RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Київської Русі більше немає: як у Росії зачищають підручники від згадок про Україну

Росія знищує не лише українські міста – вона зачищає будь-які неугодні їй історичні факти щодо України у шкільних підручниках РФ.

Про це повідомляє "Медіазона".

Так, відразу після вторгнення російських окупантів на територію України, співробітників групи компаній "Освіта" - одного з найбільших та найстаріших видавництв навчальної та педагогічної літератури в країні - наполегливо попросили прибрати "некоректні" згадки України та Києва з усіх шкільних підручників.

Редактори видання в анонімному інтерв'ю зазначають, що перші розпорядження згадувати Україну в підручниках "якнайрідше і обережно", видавництво отримало ще у 2014 році. Проте, після 24 лютого ці вимоги посилилися і, за словами редакторів, їм довелося "почеркати близько 15% текстів".

Так, із параграфів, у яких наводяться приклади геральдики різних держав, зокрема прапори, ще кілька років тому наполегливо рекомендували прибрати прапор України та замінити його на прапор будь-якої іншої країни. Якщо у параграфі необхідно навести приклад столиці, Київ заміняли на іншу столицю. Тепер редактори повинні прибрати згадки України скрізь, де це можливо.

"Тобто перед нами стоїть завдання — зробити так, начебто України просто немає. Це набагато гірше, коли у підручнику просто не йдеться про якусь країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше повірити в те, що їй розповідають про неї з телевізора", - зазначає співробітник видавництва.

Найважче доводиться тим, хто працює над підручниками історії: часто прибрати згадки України та Києва без шкоди для змісту просто неможливо, тоді доводиться змінювати формулювання на "безпечніші".

"Але якщо є можливість, то краще не згадувати Україну в принципі. Київ зазвичай зараз згадується у розрізі того, що він був столицею Київської Русі, і що ми звільняли Київ", - розповідає редактор.

За його словами, можна, наприклад, згадувати, як рятували Київ, але говорити про будь-яку самостійність України, як країни вже не можна.

"Один раз згадуємо, що була утворена Київська Русь, а далі називаємо її просто Русь, немає більше Київської Русі. А Київ - її столиця. Як би це дивно не звучало, але в ідеалі [потрібно] замінити рядок про те, що "Володимир хрестив Київ" на слова, що він "хрестив столицю", - резюмував співробітник видавництва.

Раніше ми писали, як росіяни підтримують вбивства в Україні.