RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Країна НАТО і ЄС подовжила термін вивчення мови для біженців з України

Міністерство освіти, науки та спорту Литви запропонувало продовжити на рік термін вивчення литовської мови для українських біженців, які працевлаштувалися у країні.

Про це повідомляє LRT.

Читайте також: Країна Європи подовжила легальне перебування біженцям з України

"Щоб забезпечити якомога більшій кількості громадян України, яким надано тимчасовий захист, можливість працювати, утримувати себе та свої сім'ї, сплачувати податки до моменту повернення в Україну, ми пропонуємо продовжити звільнення від вимог володіння державною мовою для цієї категорії", - заявила заступниця міністра освіти, науки і спорту Агне Кудараускене.

Це стосується як біженців з тимчасовим захистом, так і тих, хто вже набув нового статусу, зокрема, дозвіл на роботу. За даними Міністерства соціального захисту та праці Литовської Республіки, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, в Литві знайшли роботу майже 30 тисяч українців.

У такий спосіб відомство хоче змінити постанову уряду про дворічний термін вивчення державної мови Литви для для іноземців, яким надано тимчасовий захист у Литовській Республіці. У середині березня 2023 року литовська Інспекція з державної мови інформувала політиків, що з березня цього року почне перевіряти, наскільки воєнні біженці з України, які працюють у країні, знають мову. Це збентежило литовських урядовців.

Тепер Міністерство освіти, науки та спорту пропонує змінити цю постанову уряду та встановити, що для таких іноземців з тимчасовим захистом "категорія володіння державною мовою не застосовується при прийомі на роботу протягом 3 років з моменту надання тимчасового захисту в Литві".

"І далі докладатимуться зусилля щодо створення сприятливих можливостей для вивчення литовської мови українцями за рахунок коштів, що фінансуються Службою зайнятості або через систему індивідуальних профілів навчання, щоб полегшити їхню інтеграцію на ринку праці та можливості працювати на більш висококваліфікованій роботі", - зазначається у зверненні відомства.

Раніше ми розповідали, скільки українці щодня витрачають за кордоном.

  • Вас може зацікавити:

Мільйон переселенців залишиться без виплат: чому держава вирішила "зрізати" ВПО

В Норвегії скоротили допомогу для українських біженців: що треба знати

На західному фронті без ілюзій: чи підтримає Європа ідею Зеленського про гроші біженців