RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Білорусі День волі відзначають затриманнями і блокуванням роботи журналістів

Перед святкуванням неофіційного свята "День волі" в Білорусі пройшли масові затримання опозиційних активістів.

Про це розповіли в правозахисній організації "Вясна".

Відзначається, що 25 березня 2018 року в Білорусі святкують 100-річчя з дня проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки. У 2018 році влада вперше за довгий час не перешкоджає проведенню урочистих заходів, - дозволили масові святкування в Гродно, Бресті, Гомелі, Барановичах, Ліді, Слуцьку, Солігорськ, Кобрині, Глибокому і Шарківщині. У Мінську дозволили провести мітинг і концерт, проте, заборонили "Марш гідності". Багато опозиціонерів все одно збиралися провести ходу, в зв'язку з чим почалися масові затримання.

Ініціаторів ходи в Мінську затримали ще кілька днів тому. Державтоінспекція запланувала на 25 березня спецоперацію "Фільтр" з абстрактними цілями і завданнями, - правозахисники вважають, що таким чином будуть зупиняти автотранспорт, на якому регіональні активісти їдуть до Мінська. Також відомо про блокування роботи декількох журналістів.

Частину активістів викликали в Слідком РБ на ранок 25 березня, щоб ті не змогли з'явитися на ходу, рано вранці по дорозі до Мінська затримали члена БХД Євгена Аніщенка, керівника Мінської обласної організації БСДП Алеся Абрамовича, членів БСДП Володимира Чабана, Едуарда Гриневицького, Євгенія Габреляна, Олексія Колесникова, члена ЦК Юрія Гриневицького, поета Славоміра Адамовича.

За даними Telegram-каналу "Дармоїди Білорусі", в Мінську затримали і одного з лідерів білоруської опозиції Миколу Статкевича, коли він вийшов з дому на "Марш гідності".

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко зробив неоднозначну заяву про путінську Росію.