RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Дивіться нас щоп'ятниці": анонси та привіти на прес-конференції Зеленського

О чем Зеленский говорил на итоговой пресс-конференции

О чем Зеленский говорил на итоговой пресс-конференции Фото: president.gov.ua

У четвер, 20 травня, в авіаційному ангарі заводу "Антонов" відбулася велика прес-конференція президента України Володимира Зеленського про підсумки його роботи на посаді глави держави за два роки і першочергові завдання на найближчий час. Зеленський показав, що за два роки його наївність пройшла, пріоритети змінилися, а прагматичності в підходах явно додалося. І головне - він явно хоче показати себе досвідченим політиком, здатним атакувати будь-якого опонента і передавати "привіти" кожному олігархові. Про те, що розповів та про що натякнув журналістам Зеленський, читайте в матеріалі "Апострофа".

Безкрила мрія

Місце для проведення підсумкової прес-конференції - авіабудівний завод "Антонов" - було вибрано президентом не випадково. Втім, з картинкою організатори явно перемудрили. Подіум Зеленського височів на тлі величезного транспортного літака "Руслан" і фюзеляжу недобудованої "Мрії" №2, що стоїть в ангарі без крил вже майже три десятка років. Ця картинка не дуже поєднувалася з головною задумкою спічрайтерів президента - Зеленський максимально наголошував на тому, що він має намір розвивати Україну, аби перетворити її на "країну мрій". Головний "довгобуд" українського авіапрому, який давним-давно закинули, виглядав тут зовсім недоречно...

Разом із президентом на захід прибуло кілька його соратників, серед них були глава Офісу президента Андрій Єрмак і його заступник Кирило Тимошенко - нерозлучні "друзі", які постійно про щось перешіптувалися, намагаючись особливо не звертати на себе увагу.

Варто відзначити, що третю за ліком прес-конференцію Зеленського вела вже не його колишній прес-секретар Юлія Мендель, а глава інформаційного департаменту Ірина Побєдоносцева, яку одразу почали сватати в наступниці Мендель (втім, вона це відразу ж спростувала). Подейкують, що зовсім скоро Мендель може замінити колишня телеведуча і екс-депутат Київради від УДАРу Рена Назарова, яка протягом останніх кількох місяців активно займається медіа-роботою фракції "Слуги народу" у Верховній Раді. Але повернемося до суті президентського "звіту".

Практично на самому початку своєї промови президент трохи "пойспойлерив" про те, що Україна відзначатиме 30-річчя своєї незалежності цілих три дні - з 22 по 24 серпня. У перший день пройде вшанування великих українців новою премією "Національна легенда", після чого відбудеться великий концерт, причому за три дні їх буде кілька: в Опері (за участю зірок світової сцени - українців), і навіть на НСК "Олімпійський". На 23 серпня, в День українського прапора, в усіх регіонах України піднімуть великі стяги. У цей же день відбудеться перший саміт "Кримської платформи" щодо деокупації Кримського півострова, на який запрошені президенти, прем'єр-міністри, міністри закордонних справ різноманітних країн - всього буде представлено близько 30 держав, зазначив Зеленський. На сам День незалежності пройде грандіозний парад - на суші, на воді і в повітрі.

Утім, свята святами, а головні тези президента стосувалася політекономії. Основними завданнями Зеленський вважає створення країни без олігархів і без війни. І звичайно ж "фішки" у вигляді "держави в смартфоні" і "тисяч кілометрів" побудованих доріг.

"Ми будуємо сьогодні країну, яка не чекає, як це було раніше, тільки на санкційну політику держав, а країну, яка самостійно захищає свій суверенітет, і яка всередині країни проводить потужну санкційну політику проти пропагандистів, проти контрабандистів, проти кримінальних авторитетів, "злодіїв в законі", - заявив президент.

Подача олігархам

Магістральною темою, фактично, став закон про олігархів, анонсований Зеленським. Він, виходячи зі слів президента, передбачає дві ключові речі: масове переписування каналів і ЗМІ на третіх осіб і виборчу антимонопольну чистку, а точніше - перерозподіл певних активів.

"Називати їх прізвища не буду, не боюся нікого. Вважаю, що 13 - це за інформацією секретаря РНБО. Давайте про критерії, і тоді будемо розуміти, скільки їх в Україні. Закон в принципі готовий, але є кілька деталей. Він з'явиться наступного тижня. Ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми хочемо вбити вплив олігархічної системи в нашій країні", - сказав Зеленський.

Примітно, що президент досить жорстко відповів на питання журналіста телеканалу "Україна 24" про те, навіщо піднімати податки для видобувачів руди ("привіт" від Ріната Ахметова), якщо вони і так добре фінансують соцвиплати. Зеленський в свою чергу прозоро натякнув на те, що розуміє, від якого саме олігарха виходить дане питання, відповівши, що податки на видобуток та продаж цієї сировини, яка значно подорожчала в світі, в Україні є вкрай низькими.

Ще один дуже важливий посил шостого президента - тема так званого зовнішнього управління. Зеленський дав зрозуміти - звільнення Коболєва було не випадковим і надалі щодо всіх подібних кадрових та інших речах він не збирається ні з ким консультуватися - в тому числі і з Заходом.

Згадав президент і про бідність, з якою він обіцяв покінчити в Україні. Зеленський поскаржився, що не все в цьому відношенні залежить саме від нього, але одразу зазначив, що продавлює підвищення мінімалки та пенсій, а епоха бідності, мовляв, закінчиться, коли всі будуть платити податки і коли в країні запрацює дерегуляція.

Донбас і референдум

Ще одна тема, про яку згадував президент, відповідаючи на питання журналістів - війна на Донбасі.

"У нас був великий крок - про припинення вогню... У 10 разів було зменшено кількість обстрілів, поранених, загиблих... Що далі? Далі кілька напрямків. Ми будемо далі йти в "нормандському форматі". Я відчуваю підтримку Меркель і Макрона, вони знають мою думку. Я вважаю, що вони останнім часом послаблюють свої позиції щодо Росії", - заявив шостий президент, явно натякаючи Берліну і Парижу на те, що не буде замовчувати їх угодовство щодо Москви.

У контексті цієї ж теми Зеленський згадав і про майбутній референдум. "Щодо державного референдуму, я вважаю, що саме головне питання, яке у нас сьогодні є - це ситуація на Донбасі", - сказав він. За словами президента, це може статися "через деякий час", оскільки у Києва є кілька планів з припинення війни та повернення окупованих територій і людей. "Ми представимо на розгляд суспільства саме референдум з такою тематикою", - сказав Зеленський. Зміст питань на майбутньому референдумі поки незрозумілий, але зараз ця ідея виглядає немов якийсь посил світовим лідерам про готовність вийти з Мінська саме таким шляхом.

Говорячи про Донбас, президент заявив, що попередник залишив йому вузьке поле для маневру і "мало фігур на шахівниці". Тому й не дивно, що, відповідаючи на питання про те, чи не повернуться у владу на його запрошення досвідчені політики, він відповів: "Нові обличчя, які були, вони вже постаріли і вони вже з досвідом... Якщо ви маєте на увазі людей з "потужним досвідом", як Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та Юлія Тимошенко, то таких людей ви не побачите (в команді президента, - "Апостроф").

Заговорив Зеленський і про боротьбу з одним з таких "старих обличь", а саме зі столичним градоначальником Віталієм Кличком, прозоро давши зрозуміти, що Кличка можуть позбавити посади глави КМДА, оскільки мер "дуже неправильно себе публічно веде". Пролунав і посил ще одному політику-важковаговику, главі МВС Арсену Авакову - глава держави, відповідаючи на питання про вбивство Павла Шеремета, натякнув, що якщо в цьому були звинувачені невинні люди, то можлива розмова з Аваковим про його відповідність займаній посаді.

У цілому, під час своєї прес-конференції Зеленський явно створював враження того, що він готовий почати війну проти всіх - і олігархів, і політичних конкурентів. Причому, правила цієї війни формуються на ходу, як і більшість рішень, ухвалених в його команді - у вигляді шоу або телесеріалу.

"Ви побачите ще багато чого. Дивіться нас щоп'ятниці (коли традиційно засідає Рада національної безпеки і оборони України, - "Апостроф")", - сказав Зеленський. І судячи з останніх дій "сценаристів" з Банкової, є тверде відчуття, що найцікавіше тільки починається. Show must go on...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів