RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Війна чи мир: як Україні вирішити проблему Придністров'я

У Придністров'ї продовжуються провокації Кремля, спрямовані на створення напруги на кордоні України та Молдови. На тлі цих подій в українському політичному середовищі з'явився дискурс щодо можливості вирішення придністровського питання силовим методом.

Про те, як можна вирішити придністровську проблему і чому силовий спосіб непродуктивний, "Апострофу" розповів президент молдавського аналітичного центру Watchdog.MD, який спеціалізується на дезінформації, Валеріу Паша.

За словами експерта, саме формулювання "вирішення Придністровського питання по-українськи" звучить неправильно, оскільки такими способами "вирішує питання" Росія. Україна ж ніколи не форсувала силового варіанта рішення на Донбасі.

"Звичайно, в Україні є гарячі голови, які публічно заговорили про військове вирішення питання Придністров'я. Більше того, були навіть певні заяви від українських державних діячів, зокрема слова секретаря РНБО України Олексія Данилова. Звичайно, ставляться до таких речей у Молдові погано, бо що це не вирішує проблеми", - заявив Паша.

Експерт зазначає, що у короткостроковій перспективі подібний шлях може здатися вирішенням питання Тирасполя. Але треба розуміти, що йдеться про територію, на якій населенню 30 років промивали мозок.

"Те, що кажуть "яструби" в Україні, це, по суті, підтвердження всіх тих фейків та токсичної пропаганди, яку вбивали в голову мешканцям так званого Придністров'я протягом 30 років – про напад на них. Тому що, по суті, це був би акт агресії. Я впевнений, що молдавський уряд ніколи не прийме таких сценаріїв. Так, це може вирішити проблему зараз, але у тривалій перспективі це просто створить додаткове вогнище напруги не лише між Україною та Молдовою, а й у плані лояльності придністровського населення" , – наголосив аналітик.

Вирішення придністровської проблеми має бути мирним, тому що в такому разі мешканці лівого берега Дністра будуть мирно реінтегровані до Молдови, а військові методи просто створять нові осередки опору у майбутньому.

"Тобто місцеве населення просто вважатиме, що на них напали і військовим чином анексували. Тому вирішити цю проблему можна лише мирно і через тривалий перехідний період", - резюмував Паша.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Примус Придністров'я до світу: чому Україні потрібно діяти акуратно .