RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Затримання екс-головреда NEXTA: з'явилася реакція Європи на акт повітряного піратства Лукашенка

У неділю, 23 травня, в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, який здійснював рейс за маршрутом Афіни-Вільнюс. На борту літака знаходився засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого після посадки літака затримала білоруська влада. На безпрецедентний крок з боку Білорусі вже відреагували в Європарламенті, Єврокомісії, свою позицію висловили Україна, Литва, Польща та інші країни і організації.

"Апостроф" зібрав оцінку міжнародної спільноти на події в Білорусі.

Літак летів з Афін до Вільнюса, на його борту серед 171 пасажира перебував колишній головний редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, внесений Мінськом в список терористів і оголошений в міжнародний розшук. В повітряному просторі Білорусі літак змусили до посадки в аеропорту Мінська через повідомлення про замінування. Після посадки літака Роман Протасевич був затриманий, а вибухівку на борту літака не знайшли.

Першим свою оцінку подіям із затриманням Романа Протасевича дав президент Литви Гітанас Науседа - саме до Вільнюса прямував з Афін літак, який був змушений до посадки у аеропорту Мінська. Він назвав ситуацію з літаком безпрецедентною і зажадав звільнення відомого білоруського журналіста.

"Білоруський політичний активіст і засновник каналу NEXTA був в літаку. Він заарештований. Білоруський режим стоїть за цими огидними діями ", - написав він у Twitter і зажадав терміново звільнити Романа Протасевича.

Глава Європарламенту Давид Сассолі зажадав негайних пояснень від Мінська в зв'язку з затриманням Романа Протасевича.

"Нам потрібні негайні пояснення, і він повинен бути звільнений. Всі 171 пасажир і рейс повинні бути звільнені без зволікання", - написав Сассолі в Twitter.

Один з провідних європейських політиків, лідер групи Європейської Народної Партії в Європейському Парламенті Манфред Вебер назвав захоплення в Мінську рейсового літака компанії Ryanair, який виконував переліт Афіни-Вільнюс, актом державного тероризму

"Диктатор Лукашенко захопив цивільний літак #Ryanair, що здійснював переліт між двома країнами ЄС і двома союзниками по НАТО. Це акт державного тероризму, якому немає прощення. Ми повинні реагувати негайно і твердо. Додаткові санкції повинні бути введені Радою ЄС", - йдеться в повідомленні Вебера в Twitter.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала неприйнятною вимушену посадку у Мінську рейсу Ryanair, на борту якого знаходивсяРоман Протасевич, та попередила, що такі дії повинні мати наслідки.

"Змушувати до посадки у Мінську рейс з Афін до Вільнюса - категорично неприйнятно. УСІ пасажири повинні мати можливість негайно продовжити подорож до Вільнюса, у безпеці для себе. Будь-які порушення правил міжнародного транспортного сполучення повинні мати наслідки", - заявила вона у своєму Twitter.

"Закликаємо владу Білорусі негайно відпустити літак і всіх пасажирів. З приводу цього інциденту необхідно розслідування ICAO", - відреагував президент Євроради Шарль Мішель.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що у ЄС пильно стежать за розвитком ситуації.

"Це (вимушена посадка літака) абсолютно неприйнятно. Ми вважаємо владу Білорусі відповідальною за безпеку усіх пасажирів та літака. УСІ пасажирі повинні мати можливість негайно продовжити подорож", - написав він.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Альянс уважно стежить за примусовою посадкою літака і арештом Романа Протасевича в Мінську.

"Це серйозний і небезпечний інцидент, який вимагає міжнародного розслідування. Білорусь повинна забезпечити безпечне повернення екіпажу і всіх пасажирів", - написав Столтенберг в Twitter.

Безпрецедентний крок з боку режиму невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка щодо затримання опозиційного журналіста засудили і в низці країн Європи - Польщі, Німеччині, Австрії, назвавши його "актом повітряного піратства", а саму Білорусь - країною-терористом.

В Україні закликали негайно звільнити затриманого опозиційного журналіста. Про це у Twitter написав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Вчергове тривожні новини з Білорусі. Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані", - написав Ніколенко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Білорусі заблокували найбільший інтернет-портал. У приміщенні редакції та в будинках у співробітників пройшли обшуки.