RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Індексація пенсій скасовується: чого чекати пенсіонерам

Очікуваний перерахунок пенсій не відбувся 1 березня

Очікуваний перерахунок пенсій не відбувся 1 березня Фото: Getty images

Індексації пенсій, якої в Україні чекали у березні, найближчим часом не відбудеться. Ситуація з пенсіями стала черговим провалом уряду Олексія Гончарука. Але відкритим залишається питання, чи зможе вирішити цю проблему нова команда Кабінету міністрів - адже український бюджет, не в останню чергу, зусиллями самого Кабміну тріщить по швах.

Українські пенсіонери серйозно розраховували на підвищення пенсій у березні. І це не дивно, так як, згідно із законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, щорічно проводиться перерахунок раніше призначених пенсій, так звана індексація, з урахуванням збільшення показника середньої зарплати в країні за попередній рік, а також показника інфляції - також за попередній рік.

Ще важливо врахувати, що щорічна індексація пенсій - річ дуже умовна, так як за фактом вона до сих пір була проведена лише одного разу - рівно рік тому. Тоді, нагадаємо, Кабінет міністрів Володимира Гройсмана ухвалив відповідну постанову 20 лютого 2019 року. І перерахунок пенсій відбувся вже в березні. До цього перерахунки щороку проводилися урядом, однак вони не були регламентовані законом.

Так, але ні...

Такого ж ходу подій чекали і в нинішньому році. Більш того, влада запевняла, що індексація обов'язково відбудеться.

Але ось тільки коли? Якщо ще на самому початку 2020 року практично ні у кого не викликало сумнівів, що перерахунок буде проведений з 1 березня, то до середини лютого така впевненість стала тьмяніти. І поступово перетворюватися просто на надію, яка, як відомо, вмирає останньою.

"Апостроф" питання добробуту українських громадян турбують насамперед, а тому ми звернулися за роз'ясненнями до Пенсійного фонду (ПФ) і Міністерства соціальної політики. Пенсійний фонд досить оперативно відреагував на запит (текст листа ПФ є в розпорядженні редакції). Втім, його відповідь не пролила світло на ситуацію.

У Пенсійному фонді зазначили, що перерахунок пенсій передбачений законодавством - вже згаданим законом про обов'язкове державне пенсійне страхування. При цьому розмір, дата і порядок проведення індексації визначаються в межах бюджету Пенсійного фонду України за рішенням Кабінету міністрів. Але, як зазначили в ПФ, на той час (а лист надійшов до редакції 27 лютого) такого рішення Кабміну не було.

Немає його і зараз, хочуть березень вже настав.

Мінсоцполітики знадобилося трохи більше часу для того, щоб відповісти на запит "Апострофа".

1 / 1
1 / 1

У відомстві, зокрема, повідомили, що постановою уряду від 24 січня 2020 року (№22) було затверджено бюджет Пенсійного фонду, і в ньому закладені кошти на індексацію пенсій в поточному році. Також в Мінсоцполітики повідомили, що перерахунок пенсій у 2020 році стосуватиметься 10,4 мільйона пенсіонерів. Разом з тим, у відповіді на запит видання йдеться про те, що "на сьогоднішній день (лист надійшов до редакції в самому кінці лютого) здійснюються розрахунки обсягу додаткових коштів, необхідних для проведення вищезгаданого перерахунку пенсій". І ось ця остання фраза якось спантеличує. Тобто виходить, грошей на виплату проіндексованих пенсій (або, принаймні, частини з них) немає? А що ж тоді затверджував уряд у бюджеті Пенсійного фонду?

Тим не менше, влада, як і раніше, не відмовляється від зобов'язань з проведення індексації пенсій. У Мінсоцполітики повідомили, що пенсії в нинішньому році будуть підвищені на 11%. До речі, у минулому році підвищення склало 17%. То у цьому році намічається зрада? Не зовсім. Справа в тому, що перерахунок пенсій проводиться за встановленою формулою - вона збільшується на 50% показника зростання середньої зарплати у минулому році у порівнянні з позаминулим роком плюс на 50% показника інфляції у минулому році. Середня зарплата в Україні в 2019 році зросла більш ніж на 18%, ріст цін склав 4,1%. Беремо по 50% від кожного показника - 9% і 2%, складаємо - отримуємо дійсно 11% (У 2018 році інфляція склала 9,8%, тому торішній коефіцієнт зростання пенсій був вищим).

