RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У США поставили під сумнів дані про високу явку на виборах Путіна в Росії

Американська розвідувально-аналітична компанія Stratfor поставила під сумнів показники щодо явки на президентських виборах в Росії.

Про це повідомляється в матеріалі Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

"Спочатку на виборах президента Кремль планував для Путіна стратегію 70/70: набрати 70% голосів при явці в 70%. У той час як перша умова було досить легко забезпечити, друге стало найбільшою проблемою Кремля в день виборів. Опозиціонер Олексій Навальний, якому заборонили балотуватися на виборах, ініціював кампанію по бойкоту виборів по всій Росії, і його хештег #НеГолосую стрімко набирав популярність минулого тижня", - відзначили аналітики.

Звертається увага, що у відповідь на це Кремль почав свою кампанію з мобілізації електорату.

"Кремлівські і регіональні лідери відповіли на це організацією всеукраїнських акцій, спрямованих на залучення виборців, у тому числі лотерей, концертів, ярмарків, а також конкурсів селфи і костюмів з грошовими призами або iPhone в подарунок. За повідомленнями, багато державні установи та органи влади (зокрема, військові) змушували своїх співробітників голосувати", - пише Stratfor.

Відзначається, що незалежні спостерігачі констатували невисоку явку на президентських виборах в РФ.

"Оскільки більшість іноземних спостерігачів не допустили до моніторингу виборів в Росії, багато опозиційні групи (в тому числі команда Навального) та незалежна організація "Голос" відправили своїх власних спостерігачів по всій країні. Більшість недержавних моніторщиків зафіксували досить низьку явку – менше 50%. Навіть Центральна виборча комісія країни спочатку заявляла про явку на рівні близько 51%, хоча за останніми офіційними даними вона перевищила 67%", - підкреслили експерти.

Також за даними незалежних спостерігачів, лише близько 34% громадян прийшли на виборчі дільниці в пропутінській Чечні, хоча влада республіки називали цифру 81%.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Після виборів Путіна залишилося два великі питання, Кремлю буде непросто - приватна розвідка США