RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Доведеться піти з Сирії та Донбасу: як Путін "догрався" з цінами на нафту і завів країну в глухий кут

Через падіння цін на нафту президент Росії Володимир Путін буде змушений зупинити свої війни в Сирії, Лівії та Україні.

Про це повідомляє Міжнародний кур'єр.

Буквально нещодавно прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін доручив міністрам фінансів та економічного розвитку в термін до 26 березня підготувати пропозиції по "приоритизацію витрат".

Справа в тому, що російський бюджет було розраховано за ціною в $42,4 за барель нафти. З огляду на те, що 45% доходів бюджету становлять доходи нафтогазової галузі, то за легкими розрахунками можна прикинути, що федеральний бюджет вже сьогодні недоотримує близько 23%. Агентство Goldman Sachs вже зробило прогноз, що протягом другого кварталу 2020 року вартість нафти марки Brent впаде до $20 за барель, відповідно російська нафта буде коштувати не більше $15 за барель, що зробить практично всю галузь збитковою.

У зв'язку з цим Кремлю доведеться або припиняти фінансування міжнародних військових операцій в Сирії, Лівії та Україні, або урізати соціальні проекти, що, швидше за все, і станеться. Росіянам знову порадять затягнути паски заради швидкого благоденства, але тільки не Росії, як держави, а Путіна і його найближчого оточення.

При цьому, в оточенні президента Росії Володимира Путіна, кажуть, що той важко переживає помилку, яку допустив на перемовинах ОПЕК, яка спричинила падіння цін на нафту. Через неї під питанням опинився не тільки статус РФ як нафтової держави, а й доля її президента. Стрімка девальвація рубля спричинила зростання протестної активності в Росії і активізацію еліт, які давно незадоволені небезпечними маневрами Путіна.

Російська нафтогазова сфера, яка повинна була в черговий раз врятувати економіку РФ під час важкої кризи, впала в цінову прірву під управлінням Путіна і його "великих" менеджерів. Ціна на нафту російської марки Urals знизилася до позначок близько $20 за барель.

Причиною цього стала відмова багатьох європейських нафтотрейдерів від замовлень на російську нафту після заяв Саудівської Аравії про плани різко наростити видобуток нафти, потроїти постачання в країни ЄС і надати європейським клієнтам знижку в $10-15 від ціни марки Brent.

Як повідомляв "Апостроф", Російська Федерація може зіткнутися збюджетним дефіцитом і девальвацією рубля через обвал нафти.