RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Панують розгубленість і сум'яття: в Росії розповіли, як Кремль знищує "сакральні скріпи"

В РФ не знають як реагувати на санкції проти російських олігархів, введені в дію США 6 квітня, оскільки обговорення їх зв'язку з путінським режимом в будь-якому випадку б'є по головним пунктам ідеології Кремля.

Про це в своєму матеріалі для "Радіо Свобода" пише політичний експерт Андрій Піонтковський.

За його словами, "духовні скріпи" російського суспільства включають в себе два обов'язкових постулати: є олігархи, які пограбували країну, і є президент РФ Володимир Путін, який вже 18 років невпинно бореться з ними і їхніми західними покровителями.

"У цьому крихкому когнітивному дисонансі країна і живе всі 18 років, що є, звичайно, видатним технологічним досягненням вітчизняної соціальної інженерії", - іронічно відзначає Піонтковський.

Як повідомляє експерт, прийняття санкцій викликало в Кремлі дві кардинально протилежні реакції.

"Перша його спонтанна реакція на прес-реліз Міністерства фінансів США від 6 квітня - обурення з приводу грубого нехтування священного права приватної власності капітанів російського бізнесу, що забезпечують десятки тисяч робочих місць простим американцям; внесення в Думу закону про контрсанкції проти США; заяви високих чиновників про готовність відшкодувати з російського бюджету фінансові втрати 24 розіпнутих в США олігархічних хлопчиків. Але страшно далекі ці люди від народу і живуть вони, під собою не відчуваючи країни. вони посягнули одразу на обидві сакральні скріпи нашої крихкої національної згоди", - пише Піонтковський.

У той же час, вже 8 квітня двоє вищих правоохоронних чиновника, генеральний прокурор Юрій Чайка та голова Слідчого комітету Олександр Бастрикін, запропонували радикально інший погляд на санкції. 24 "капітана російського бізнесу" перетворилися в 24 злочинців, які вивозять в США і Великобританія "величезні обсяги блага". Однак, і тут є нюанс.

"Усі 24 злочинця (по Чайці, Бастрикіну) - люди, близькі до Путіна, а 4 з них фактично члени його сім'ї: зять (або колишній зять) Кирило Шамалов, особистий охоронець з 25-річним стажем генерал армії Віктор Золотов, син друга дитинства і найближчого партнера Аркадія Ротенберга і, нарешті, найголовніший особистий гаманець Путіна, номінальний власник "Сургутнафтогаза" Володимир Богданов... Чайка та Бастрикін тим самим авансом оголошують злочинною всю російську політичну верхівку ", - зазначає Піонтковський.

Саме тому, за словами експерта, в Москві зрозуміли, що тема санкцій проти олігархів є руйнівною для путінського режиму, а реакція на них була "сором'язливо приглушена".

Нагадаємо, докладніше про нинішні і майбутні санкції проти Росії читайте в матеріалі "Апострофа": США боляче вдарили по Путіну, і це тільки квіточки.