РФ у вибори до США. Згідно з Financial Times, Бінні та Стіл причетні до вербування в QAnon, яке використовувалося спецслужбами РФ. Також у доповіді називають екскореспондента Russia Today Скота Ріттера та експолковника армії США та радника Пентагону при Трампі Дугласа МакГрегора.

"Росія активізувала власну агентурну мережу для зайняття політичних позицій у країнах Заходу, що становить серйозну загрозу для політичної єдності НАТО та ЄС, а також для національної безпеки відповідних держав", - йдеться у висновках доповіді.