RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Таджикистан атакував прикордонні застави Киргизстану: фото

На кордоні середньоазіатських держав Таджикистану і Киргизстану сталася збройна сутичка з мінометним обстрілом і захопленнями прикордонних застав, одна з яких загорілася. Сторони звинуватили в ескалації конфлікту один одного.

Про подробиці загострення ситуації повідомляє киргизьке видання 24.kg.

У повідомленні сказано, що інцидент почався в середу, 28 квітня, коли таджицькі прикордонники спробували встановити камери відеоспостереження біля пункту з розподілу води "Головний" в селі Кок-Таш на території Киргизстану. Під час словесної перепалки з місцевими жителями спочатку в хід пішли камені, а потім прикордонники застосували зброю.

У Держкомітеті з питань національної безпеки Таджикистану стверджують, що першими відкрили вогонь киргизькі війська. "Інцидент стався після того, як киргизька сторона в останні дні довільно порушувала умови раніше узгодженої двосторонньої угоди з Таджикистаном і планувала захопити водорозподільний пункт Головний", - сказано в заяві.

Пізніше Держкомітет нацбезпеки Киргизстану звинуватив таджицьку сторону в застосуванні мінометів і кулеметів. "Прикордонні війська і спецназ МВС Республіки Таджикистан о 14:00 годині 29 квітня почали масований обстріл, в тому числі з мінометів, кулеметів і автоматів, водозабору Головний, що розташований в селі Кок-Таш Баткенського району Баткенської області", - стверджує киргизька сторона.

Після цього, за твердженням киргизької сторони, війська Таджикистану відкрили вогонь по прикордонних заставах "Капчигай", "Мін-Булак", "Достук" і прикордонних постах "Кожогар" і "Булак-Баші".

"В результаті мінометного обстрілу загорілася застава "Достук". У відповідь на дії таджицьких силовиків, спецназ "Бору" прикордонної служби захопив прикордонну заставу "Ходжа А'лло" Таджикистану", - стверджують киргизькі прикордонники.

У МНС Киргизстану повідомили про одного загиблого і 20 постраждалих в конфлікті, в Державному комітеті національної безпеки (ДКНБ) Таджикистану заявили про дев'ять поранених.

По всьому периметру киргизько-таджицького кордону з обох сторін стягуються додаткові сили і засоби.

Спікер парламенту Киргизстану Талант Мамитов заявив, що у Бішкека вистачить військових сил, щоб відповісти, якщо таджицька сторона піде на провокації, а також попросив не посилювати обстановку закликами їхати в епіцентр конфлікту.

Президент країни Садиров Жапаров в Facebook закликав усіх жителів Киргизстану, перш за все політичні сили і засоби масової інформації, зберігати спокій, не піддаватися на провокації, не розпалювати ворожнечу і ворожнечу.

За словами міністра закордонних справ Киргизстану Руслана Казакбаева, нота протесту послу Таджикистану поки не вручалася.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишній президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков в зверненні до народу заявив про спробу незаконного захоплення влади в країні.