Краще пізно...

Але справжня зрада полягає в тому, що пенсіонери так і не дочекалися підвищення пенсій у березні. І тепер незрозуміло, коли воно відбудеться, і чи буде взагалі.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу 2 березня повідомив, що рішення про індексацію пенсій ще не прийняте, але воно знаходиться в стані розробки. При цьому він додав, що відповідно до закону, таке рішення уряд повинен прийняти протягом року. А адже це може бути і 31 грудня, наприклад (ні, цього Гончарук не говорив).

Втім, в той же день, але дещо пізніше, міністр соціальної політики Юлія Соколовська написала в Facebook, що перерахунок пенсій запланований на вересень. За її словами, в середньому розмір пенсії зросте на 216 гривень.

Звідки взялася така цифра, теж не зовсім зрозуміло. Якщо врахувати, що середня пенсія в Україні станом на 1 січня 2020 року становила 3083 гривні, то, з урахуванням того, що, згідно зі згаданим вище повідомленням відомства, яке поки очолює Соколовська, коефіцієнт підвищення складе 11%, збільшення середнього показника пенсії має бути на рівні 339 гривень.

Перенесення підвищення пенсій на вересень - це досить сумно, а для багатьох українських пенсіонерів - просто критично. Адже, незважаючи на те, що середній показник зростання цін (як середня температура по лікарні) в минулому році склав скромні 4,1%, ліки і продукти харчування дорожчали дуже значними темпами. Настільки значними, що їжа в Україні вже дорожча, ніж в деяких європейських країнах (включаючи горезвісний "соціальний" хліб, який коштує дорожче, ніж "звичайний" хліб у Польщі).

Крім того, під великим питанням тепер підвищення пенсій працюючих пенсіонерів, а таких в країні приблизно 2,6 мільйона чоловік. Ця категорія громадян не підпадає під індексацію, яка очікувалася в березні. Але для них передбачений автоматичний перерахунок з 1 квітня. Однак з огляду на ситуацію, що склалася, чи буде він проведений? Упевненості в цьому немає, та й надій теж вже не багато.

Нова мітла по-новому мете?

Втім, якщо тверезо подивитися на те, що відбувається, стає очевидним, що нічого дивного не відбулося. Буквально днями "Апостроф" писав про те, що уряд провалив план з доходів держбюджету у 2019 році і продовжує йти тим самим шляхом уже в поточному році. Іншими словами, грошей в бюджеті немає.

Зрив індексації пенсій є величезним провалом уряду Олексія Гончарука, до якого є величезні претензії і крім цього. Слід згадати, що своєчасний перерахунок пенсій проводився не тільки прем'єром Володимиром Гройсманом, але навіть настільки нелюбимим урядом Арсенія Яценюка, хоча тоді війна на Сході перебувала в гарячій фазі, а країна в буквальному сенсі була на порозі дефолту.

Вже очевидно, що Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні 4 березня відправить уряд у відставку. Серед тих, хто втратить посаду, цілком заслужено повинна бути і голова Мінсоцполітики Юлія Соколовська.

Але в Україні з'явиться новий Кабінет міністрів, і це означає, що проблема індексації пенсій перейде до нього у "спадок". Чи збираються нові прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр соціальної політики Марина Лазебна в терміновому порядку займатися цим питанням, або відкладуть його до вересня, як планували "попередники"? Поки це риторичне питання.

Але, крім соціального у цього питання є й політичний аспект: відмова влади вирішувати проблеми пенсіонерів завдасть нищівного репутаційного удару, причому не тільки по уряду, а й по президенту. 13 мільйонів пенсіонерів - це колосальна сила, приблизно третина всього населення України і майже половина її електорату. А, значить, владі доведеться зважати на неї. І, якщо у неї ще зберігся інстинкт самозбереження, вона, ймовірно, все ж знайде кошти на індексацію пенсію вже найближчим часом. Єдине, хотілося б, щоб це було зроблено не за рахунок освіти чи охорони здоров'я.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян