RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Агентство неповернення: хто в Україні буде керувати злочинними активами

Призначення голови агентства з повернення активів може бути результатом політичних домовленостей

Призначення голови агентства з повернення активів може бути результатом політичних домовленостей Нацагентство з питань розшуку та управління злочинними активами очолить заступник міністра юстиції Антон Янчук Фото: Кабінет міністрів України

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими корупційним шляхом, нарешті отримало свого голову. Кабінет Міністрів України затвердив на цю посаду заступника міністра юстиції Антона Янчука. Однак з кандидатурою Янчука не все так просто. Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряло Янчука на наявність конфлікту інтересів у його діях на посаді заступника міністра. А в політичних колах говорять про те, що посада голови агентства стала результатом політичного розміну між двома найбільшими фракціями в парламенті — БПП і "Народним фронтом".

Агентство, яке не розслідує, не заарештовує і не конфіскує

Нацагентство з питань розшуку та управління злочинними активами мало запрацювати ще у червні 2016 року, через півроку після набрання чинності відповідного закону. Однак на той момент, зважаючи на політичну невизначеність, фактичний розпад коаліції та, як наслідок, парламентську кризу, питання роботи агентства та конкурс на його голову дещо застопорилися. В результаті конкурс на голову відомства був оголошений лише на початку липня. Документи для участі в конкурсі подали 20 кандидатів, серед них був і Антон Янчук, за якого надалі проголосували шість з восьми членів конкурсної комісії. Уряд також підтримав кандидатуру Янчука і протягом декількох днів затвердив його на посаду голови Агентства.

Агентство з питань розшуку та управління активами буде шукати корупційне майно виключно за запитом правоохоронних органів — слідчого, прокурора і суду. Відомство має сформувати і вести публічний Єдиний держреєстр активів, на які накладено арешт, і буде керувати заарештованими активами, вартість яких перевищує 200 мінімальних зарплат. Українське агентство також буде тісно співпрацювати з CARIN — міжвідомчою мережею з питань повернення активів, членами якої наразі є 34 європейські країни, США і Туреччина. CARIN охоплює майже весь Європейський Союз, Швейцарію, Норвегію, Ліхтенштейн. Як розповіла директор Центру протидії корупції, член конкурсної комісії Дар'я Каленюк, агентство наділене унікальними повноваженнями проводити переговори з іноземними органами про повернення активів, які вже конфісковані в інших державах, але, на її думку, вони будуть повертати активи, тільки коли буде гарантія, що вони знову не будуть вкрадені.

За словами ж самого Антона Янчука, мета відомства – не тільки виявлення та управління активами, а й збереження їхньої економічної вартості. "Агентство – це не правоохоронна структура, у нього немає функцій слідства, розслідування. Воно не має права заарештовувати майно, не має права його конфіскувати, це допоміжний орган, покликаний спростити правоохоронним структурам пошук "активів", - розповів Янчук.

Крім того, за його словами, Нацагентство не може спрогнозувати, які йому будуть передані активи, або якось на це вплинути. "Нам ще потрібно провести консультації з правоохоронними органами, які, власне, активи арештовуються, у пошуку яких активів в них є потреба. Агентство не конфіскує і не справляє жодних коштів. Якщо агентство отримує указку щось шукати, його завдання з урахуванням всіх наявних інструментів - це проаналізувати, скласти правову, економічну кваліфікацію активу і потім передати цю інформацію на розгляд усім правоохоронним органам, які мають функції слідства, - прокурорам САП, детективам НАБУ, слідчим Нацполіції", - пояснює чиновник. За словами Янчука, в проекті Держбюджету-2017 вже закладені витрати на нове агентство - 40 млн грн, проте на створення реєстру арештованого майна кошти поки не передбачені.

Голова без потрібного досвіду

Незважаючи на настільки швидке затвердження його на посаді і підтримку багатьма громадськими антикорупційними структурами, Янчук - фігура з неоднозначною репутацією. З травня по червень 2014 року він працював помічником міністра юстиції, друга і соратника Арсенія Яценюка - Павла Петренка. З червня 2014 року по січень 2015 року був заступником міністра юстиції з питань європейської інтеграції, а з 21 січня - просто заступником міністра. Однак з Павлом Петренком Янчука пов'язує не тільки робота в міністерстві. З 2008 року Антон Янчук працював старшим юристом ТОВ "Адвокатська компанія "МЛГруп", якою і донині володіє міністр Петренко. До речі, "МЛГруп" взагалі є "золотим фондом" для Міністерства юстиції, серед заступників Петренка цілих чотири вихідці з цієї адвокатської компанії.

