RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

29 вересня

28 вересня

Всі новини

Кремль змирився зі втратою територій і готовий домовлятися – російський історик

Російське політичне керівництво розуміє, що українські війська можуть надовго закріпитися на території Курської області РФ і готове укласти угоду про перемир'я.

Про це повідомив російський історик та політолог Валерій Соловей в інтерв'ю UkrLife.

Він зазначив, що Кремль також тверезо оцінює свої шанси в обороні сусідніх від Курської області регіонів – там очікують нових територіальних втрат.

"В елітах настрої на користь укладання мирної угоди не просто посилилися, а відбулася різка інтенсифікація спроб консультацій про мир. Український контрнаступ досяг такої мети, якщо він її ставив... Зрозуміло, що українські війська зможуть там закріпитися, у Кремлі очікують, що вони розширять контроль на сусідні області і що це може бути надовго. Російське керівництво змирилося зі втратою окремих територій. Вони просто змирилися", - заявив він.

Також історик пояснив, чому Росія поки що не йде на зниження інтенсивності наступу на Донбасі.

"Вони готові домовлятися, але хотіли б вийти з цієї ситуації переможцями, чи принаймні не стороною, що програла. А як це зробити? Треба зберегти видимість якихось успіхів, якихось завоювань. Вийде чи ні – зовсім не факт. Коли у травні українському керівництву були зроблені мирні пропозиції, там йшлося про обмін українських територій на українські. А зараз йдеться про обмін російських територій на українські. А у політичному, репутаційному плані це інша ситуація”, - розповів Валерій Соловей.

Нагадаємо, "професор Соловей" є відомим у Росії, зокрема, завдяки інсайдам з Кремля, низка з яких підтверджувалася, наприклад, про кадрові зміни. У ЗМІ пов'язували історика з високопоставленим членом Радбезу РФ Миколою Патрушевим, нібито Соловей саме за координації Патрушева веде Telegram-канал "Генерал СВР". Однак пізніше в одному зі своїх інтерв'ю Соловей заявив, що за Патрушева при владі в РФ "може бути гірше", оскільки той ще більш антизахідних поглядів, ніж Путін.

Раніше в Офісі президента України назвали Курську операцію ЗСУ силовим методом посадити Росію за стіл переговорів про припинення війни.