Під час війни українцям насилу вдається налагодити здорове харчування, а хронічний стрес і тривогу дехто заїдає не найкориснішими продуктами. Раніше гастроентеролог розповідала, як упоратися з емоційним голодом, а тепер психолог Марина Косиневська пояснила, як припинити переїдати.

Фахівець записала в Instagram пізнавальне відео для тих, хто через порушення харчової поведінки не відчуває голоду, а також для тих, хто не може зупинитися і переїдає.

picture

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Голод - це сигнал тіла про те, що організм потребує їжі. Люди з порушеною харчовою поведінкою не можуть вловити слабкі та природні сигнали голоду, через що переїдають.

"Вони відчувають голод, коли він стає болісним, нестерпним, і потрібно з'їсти хоч щось якнайшвидше. У стані сильного голоду ми не здатні раціонально вибирати їжу. Ми будемо використовувати легкодоступну їжу - те, що лежить у холодильнику, пачку чипсів, шоколадку, підемо в супермаркет і купимо торт або калорійну жирну їжу", - каже психолог.

Причини переїдання: відчуття втоми, самотності, сильного стресу, тривоги, прокрастинації (небажання робити нудну чи складну роботу). Також це може бути обумовлено бажанням нагородити себе за виконану роботу, використовувати їжу як нагороду.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Люди з розладом харчової поведінки їдять з різних причин, крім основної - почуття голоду. А перестають їсти, коли закінчується порція. У такому разі за почуття насичення відповідають розмір страви, розмір пачки чіпсів, але не ваше відчуття насичення, - пояснює психолог. - Саме така їжа еволюційно здається нам найбільш апетитною і привабливою".

Щоб відновити зв'язок зі своїм тілом і навчитися вловлювати сигнали, Косиневська радить використовувати шкалу голоду та насичення. Намалюйте її на аркуші паперу, прикріпіть на холодильник і не забувайте звіряти зі своїм станом під час їжі.

Накресліть лінію, поділіть її на 10 відрізків і підпишіть кожен із них:

  1. Сильний, нестерпний голод (запаморочення, нудота, спазми, біль у шлунку).
  2. Дуже сильний голод (агресія, вся увага спрямована на пошуки їжі).
  3. Природний голод - найкращий момент, коли варто починати їсти (бурчання у шлунку, порожнеча у шлунку).
  4. Сигнал "я зголоднів" (ще не голод, але вже хочеться з'їсти якийсь продукт на свій вибір).
  5. Стан "ні ситий - ні голодний" (нейтральний стан, коли нічого не відчувається в животі).
  6. Почуття насичення (комфортне почуття в животі після хорошого перекусу. Голоду немає, але є можливість продовжувати їсти).
  7. Щільно поїли (кращий час, щоб зупинитися, обід був повноцінним, але в міру; немає тяжкості у шлунку).
  8. Почуття надлишку (тяжкість, легкий дискомфорт, пасивність).
  9. Переїдання (сильна тяжкість у шлунку, дуже дискомфортно, з'являється печія, хочеться лягти).
  10. Крайній ступінь переїдання, коли, крім фізичних проявів, з'являється самобичування, здається, що їжа піде через верх.

"Люди з розладом харчової поведінки часто сприймають нейтральний стан "ні ситий - ні голодний" за почуття голоду, починають їсти. Також переїдають ті, хто починає їсти, будучи вже дуже голодним, - розповідає психолог. - Під час їжі зупиніться і запитайте себе: "Я наїлася? Якщо я далі продовжуватиму їсти, мені буде комфортно, чи ні? Якщо я доїм все, що є на тарілці, я перїм, або це буде в міру?"

Косинська рекомендує не займатися самобичуванням, якщо ви все ж таки переїли.

"Постарайтеся себе не лаяти, тому що коли ви займаєтеся самобичуванням, ви запускаєте ще більше реакцію стресу, самі собі стаєте джерелом стресу, - каже вона. - Ніхто не знає, скільки вам їсти, тільки ваше тіло. Так дозвольте йому говорити з вами. Якщо ви почнете використовувати цю шкалу кілька днів, можливо, ви почнете краще вловлювати сигнали. Якщо протягом 3 місяців - почнете харчуватися відповідно до своїх сигналів тіла, почуття голоду і насичення, можливо, перестанете переїдати".