Працював Янчук і в адвокатському об'єднанні Arzinger, яке представляло в Україні інтереси соратника екс-президента Віктора Януковича Сергія Курченка, а також обслуговувало компанію "Роснефть". Сам Янчук на звинувачення про зв'язки з компанією, яка захищає інтереси настільки одіозних персон, відповідає, що це лише спроба його дискредитації.

"Компанія займається абсолютно різними напрямами. Функціонал величезний, і об'єктивно іноді ти не знаєш, чим займається твій колега. Фантазії на тему мого обслуговування якихось бізнесів, пов'язаних з нафтопродуктами (Сергія Курченка, - "Апостроф") не обґрунтовані... Я ніколи не спеціалізувався на таких галузях права і законодавства, які спрямовані на нафтогазові галузі. Я цим ніколи не займався. І в адвокатській компанії цій я пропрацював менше року. Хтось хотів мене дискредитувати", - розповів Янчук у коментарі "Апострофу".

Крім того, є ще один важливий факт в біографії Янчука. У вересні 2016 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за матеріалами ГПУ розпочало перевірку наявності конфлікту інтересів у діях заступника міністра юстиції Антона Янчука. Також повідомлялося, що він ініціював службове розслідування щодо самого себе і сам же його провів, дійшовши висновку про відсутність порушень. У свою чергу сам Янчук неодноразово заявляв, що вважає цю перевірку спробою зняти його з конкурсу на посаду голови Нацагентства з повернення активів і що ніякого розслідування щодо себе він не проводив.

Ще один важливий момент щодо нового призначення курсує в політичних колах. Окремі політики як публічно, так і не публічно заявляють про те, що призначення Янчука головою Нацагентства з повернення активів – це результат політичних домовленостей між фракціями БПП і "Народним фронтом".

"На сьогодні Державне бюро розслідувань стало предметом політичних домовленостей між БПП і "Народним фронтом", згідно з якими "Народний фронт" отримав можливість призначити лояльного голову Нацагентства з розшуку та управління активами, а команда президента - лояльного голову ДБР", - стверджує народний депутат Мустафа Найєм.

"Є підозра, що такі домовленості мали місце бути. Ми про це дізнаємося, якщо хтось із людей, близьких до БПП, займе посаду керівника Державного бюро розслідувань. Якщо Ольга Варченко або Олексій Горащенков (кандидати на посаду голови ДБР, пов'язані з Петром Порошенком, - "Апостроф") переможуть у конкурсі, тоді все буде зрозуміло", - коментує "Апострофу" інший народний депутат Віктор Чумак.

Сам Янчук очікувано заявив, що йому нічого невідомо про будь-які політичні домовленості щодо його призначення. На тій самій позиції й наполягають опитані "Апострофом" депутати "Народного фронту".

Перший заступник голови НФ Андрій Тетерук запевнив, що жодних політичних домовленостей між БПП і його фракцією не було, принаймні, він про це не знає. Ще один нардеп НФ Георгій Логвинський запевняє, що Янчук — відмінна кандидатура на цю посаду. "Я добре знаю Янчука, він працював у західних компаніях, у нього прекрасне знання англійської мови, ну, а далі слід оцінювати вже результати його роботи", - зазначив нардеп.

Цікаво також, що серед вимог на посаду голови Нацагентства - досвід роботи на керівній посаді не менше трьох років. Однак у Антона Янчука такого досвіду роботи немає, що не завадило йому не тільки взяти участь у конкурсі, а й виграти його. З неофіційних розмов з представниками конкурсної комісії можна зробити висновок, що це не стало перешкодою, тому що Янчук — менше зло серед всіх інших, хто подавався на цю посаду.

Крім того, за словами директора Центру протидії корупції Дар'ї Каленюк, діяльність Янчука і самого агентства будуть контролюватися з боку громадських організацій. Агентство також буде проходити міжнародний аудит щороку, тому будь-які корупційні ризики одразу будуть виявлені.

"Агентство підконтрольне тим, що щороку повинен проводитися міжнародний аудит - і фінансовий, і програмний. Щороку агентство буде публікувати звіт, в якому повинно освітлювати, наскільки активні правоохоронні органи, скільки запитів про пошук було надано від прокуратури, МВС, податкової служби і скільки в результаті ці органи заарештували майна. Агентство - унікальна можливість контролювати правоохоронні органи", - також зазначила Каленюк.

Але оцінити роботу агентства та самого Янчука можна буде тільки в середині 2017 року — тоді, за словами чиновника, планується повноцінний запуск роботи відомства.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному