RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прозріли: чому ОБСЄ помітила росіян у зоні АТО

Експерти радять не шукати чорну кішку в чорній кімнаті, якої немає

Експерти радять не шукати чорну кішку в чорній кімнаті, якої немає Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ нарешті розгледіла перекидання російських військових і озброєнь з Росії на Донбас Фото: OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

27 жовтня на засіданні Ради ОБСЄ у Відні представник США при організації Деніел Баєр заявив, що Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ задокументувала перекидання російських військових і озброєнь з Росії на Донбас. ОБСЄ і раніше фіксувала такі випадки, але, на думку окремих експертів, спостерігачі лише тепер стали називати Росію агресором, говорити саме про російських військових, які ще й прибувають на військових машинах. "Апостроф" звернувся до експертів, щоб прояснити питання: чи осміліла ОБСЄ і чи діє вона на користь України.

Дмитро Тимчук, координатор групи "Інформаційний опір", військовий експерт:

ОБСЄ і раніше повідомляла, що на Донбас з Росії приїжджали люди у військовій формі, на мою думку, про перекидання техніки йшлося. Але, здається, вперше ідентифікували саме військову машину, яка прибула з РФ. Такого я не пригадую, хоча ми не настільки пильно стежимо за діяльністю СММ ОБСЄ та скептично ставилися до ролі цієї структури завжди. Але в цій ситуації місія вряди-годи прозріла і почала констатувати факти! Це можна тільки вітати.

Логіка процесу є такою: поки Європа не визнавала, принаймні, офіційно, що на Донбасі йде не якийсь внутрішній конфлікт або громадянська війна, а агресія РФ проти України, СММ ОБСЄ теж мовчала в ганчірочку. Представники Росії ліпили взагалі бозна-що. А європейці "дотримувалися об'єктивності", говорили, що в них немає фактів, що вони не можуть підтвердити. Але дивна річ: варто було з'явитися резолюції ПАРЄ, де вже промайнула фраза про агресію Росії проти України, СММ ОБСЄ теж почала визнавати, що це, виявляється, російські військові. Вважаю, що тут суто політичний момент, що змушує засумніватися в об'єктивності СММ ОБСЄ. Хоча саме цей факт грає нам на користь, тому що дозволяє підтвердити європейськими спостерігачами, що ми знаємо і без них. Але в Європі все-таки ОБСЄ довіряють більше, ніж заявам національного уряду, національних військових.

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ України:

Те, що РФ є організатором агресії проти України, захоплення Криму і Донбасу, — загальновідомий факт. Спостережна місія ОБСЄ перебуває на Донбасі з червня 2014 року. І вони прекрасно знають про постачання зброї, бойової техніки на територію України. Але якщо б те, що Росія здійснює агресію, було зафіксовано в офіційному документі ОБСЄ — це одне. Зовсім інше — заява на словах. Не потрібно шукати чорну кішку в чорній кімнаті, якої немає.

Ігор Романенко, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант:

Потрібно чітко уявляти, що, на жаль, як структура необхідна нам у вирішенні питань, але вона не дуже ефективна, не в останню чергу через те, що істотно фінансується Росією і там є представники РФ, які роблять те, що необхідно в першу чергу росіянам. Цифри ОБСЄ подавалися занижені, інформація була викривлена. Але час минає, інформація накопичується. Завдяки великим зусиллям представників України з різних державних структур на європейців чинять тиск. І зрозуміло, що такі лідери, як Меркель і Олланд, бачать, що відбувається, і хочуть отримати актив для своїх передвиборних кампаній. Тому і з того боку чиниться тиск. І в сукупності маємо позитив для України, що інформація в багатьому поширюється достовірна.

Інформація використовується зараз в Європі, у світі, в ООН і буде використовуватися в подальшому. Це, безумовно, піде на користь Україні. Ви знаєте, що і в ПАРЄ вже відійшли від формулювання про внутрішню кризу до "російської агресії". Таких оцінок може бути більше, але все залежить від того, наскільки наполегливо ми будемо над цим працювати.

Анатолій Октисюк, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

Мені здається, що нічого особливого там немає — звичайна заява, яка йде в традиційному дискурсі. В ОБСЄ не кажуть, що Росія — агресор, але розуміють це. Як і те, що вона поставляє зброю. Адже вони дипломати. Вони посилають сигнал, а як його будуть трактувати росіяни...

За великим рахунком, те, як ОБСЄ буде говорити про роль Москви в конфлікті, залежатиме від подальших дій Росії. Захід все-таки сподівається, що росіяни сядуть за стіл і почнуть виконувати свої зобов'язання. А поки вони думають, що РФ виправиться, і тому залишають простір для збереження обличчя Росією. Для того щоб вони почали називати речі своїми іменами, має статися, напевно, чергове загострення. Принаймні, мені в ОБСЄ говорили, що Путін непередбачуваний, і вони бояться перегнути палицю, тому і подають дозовано. На цьому тижні вже кілька дипломатів мені розповіли, що вони їдуть у прифронтову територію і будуть працювати разом зі СММ ОБСЄ. Щоб самим переконатися в правдивості поданих звітів. Оскільки в багатьох посольствах виникають сумніви щодо об'єктивності звітності.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному