RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Орбан може на півроку очолити Єврораду

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який заблокував виділення фінансової допомоги Україні, може на півроку очолити Єврораду через передвиборчу кампанію Шарля Мішеля.

Про це пише видання Politico.

За словами журналістів, чинний голова Євроради Шарль Мішель повідомив про своє бажання обратися до Європейського парламенту, вибори до якого заплановані на літо 2024 року.

Читайте також: Євросоюз готує для України план Б, щоб обійти вето Орбана

Якщо Шарль Мішель переобереться до Європарламенту, його колегам доведеться вирішити питання з можливим наступником. Журналісти зазначають, що якщо союзникам не вдасться домовитися про наступника Шарля Мішеля, його посаду на півроку обійме прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це пов'язано з тим, що Будапешт головуватиме у Раді ЄС.

"Вперше чинний президент Ради стане кандидатом на виборах до Європейського парламенту. Мішель мав залишатися на своїй посаді до кінця листопада, коли буде сформовано новий склад Колегії комісарів. Хоча з юридичного погляду вчинок Мішеля цілком виправданий, він чинить додатковий тиск на європейських лідерів, оскільки у них зазвичай залишається більше часу для маневрів та угод під час великого перекроювання вищих посад, яке завжди відбувається після п'ятирічних виборів до ЄС" , - йдеться у матеріалі видання.

Після виборів до Європарламенту, які відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, глави держав-союзників зустрінуться 17 червня, а потім 27-28 червня. Саме на цих зустрічах, як припускають журналісти, керівники країн намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Раніше ми розповідали, що ЄС може обійти вето Угорщини по Україні.

  • Вас може зацікавити:

Угорщину хочуть позбавити права голосу: який механізм може застосувати Євросоюз

Скільки в Україні Орбанів: кількість "родичів" прем'єра Угорщини вражає

Орбан, йди геть, розбійник: як Україні отримати 50 млрд від ЄС