Сильний стрес, з яким усі ми зіштовхнулися через вторгнення країни-окупанта Росії в Україну, позначився не лише на психологічному стані, а також вніс значні зміни в звичний раціон харчування. За словами дієтолога Ольги Безуглої, це може призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій.
Спеціаліст розповіла, як можна мінімальними затратами та зусиллями збалансувати раціон:
- коли ми споживаємо продукти однієї групи (наприклад, лише вуглеводи), то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку крім вуглеводів по можливості білком і овочами + жири, то насичення вище, а це значить, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше;
- віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також із відсутністю спеціальних умов зберігання. Вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно;
- вуглеводи - найдоступніше джерело енергії. Беріть їх з круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливістю чередуйте їх та обирайте цільнозернові;
- доповнюйте вуглеводи джерелами білку - м'ясо, сир, яйця. Альтернативна - м'ясні та рибні консерви або рослинний білок - бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані);
- потребу в клітковині закриваємо за рахунок споживання доступних овочей: капуста білокачанна, заморозки, квашені чи консервовані овочі. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати - це відмінне джерело йоду;
- щоб отримати більше енергії в раціон додавайте жири, там цілих 9 ккал на 1 грам. Зараз це не авокадо та оливки, а наприклад, горіхи та рослинна олія (джерело вітаміну А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
- Дізнайтесь, як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо отруївся.