RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

Всі новини

Психологи порадили, коли починати статеве виховання дітей і що треба розповідати

Тема статевої освіти досі табуйована, але вона важлива для розвитку, безпеки та виховання дитини. Експерти "Фонду Маша" разом з психологинею Мариною Діденко розповіли, з якого віку починати статеве виховання дітей і що треба розповідати.

Читайте також: Як допомогти дитині адаптуватися до української школи після повернення з-за кордону.

Фото: unsplash.com

3-5 років

У віці від 3 до 5 років у дитини вже активно відбувається сексуальний розвиток. Зокрема, вона досліджує різницю між статями та засвоює статеву рольову поведінку на прикладі дорослих. Може з'явитися підвищений інтерес до сексуальних дій, частин тіла чи непристойних слів. Дитина починає запитувати, як вона з'явилася на світ.

Що діти мають знати у цьому віці:

  • правила гігієни, правильні назви геніталій (пеніс, вульва) і для чого вони потрібні (у цьому віці - задоволення фізіологічних потреб);
  • питання безпеки: розуміти, що ніхто не має права торкатися її чи його інтимних місць (виключенням є батьки під час купання та лікар, з дозволу батьків. Якщо це робить хтось інший - потрібно кричати й обов'язково розповісти про це батькам);
  • з 3 років дитина вже усвідомила свою приналежність до певної статі та проявляє зацікавленість до своїх геніталій (починає роздивлятися у дзеркалі, торкатися, досліджувати), можуть активно гратись у "лікаря" з іншими дітками в садочку чи друзями.

"Обов'язок батьків пояснити "правило трусиків" своїй дитині (починати можна з 5 років), а саме: розказати про небезпечні дотики; наголосити, що інтимні частини тіла - це власність дитини; пояснити, що вона не має боятися просити про допомогу і ділитися таємницями, які її непокоять", - зазначає Марина Діденко.

5-10 років

У цьому віці хлопчики та дівчатка починають досліджувати свою стать та гендерні ролі, можуть грати в ігри, які містять сексуальну поведінку, цікавитися сексуальною інформацією, використовувати нецензурну лексику.

"У 5-10 років у дитини формується ідеалізоване уявлення про романтичного партнера, тому батькам важливо проговорити теми дружби та симпатії (її проявів), любові та статевих відмінностей. Про менструації та полюції варто розповісти не пізніше 8 років. Після 8 років батьки можуть починати говорити з дітьми про секс. А у віці 9-10 років поступово переходити до теми сексуальності, її видів та проявів", - радить психологиня.

Дізнайтеся також, який метод контрацепції найкращий: лікарі розповіли про плюси, мінуси та протипоказання.

Цікаві новини для вас:

Не 21 день: скільки часу потрібно для формування корисних звичок.

Мамолог пояснив, як носіння бюстгальтера впливає на здоров'я та форму грудей.

Як покращити настрій: перевірений спосіб отримати "гормони щастя".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я