RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зміни до Конституції: фіга від Ляшка, граната від Савченко та тріумф Порошенко

Як Верховна рада голосувала за судову реформу

Як Верховна рада голосувала за судову реформу Верховна рада остаточно затвердила закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя Фото: УНІАН

335 депутатів проголосували 2 червня за прийняття в другому читанні і в цілому законопроекту №3524 "Про внесення змін до Конституції в частині правосуддя". У першому читанні законопроект був прийнятий ще в лютому. Президентові та його політичній силі знадобилося майже півроку, щоб зібрати для внесення змін до Конституції необхідні 300 і більше голосів. Нинішнє голосування за зміни до Основного закону в частині правосуддя цілком можна вважати репетицією перед набагато більш проблемною зміною Конституції – щодо особливого статусу окупованих територій Донбасу.

2 червня на голосування в парламенті було винесено відразу два питання, які стосуються правосуддя. Це нова редакція закону "Про судоустрій і статус суддів", а також за зміни до Конституції в частині правосуддя.

Як вже писав "Апостроф", без прийняття закону "Про судоустрій і статус суддів" деякі фракції, зокрема "Народний фронт", були не готові підтримувати зміни до Конституції стосовно правосуддя. Закон був прийнятий у парламенті одразу за основу і в цілому. Він передбачає масштабну реорганізацію і реструктуризацію всієї судової системи, утворення нових судів, наприклад, антикорупційного та патентного, обов'язкове декларування доходів і витрат суддів та їх сімей, а також безстрокове призначення суддів. Закон був підтриманий в парламенті 281 народним депутатом.

Після ухвалення закону парламент перейшов до розгляду змін до Конституції. Обговорення питання тривало майже годину. Багато депутати в цей час гуляли в кулуарах парламенту, переповнена була також парламентська їдальня. Поспішати було нікуди, обговорення затягувалося.

Нардеп від БПП Сергій Березенко переконував журналістів, що для зміни Конституції достатньо голосів. Інший його колега по фракції, навпаки, буквально перед самим голосуванням говорив, що "переговори ще тривають".

Незадовго до голосування в сесійній залі з'явилися президент Петро Порошенко, глава його адміністрації Борис Ложкін, прем'єр Володимир Гройсман і лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк. Президент виступив перед парламентом, закликавши "зараз або ніколи" підтримати зміни до Конституції.

Після виступу гаранта спікеру парламенту Андрію Парубію довелося почекати кілька хвилин, перш ніж поставити питання на голосування – чекали фракцію РПЛ на чолі з Олегом Ляшком. Нарешті, голосування відбулося. За внесення змін до Конституції в частині правосуддя проголосували 335 депутатів. Фактично, за зміни проголосував весь парламент, крім двох фракцій – "Самопомочі" і РПЛ.

В БПП зробили все для того, щоб вичавити максимум голосів з власної фракції. В результаті, за зміни у Конституції проголосували 138 з 142 депутатів пропрезидентської фракції. Крім того, проголосувала вся фракція НФ, за винятком одного депутата. Зміни в Конституцію підтримали також "Опозиційний блок", "Відродження", "Воля народу", більшість позафракційних нардепів і "Батьківщина".

З "Батьківщиною" вийшла цікава ситуація. Перед голосуванням на трибуну парламенту вийшла Надія Савченко, яка тримала в руці предмет, схожий здалеку на гранату, як потім виявилося, це був еспандер. Савченко розмахувала рукою і переконувала в тому, що в ході війни ніяких змін в Констиутцію приймати не можна. "У нас Україна зараз - це граната. У неї є кільце - це Конституція. Чека - це наш Донбас. Основне тіло гранати - це наша Україна. Ми беремо, притискаємо чеку до тіла гранати, смикаємо Конституцію, кільце і викидаємо. І ось візьміть еспандер потримайте в руці, скільки витримаєте", - проводила паралелі Надія Савченко. Однак до льотчиці не прислухався не тільки парламент, але навіть і її фракція. Втім, від голосування утрималася лідер партії Юлія Тимошенко, не голосували також заступник голови фракції Сергій Соболєв і права рука Тимошенко - адвокат Сергій Власенко. Очевидно, керівництво партії вирішило не ризикувати репутацією".

Ще напередодні стало відомо, що за зміни до Конституції не буде голосувати фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Втім, вранці в день голосування ситуація змінилася і з'явилася інформація, що "радикали" все ж таки проголосують. Олег Ляшко розповів журналістам, що протягом останніх двох днів вів посилення консультації з Петром Порошенком.

В БПП кажуть, що Ляшко вимагав створення в парламенті ТСК з розслідування офшорів президента, і на Банковій навіть погодилися на її створення, однак не на призначення Олега Ляшка головою цієї комісії. "На Банковій чомусь на комісію з офшорів реагують дуже емоційно", - пояснив "Апострофу" один з "радикалів".

Досвід попередніх переговорів з Ляшком підказував БПП, що на "радикалів" краще не розраховувати, і не безпідставно. Майже перед самим голосуванням фракція Ляшко встала з місця і покинула сесійний зал, щоб порадитися. Коли настав момент голосування, нардепи з РПЛ все ще радилися. Спікеру Андрію Парубію довелося відкласти процедуру голосування і попросити депутатів почекати "колег-радикалів з поваги до цієї фракції". Разом з депутатами "з поваги до радикалам" близько 10 хвилин чекали президент Петро Порошенко, прем'єр Володимир Гройсман, екс-прем'єр Арсеній Яценюк. Андрій Парубій навіть не витримав і написав sms-ку Ляшко. В результаті представники фракції "Радикальної партії" все ж повернулися в зал, але, як в результаті виявилося, їх можна було і не чекати, оскільки при голосуванні за зміни до Конституції депутати РПЛ, крім одного, утримались або не голосували.

До останнього сумнівалися, чи голосувати за зміни до Конституції у фракції "Самопоміч". Майже половина депутатів фракції, 10 осіб, а також позафракційна віце-спікер Оксана Сыроїд, переконували, що голосувати потрібно, тому що це останній шанс змінити судову систему. Інша половина, в тому числі і Єгор Соболєв, говорили, що тепер президент остаточно візьме під контроль суддів. Зрештою, на засіданні фракції було прийнято рішення згідно партійної дисципліни не голосувати всім.

Як повідомило інформоване джерело "Апострофа", дізнавшись, що частина фракції готова проголосувати, президент Петро Порошенко вчора подзвонив меру Львова і лідеру "Самопомочі" Андрію Садовому з проханням дозволити депутатам проголосувати так, як вони хочуть. Але розмова не дала результату. На засіданні фракції, яке тривало шість годин, цих десятьох депутатів довго переконували не голосувати за запропоновані законопроекти. Голова фракції Олег Березюк готовий був навіть виключити депутатів з фракції, якщо вони підтримають зміни. В результаті, депутати вирішили, що хочуть залишитися у фракції і що голосувати не будуть. Нагадаємо, після голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації з фракції "Самопоміч" було виключено п'ять депутатів.

Після голосування за зміни до Конституції лідери фракцій Олег Березюк та Олег Ляшко пояснили журналістам, що сьогоднішнє голосування було генеральною репетицією перед внесенням змін до Конституції щодо особливого статусу окупованого Донбасу. По суті, саме прийняття таких змін і стало головною причиною їхнього сьогоднішнього рішення не голосувати.

Поки до кінця не ясно, які причини спонукали представників опозиції підтримати зміни до Конституції. Відомо лише, що переговори з фракціями і окремими депутатами тривали практично до моменту голосування. Не виключено, що у "Відродження" та "Волі народу" вже склалася з коаліцією стабільне співробітництво, оскільки вони не вперше голосують синхронно за ключові рішення. Депутати ж з "Опозиційного блоку" до кінця не розкривають своїх мотивів підтримати конституційні зміни. "Почім сьогодні Конституція?", - жартома запитували журналісти у представників цієї фракції. "Всі ставки вже зроблені, і торги закриті", - пожартував один з депутатів "Опозиційного блоку". У кулуарах парламенту ходять розмови, що на рішення деяких депутатів могла вплинути передача в НАБУ так званих "папок Трепака" з фігурантами "чорної каси" Партії регіонів. Також, як розповів журналістам Олег Березюк, частина депутатів проголосували в обмін на те, що президент накладе вето на прийнятий в парламенті закон про зниження акцизів на старі закордонні автомобілі. Втім, депутати з БПП цю інформацію спростували.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному