RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Чим відрізняється штам "Дельта": пояснення лікарів і всі дані по Україні

Як прогнозують у ВООЗ, до кінця серпня найнебезпечніший варіант COVID-19 - "Дельта" може сягати 90% випадків захворювань в Україні. Станом на 28 липня вже захворіли цим штамом 17 українців: на Закарпатті, у Києві та Львівській області.

"Апостроф" розповідає про особливості "Дельти", його поширення в Україні, чи ефективні вакцини проти нього та чого взагалі чекати від цього варіанту COVID-19.

В чому особливість "Дельти"

Як повідомляють у внутрішній презентації Центрів із контролю й профілактики захворювань США, штам "Дельта" значно заразніший та вже більш адаптований до людського організму. Він може нести більш серйозні наслідки для населення, викликати інші захворювання. Варіант COVID-19 такий само заразний, як вітряна віспа чи сезонний грип.

Поширення в Україні

З 17 заражених, вже одна людина померла від "Дельти". 2 з 3 у Львівській області вже одужали, а третього ще лікують.

Крім того, у Миколаєві зафіксували ще 4 випадки захворювання штамом. Троє захворілих приїхали з Туреччини, один - Росії. У всіх стан задовільний, знаходяться на самоізоляції.

За словами лікаря Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрія Морфіна, у "Дельти" ступінь заразності у 4,5 раза більший, а перебіг хвороби агресивніший і швидший. Так, за 2-3 дні хворі вже не можуть дихати самостійно, мають гарячку, тяжку пневмонію. Але потім поступово одужують.

Як відрізнити варіант вірусу та який захист від нього

Лікарі надсилають на аналізи забори до Києва для встановлення виду штаму або можна відрізнити вірус за такими симптомами: кашель, інтенсивний біль голови, першіння у горлі, гарячка.

Дослідження у Великій Британії показали, що вакцина Pfizer мала ефективність 33% проти "Дельти" після першої дози та 88% після другої. У випадку з AstraZeneca ефективність становила 33% після першої, а потім зростала до 60% після другої.

Науковий співробітник Китайського центру з контролю і профілактики захворювань Фен Цзицзянь заявив, що вакцини від коронавірусу захищають від найнебезпечнішого варіанту COVID-19 - "Дельта", проте не так ефективно.

Чого чекати від штаму

Нова хвиля захворювання "Дельтою" може початися після сезону відпусток, коли всі повернуться до дому після відпочинку.

Водночас у МЗС України радять не відвідувати через поширення цього варіанту коронавірусу 4 країни: Індію, Велику Британію, Португалію та Росію.

Раніше "Апостроф" писав, що у ВООЗ назвали єдиний спосіб протистояти штаму "Дельта".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я