RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Між Азербайджаном та Вірменією вночі почалися бої: відео

У ніч на вівторок, 13 вересня, близько опівночі, загострилася ситуація на кордоні між Азербайджаном та Вірменією, обстрілів з артилерії та з безпілотників зазнали вірменські міста Джермук і Горіс, а також село Сотк. Азербайджанська сторона заявила, що вона завдає ударів по опорних пунктах, з яких протягом кількох днів обстрілювалися азербайджанські позиції, а Вірменія звернулася за допомогою до Росії.

Про це повідомляє Telegram-канал AАF та інші місцеві канали.

Як повідомило Міноборони Республіки Азербайджан, вживаються необхідні заходи для того, щоб заглушити вогневі точки збройних сил Вірменії та не допустити розширення масштабів воєнного конфлікту.


"Є втрати серед особового складу та бойової техніки збройних сил Вірменії, які задіяні в диверсійних операціях", - йдеться в повідомленні.


Як уточнили у Міноборони, за останній місяць провокації збройних сил Вірменії у напрямку Лачинського, Кедабекського, Дашкесанського та Кельбаджарського районів державного кордону, а також обстріл позицій Азербайджанської Армії у цих районах різними видами зброї, "носили інтенсивний та систематичний характер".

Крім того, Вірменія стягнула наступальні озброєня, важку артилерію та живу силу на кордони Азербайджану.

"Всі ці факти ще раз свідчили про те, що Вірменія готується до широкомасштабної військової провокації... Ще раз заявляємо, що всю відповідальність за провокацію, конфлікт та втрати несе військово-політичне керівництво Вірменії", - заявили у відомстві.

Зокрема, ЗС Азербайджану обстріляли військову частину у Гафанському районі.


Також було завдано ракетного удару по інших вірменських військових об'єктах, працювали РСЗВ.


Своєю чергою, Вірменія покладає відповідальність за ескалацію на Азербайджан. Згідно з повідомленнями вірменської сторони, його Збройні сили після опівночі відкрили інтенсивний вогонь з артилерії та великокаліберної зброї за вірменськими позиціями у напрямку Горіса, Сотка (звідти йде евакуація) та Джермука. Також азербайджанські ВС атакували у напрямку Капана. Застосовувалися і БПЛА.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Він повідомив йому, що у зв'язку з тим, що відбувається, було прийнято рішення офіційно звернутися до Російської Федерації, ОДКБ та Ради безпеки ООН.

Блінкен висловив глибоке занепокоєння американської сторони у зв'язку з ситуацією, що склалася, і підкреслив неприпустимість подальшого загострення ситуації. Вашингтон, за повідомленням вірменської сторони, висловив готовність докласти зусиль для стабілізації ситуації.

Практично одразу після початку обстрілів уряд Вірменії звернувся до Росії, ОДКБ та Ради безпеки ООН.

За підсумками термінового засідання Радбезу Вірменії було прийнято рішення офіційно звернутися до Росії з метою "реалізації положень Договору про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу, а також до Організації Договору про колективну безпеку та до Ради Безпеки ООН".

Читайте також матеріал "Апострофа": Пожежа на Кавказі: чим закінчиться новий Карабахський конфлікт.