RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Голову ФСБ в Росії розкритикували за виправдання сталінського терору

Члени російської правозахисної організації "Свободное слово", а також приєдналися до них літератори (всього понад 80 осіб), підписали заяву на знак протесту проти заяв глави ФСБ Олександра Бортнікова, який до Дня працівника органів держбезпеки (20 грудня) розповів про своє бачення історії в інтерв'ю "Російській газеті".

Заява літераторів опубліковано на сайті Colta.ru.

"Ми, члени Асоціації " Свободное Слово", розглядаємо заяви високопоставленого чиновника не тільки як вираз його особистих поглядів, але насамперед, як важливий етап у кампанії по реабілітації діяльності чекістів, як прагнення відкрито вивести процес повзучій сталінізації на державний рівень", - йдеться в заяві.

"Спроби виправдати державний терор здійснювався ВЧК-ОГПУ-НКВД-МГБ і забрав життя мільйонів невинних громадян нашої країни, ми вважаємо неприпустимими. Наслідки цього злочину досі не розслідувані і не отримали належної правової оцінки", - відзначили російські письменники.

Вони звернули увагу, що Бортніков називає державний терор "перегинами", а серед його жертв згадує тільки самих співробітників органів безпеки, які потрапили під "чистки".

"Такий підхід є наругою над пам'яттю незліченних загиблих і табірників — великих письменників, учених, воєначальників, артистів, та невідомих працівників, чиї імена повертаються з забуття ціною подвижницької праці, всупереч опору сьогоднішніх чекістів, досі відмовляють дослідникам і громадянам допуску до своїх архівів", - підкреслюється в заяві організації "Свободное слово".

Зокрема, під цією заявою залишили свої підписи лауреат Нобелівської премії, білоруська письменниця Світлана Алексієвич, літературний критик Олександр Архангельський, поет Сергій Гандлевский, письменник Денис Драгунський, поет Лев Рубінштейн, правозахисниця Зоя Свєтова, письменниця Людмила Улицька і багато інших.

Як повідомляв "Апостроф", учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна "привітала" співробітників ФСБ плакатом з написом: "З днем народження кати".