Соціолог ухвалила росіянам страшний вирок

Російський соціолог Наталія Зорка заявила, що "особливий шлях" Росії приведе її в глухий кут.

Про це вона сказала в Литві на відкритій лекції в Інституті міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету, передає інформагентство "Newsader".

"Країна поступово закривається. Це повна відмова від вітру змін, який подув на початку 90-х. Відмова від цієї парадигми та пошуку позитивної самоідентифікації всередині країни. Згідно з опитуваннями, сьогодні тільки третина населення вважає Росію європейською країною", — сказала Зорка.

Вона зазначила, що європейська ідея не змогла перемогти в Росії, внаслідок чого виявилося, що в країні було і є лише близько 6% людей, для яких європейські цінності дійсно важливі.

Соціолог констатувала, що покоління початку дев'яностих — покоління європейських надій — врешті решт стало переймати установки батьків. Вона підкреслила, що постімперський синдром в Росії так і не було подолано: для цього не вистачило запасу позитивних ідей, і сьогодні Росія перебуває поза часом.

"Якщо ми говоримо про бачення майбутнього, то головна проблема полягає в тому, що його немає. Жодних проектів "раю, якого можна досягти", в уяві жителів Росії не має. Люди йдуть вперед, постійно повертаючись назад. Жодного позитивного проекту для розвитку країни в результаті в наявності не виявилося", — сказала Зорка.

За її словами, ще однією характерною ознакою стану російського суспільства є страх. За твердженням Зоркої, люди тепер панічно бояться війни. При цьому не виключений варіант, що для нової хвилі ура-патріотичної мобілізації Кремль знову обере конфліктну стратегію.

Інші страхи, за її словами, природним чином пов'язані з економікою.

"Майже половина населення вважає, що Росія увійшла в глибоку економічну кризу. Очікування досить песимістичні", — підсумувала Зорка.

Як повідомляв "Апостроф", російський історик Марк Солонін порівняв ступінь впливу на росіян політичних режимів радянського диктатора Йосипа Сталіна і нинішнього президента РФ Володимира Путіна.