RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Віра Савченко: Надя вже не покаже середній палець Путіну

Сестра Надії Савченко пояснила, навіщо колишня політв'язень приїхала до Росії

Сестра Надії Савченко пояснила, навіщо колишня політв'язень приїхала до Росії Сестра Надії Савченко Віра Савченко Фото: ТАСС

У середу, 26 жовтня, народний депутат Надія Савченко прибула до Москви на засідання суду над українськими політв'язнями в Росії Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. Несподіваний вчинок нардепа наробив шуму в соціальних мережах. Багато ополчилися проти Савченко і, жартома чи ні, звинуватили її у зв'язках з помічником Путіна Владиславом Сурковим, план якого з дестабілізації України сплив напередодні. "Апостроф" звернувся за роз'ясненнями щодо мети поїздки до сестри Надії, ВІРИ САВЧЕНКО. Вона вважає, що Росія не ризикне вдруге змагатися з Надією і неправильно вчинить, якщо все ж вирішить її знову затримати.

- Віра, яким чином Надія Савченко дісталася до Москви?

- Літаком через Мінськ. Літають у Росію всі наші можновладці через Мінськ, через Тбілісі. Журналісти літають, прості громадяни. То навіщо ви запитуєте, яким чином Надія дісталася до Росії?

- Коли Надія планує повернутися до України?

- Ну, я сподіваюся, що сьогодні після суду. Так само літаком назад. Завдання — привернути увагу світу, нагадати, щоб світ не забував, що українців судять без вини. Під "світом" я маю на увазі великих політиків, які можуть тиснути на Путіна, щоб він хоча б наших людей не викрадав і не робив з ними, що хоче. Але для політиків, на жаль, життя людей не такі важливі. Про це згадують тільки тоді, коли це впливає на якісь геополітичні рішення. І тому була акція "Stop Putin, Stop War".

Є докази, що Надя написала в апарат Верховної Ради, на Парубія (спікера парламенту Андрія Парубія, - ред.), що вона їде у відрядження до Росії. Це не заборонено українським законодавством: ні народним депутатам, ні народу України — їздити до Росії. Тобто є офіційна заява, що депутат їде до Росії. Потім у неї поїздка до Англії з 1 по 3 листопада. Вона закликала своїх колег (приїхати до Москви на засідання суду – ред.). У кожного була своя причина: хтось боїться, що заарештують, хтось каже, що нев'їзний, у когось якісь свої справи тут — ніхто не поїхав. Закликали і ЗМІ, в яких є акредитація.

Суд над Карпюком та Клихом — це судилище. Цих хлопців не було в Чеченській війні взагалі. Клих так взагалі людина не військова, він — науковий співробітник. Надя, випробувавши це на власній шкурі, знає, наскільки важливо показати ув’язненому, що його ніхто не кинув, що за нього держава бореться, політики і народ. Це і є причиною поїздки.

- Ви з сестрою не боїтеся, що її можуть затримати в РФ?

- А Росія Наді нічого не може інкримінувати. Тому що Надя — вільна людина. Вони вже і так себе скомпрометували на ділі Савченко на весь світ. Якщо вони будуть знову припускатися такої помилки... Це зумовить великий політичний резонанс. Надя один раз середній палець Путіну показала, будучи ув'язненою. Зараз вона не може це зробити, тому що вона — політик. Вона просто своїм візитом показує, що Путін програє. А труси не перемагають у битві. Наші політики, на жаль, частенько виправдовуються: "Ой, я не поїду. Я ж застрелив генерала Кадирова" або "я нев'їзний в Росію". Але коли потрібно, вони в'їзні і в ЛНР, щоб домовитися про вугілля, правильно?

Звичайно, я особисто боюся. Я дуже боялася, мабуть, більше за все в житті, коли мене затримали в Росії. Чекаю, коли Надя виїде назад. Але я не думаю, що Росія захоче вдруге змагатися з Савченко.

- Ви отримали якісь гарантії, що Надія не буде затримана?

- Надя попереджала СБУ, апарат Верховної Ради. Тобто всі відповідні органи попереджені, всі ризики зважені. Я пояснила вам це рішення — це особисте рішення людини і демонстрація того, що Росія програє, і вона програє. А Україна буде і відбудеться.

- У Надії є при собі дипломатичний паспорт?

- Звичайно, всі відповідні документи, щоб перетнути кордон. Кредитні картки вона залишила вдома.

- Чи були якісь труднощі при перетині кордону?

- Були. Але я думаю, що Надя про це сама розповість. Боюся, можу щось некоректно повідомити.

- Чи заплановані зустрічі Надії з кимось у Росії?

- Ніхто ніякі зустрічі не планував. І не міг планувати. Надя їхала виключно на суд. Допоміг з приїздом, організацією консульської машини адвокат Ілля Новіков, який її захищав, у тому числі. Зараз з Надєю зв'язку немає. Новіков мені повідомив, що її запрошує телеканал "Дощ". Це і всі зустрічі. Сподіваюся, жодних зустрічей не буде.

- Політтехнолог Тарас Березовець висловився з приводу візиту Надії Савченко до Москви Цитую: "Деякі дивуються, чому Надія Савченко несподівано опинилася в Москві. Все достатньо зрозуміло. Старі явки провалені, пошта Суркова розкрита. Довелося їхати за інструкціями особисто". Що б ви на це відповіли?

- Навіть не хочу слухати і читати цей бруд. Таким політтехнологам, які працюють тільки язиком, — гріш ціна. Надя достатньо зрозуміло на своїй сторінці написала, як українські політичні в'язні реагують, коли до них приїжджають з України люди. Вони розуміють, що їх не кинули, і це дає сили протягнути ще в цій в'язниці. Я пам'ятаю, як я до Миколи і Стаса в Грозний приїхала в 2015-м. І хлопці раділи, як діти. І вони вже відтоді, як я в них була, прожили з надією, що за них борються. Коли про людей забуває весь світ, цей Березовець і всі інші повинні менше лити бруду на людей, які роблять сміливі і правильні речі для українців. Ми об'єднуємося. Напевно, від Тараса Березовця Карпюк і Клих не отримують підтримку. А гавкати на Надію Савченко дуже легко — зараз всі на цьому піаряться.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України