RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Українці застрягли в Білорусі через закриття авіасполучення: влада зробила важливу заяву

У зв'язку з закриттям з середи, 26 травня, авіасполучення між Україною і Республікою Білорусь в українському уряді працюють над питанням повернення українських громадян, які проходять лікування в білоруських медичних установах.

Про це говориться в спільній заяві Міністерства закордонних справ і Міністерства охорони здоров'я.

За даними уряду, в Білорусі знаходяться 26 громадян України, які отримують медичну допомогу (трансплантація органів, кісткового мозку, імунотерапія), ще 4 українці проходять медичне обстеження на території сусідньої держави.

"Дипломати і фахівці МОЗ готові надати максимальне сприяння нашим громадянам в розробці оптимального маршруту слідування в кожному конкретному випадку, зокрема з огляду на стан здоров'я", - сказання спільній заяві.

Для отримання допомоги Українське громадянам рекомендують звернутися на "гарячу лінію" Посольства України в Білорусі за номером +375 25 603 1184.

Втім, в коментарі виданню "Країна" одна з українських пацієнток в Білорусі Анна Пушкеля-Курилова, якій провели операцію з трансплантації печінки, повідомила, що в українському посольстві їй запропонували добиратися додому машиною швидкої допомоги за свої гроші, оскільки поїздка автобусом їй протипоказана.

"Люди після пересадки приймають імуносупресію - це препарати, які пригнічують імунітет. Якщо я буду їхати в автобусі, де купа людей, то просто підхоплю все, що є в тому автобусі - захворію, і у мене буде відторгнення печінки. А машини, яку мені порадили, у мене немає, це наймати потрібно. Якби не скасували літаки, я могла б за одну годину дістатися додому", - каже жінка.

У посольстві їй порадили найняти швидку допомогу за свої гроші. За підрахунками пацієнтки, така послуга буде коштувати понад тисячу доларів, яких у багатодітної матері з інвалідністю немає.

"Я недавно купила імуносупресію, останній чек на 170 євро, і це навіть не на місяць. Плюс аналізи, консультації - це все дорого. А у мене реєстрація в Білорусі закінчується на початку червня. Я просто не могла повірити, що я можу опинитися в такій ситуації ", - поскаржилася українка.

Як повідомляв "Апостроф", раніше польське агентство цивільної авіації не допустило в свій повітряний простір літак білоруської авіакомпанії "Бєлавіа", яка після інциденту з літаком Ryanair в Мінську, змушена скорочувати свої рейси через авіаблокади в Європі.