RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Турецька опозиція перемогла на місцевих виборах і зміцнила позиції головного суперника Ердогана

31 березня в Туреччині відбулися вибори до місцевих органів влади. Наразі відомо, що виборці відновили опозицію як політичну силу та зміцнили мера Стамбула Екрема Імамоглу – кандидат вже має перевагу в 10%, що робить його головним суперником Ердогана.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: "Ми його списали": Ердоган зробив різку заяву на адресу Нетаньяху

Зауважується, що після підрахунку більшості голосів Імамоглу здобув перевагу з відривом в 10% у боротьбі за крісло мера Стамбула. В цей час його Республіканська народна партія (CHP) змогла зберегти Анкару, отримавши на додачу 15 інших мерських посад по всій країні.

Reuters вказує, що це стало найгіршою поразкою для Ердогана та його Партії справедливості та розвитку за понад два десятиліття того, як вони перебування при владі. Вважається, що це могло бути сигналом про зміну розділеного політичного ландшафту країни. Сам Ердоган назвав це "поворотним моментом" у своєму зверненні.

Аналітики вважають, що Ердоган та його партія отримали гірші результати, ніж передбачали опитування громадської думки, ймовірно, через різке зростання інфляції, незадоволених виборців і, зокрема у Стамбулі, привабливість Імамоглу за межами партії CHP.

Відповідно до 92,92% виборчих скриньок, що вже відкриті у Стамбулі, Імамоглу отримав 50,92% підтримки в порівнянні з 40,05% кандидата Мурата Курума, колишнього міністра національного уряду Ердогана.

"Ті, хто не розуміє послання нації, зрештою програють", – виголосив ввечері в неділю Імамоглу для своїх прихильників.

Загалом результати показали, що партія CHP набрала в загальнонаціональному масштабі майже 1% голосів, що сталося вперше за 35 років. Доцент політології стамбульського Університету Богазічі (Босфорський університет) Мерт Арсланалп вказав, що це була "найсерйозніша поразка Ердогана на виборах" з моменту приходу до влади:

"Імамоглу продемонстрував, що він може подолати глибокі соціально-політичні розбіжності, які визначають опозиційний електорат Туреччини, навіть без їх інституційної підтримки. Це робить його найбільш політично конкурентоспроможним суперником режиму Ердогана".

Нагадаємо, раніше Володимиру Зеленському показали в Туреччині, як будують бойовий човен для України.

  • Вас також може зацікавити:

Стоп війна: чи хоче Путін миру з Україною

Залишився ще один крок: Ердоган затвердив ратифікацію членства Швеції в НАТО

Діалог з Росією, полонені і не тільки: підсумки зустрічі Зеленського і Ердогана 8 березня