RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Гола" вечірка на Драгобраті: що відомо про гурт "Хамерман знищує віруси", що втрапив у скандал, фото і відео

Український гурт "Хамерман знищує віруси", учасники якого виступили напівоголеними у готелі "Різдво" на курорті гірськолижному курорті Драгобрат 26 січня, вже не вперше потрапляє у скандали через свої епатажні виступи. Проти них відкривали кримінальне провадження у 2018 році.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Лоліту, Кіркорова та інших зірок-рашистів вимагають покарати за участь у "голій вечірці" в Москві

Напівоголений виступ "ХЗВ" у 2018 році

Так, у 2018 році поліція Івано-Франківської області відкрила кримінальне провадження проти учасників гурту за статтею про хуліганство (ч. 2 ст. 296 ККУ) після їхнього виступу на фестивалі "Порто Франко" в Івано-Франківську майже оголеними – прикритими були лише статеві органи музикантів, як це сталося знову у 2024 році.

Тоді ж мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у Facebook обурився виступом гурту та попросив освятити місце, де вони співали.

"Після вчорашнього виступу в палаці Потоцького доручив В.Гайдару (керівник КП "Простір Інноваційних Креацій "Палац" - "Апостроф") освятити місце проведення заходів! Організатори, а це благодійний фонд Шевченка гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей! Ми звісно за проведення заходів, але не таких!", - написав він.

Згодом до журналістів різних видань почали надходити листи, у тому числі головному редактору "Курс" Сергію Борису, від правоохоронців з проханням у найкоротший термін надати інформацію, чи фотографували або фільмували кореспонденти скандальний виступ цього гурту на фестивалі.

Після пропозиції мера Івано-Франкіська освятити місце виступу "ХЗВ", у гурту побільшало замовлень, а гонорари виросли приблизно удвічі.

"Це стало провокацією по факту, але це був звичайний концерт «Хамерман знищує віруси», перед звичайною публікою "ХЗВ". Ми уже звикли, що у нас є досить немаленька і лояльна аудиторія, яка приходить на наші концерти. На концерти продаються квитки, і це власне відсіює випадкових людей. Тут же ж сталося не те, що зазвичай. Тут реакція влади і спільноти", - сказав учасник гурту Альберт (Олег) Цукренко в етері "Радіо НВ".

Він додав, що спонсором фестивалю був неназваний "політичний опонент чинного міського голови", а скандал має політичний відтінок.

Звільнення учасника "ХЗВ" з експертів Українського культурного фонду

У лютому 2022 року Цукренка звільнили зі складу експертів Українського культурного фонду "через порушення моральних норм, які підривають авторитет інституту експертів". Він був експертом програми "Аудіовізуальне мистецтво".

Цукренко тоді відповів, що буде судитися через УКФ через виключення його з експертів. Ба більше, у 2023 році він виграв суд. Зокрема, Київський апеляційний суд не виявив порушення будь-яких положень УКФ з боку музиканта чи конфлікту інтересів під час його перебування на посаді експерта.

Суд тоді визнав, що рішення Наглядової ради УКФ щодо відсторонення артиста від обов’язків експерта не є законним та призначив відшкодування моральної шкоди у розмірі 5 тисяч гривень.

Що відомо про сам гурт

"ХЗВ" започаткували музиканти з Сум у 1996 році. Назву взяли з фільму, яку почув Пахолюк, увімкнувши кіно на дві хвилини.

"Включив на дві хвилини, почув цю фразу, яка по факту була просто невірним перекладом з англійської "Hammerman kills bugs". Але з точки зору фонетики я був приголомшений, бо там таке словосполучення твердих приголосних. Воно просто класно звучить", - розповів Пахолюк у коментарі "Суспільне".

У 2024 році з початкового складу залишилось лише двоє членів гурту: Володимир Пахолюк та Альберт (Олег) Цукренко. Тексти пише Пахолюк, а музику - Цукренко. Інколи до них приєднується гітарист Сергій Трушель.

"ХЗВ" грають у жанрі драм-н-бейс та техно-панк, за що досить популярні у нічних клубах. Самі учасники гурту кажуть, що працюють на перетині музики, концептуального арту і театру.

У 1999 році вони отримали першу нагороду, ставши лауреатами всеукраїнського молодіжного фестивалю "Червона рута". У 2000 році музиканти виграли у конкурсі "Перлини сезону". Їх часто запрошували на різні музичні події, зокрема "Файне місто", "Нашатир", "Захід Фест", Respublica. Під час своїх виступів вони грали з куркою на голові, лише у шкарпетках або у жіночій білизні.

Раніше ми розповідали, що після скандальної "голої вечірки" Діма Білан поїхав піаритися в окуповані міста України.

Вас може зацікавити:

Аліна Френдій відповіла, чи їздив її чоловік на Мальдіви разом з бойфрендом Пренткович

Потисла руку росіянці: українська тенісистка потрапила в скандал, відео

Не будемо родиною: художниця Соня Морозюк покинула Романа Гринкевича і скасувала заручини