Вчені з Новосибірська, намагаючись знайти новий спосіб боротьби з діабетом, випадково створили безпохмільну горілку.
Про це повідомляє Telegram-канал Mash Siberia.
Фахівці Микола Баранов та Оксана Афанасьєва, вивчаючи вплив шкідливих речовин на організм, змогли придумати "чудо-напій".
За словами вчених, вони намагалися поліпшити стан хворих на діабет другого типу: спершу вони встановили, що ягель виводить токсини і може протистояти недугу. Свої напрацювання фахівці вирішили випробувати на горілці.
"У наукових цілях вони додали лишайникові олігосахариди прямо в алкоголь - і бінго: напій втратив частину своїх шкідливих властивостей і знайшов ще більше зачарування - став буквально безпохмільним (якщо вже зовсім не перебрати). І найголовніше - градуси залишилися на місці", - йдеться в повідомленні.
Але провідні токсикологи Росії засумнівалися у "відкритті" новосибірських колег. Лікар Євген Абульханов нагадав, що алкоголь сам по собі токсичний, і припустив, що Микола Баранов та Оксана Афанасьєва спершу протестували на собі своє "відкриття".
"Це марення сивої кобили. Алкоголь сам по собі токсичний. Ці вчені, мабуть, випробували цей винахід на собі і в такому стані писали про це статтю", - цитує його видання АиФ.
Інший експерт Володимир Потрібний заявив, що до "безпохмільної горілки" потрібно з обережністю ставитися, адже ніхто достовірно не знає, як саме рослина ягель впливатиме на організм людини.
"Я допускаю, що ягель може володіти антитоксичною дією щодо алкоголю. Але як це буде відбиватися на організмі людини і в яких кількостях його можна застосовувати, це вимагає додаткових досліджень", - пояснив він.
Раніше ми розповідали, що коронавірус може викликати новий тип діабету.