RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Другий Кабмін Зеленського: на кого зробив ставку президент

Перезавантаження уряду - хто замість Гончарука та компанії

Перезавантаження уряду - хто замість Гончарука та компанії Фото: president.gov.ua

Для прем'єр-міністра Олексія Гончарука середа, 4 березня, швидше за все, стане останнім днем роботи в Кабміні. Через півроку президент Володимир Зеленський пішов на перезавантаження виконавчої вертикалі, зважившись провести ротацію в уряді. Чистки можуть зачепити і керівників кількох правоохоронних органів. Про те, що слугувало приводом для такого рішення президента, читайте в матеріалі "Апострофа".

Розмови про кардинальні зміни в уряді ведуться вже не перший тиждень. Як вже раніше писав "Апостроф", на початку лютого йшли розмови про те, щоб "підчистити" кілька особливо спірних персонажів - міністра соціальної політики Юлію Соколовську і міністра охорони здоров'я Зоряну Скалецьку. Також в кулуарах регулярно заходила мова про незадовільну роботу міністра фінансів Оксани Маркарової та голови "схрещеного" міністерства культури і спорту Володимира Бородянського.

Утім, вже скоро в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Офісі президента задумалися над тим, аби зробити цей процес більш масштабним і замінити не кілька міністрів, а фактично весь Кабмін на чолі з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком. Після призначення керівником Офісу президента Андрія Єрмака процес суттєво активізувався. Зокрема, з минулого тижня активно обговорюються кандидатури нового прем'єра, серед яких фігурували такі досить відомі люди як екс-віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко та Валерій Хорошковський. З другим у президента давні приятельські стосунки, і останнім часом екс-голова СБУ, приїжджаючи в Україну з Монако, де він мешкає, часто зустрічався з президентом. Що ж стосується Тігіпка, то за словами джерел "Апострофа", його кандидатура спочатку обговорювалася на місце віце-прем'єр-міністра з економічного розвитку, однак така посада не влаштувала його.

В результаті, зірки зійшлися, і замість низки різних кандидатур, залишився лише один персонаж, який претендує на посаду глави уряду, і користується підтримкою "сильних світу цього" - йдеться про нещодавно призначеного віце-прем'єр-міністра з розвитку громад і територій Дениса Шмигаля, якого співрозмовники "Апострофа" пов'язують із олігархом Рінатом Ахметовим. Втім, як розповіли нам джерела, Шмигаля не можна назвати виключно людиною найбагатшої людини країни. Колишній глава Івано-Франківської ОДА в умовах кадрового голоду просто виявився компромісною фігурою між олігархами (не тільки Ахметова, але й Коломойського), а також Банкової.

Після того, як президент Зеленський попросив скликати позачергове засідання Верховної Ради, співрозмовники у фракції заговорили не тільки про відставку Гончарука і масштабну заміну міністрів, але й ротацію керівництва правоохоронних органів. Зокрема, мова зайшла про заміну Генерального прокурора Руслана Рябошапки і глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Цікаво, що ні про яку внутріпартійну дискусію всередині "слуг" мова не йшла. Остаточні рішення спускалися в стіни парламенту зверху - з Офісу президента. Тому багато депутатів з "Слуги народу" на питання щодо потенційних кандидатів в ті чи інші міністерства і відомства не могли відповісти нічого конкретного. "Все вирішується в Офісі президента, там складаються списки, там проводяться співбесіди", - прокоментував "Апострофу" один з нардепів, уточнивши, що рішення приймаються у вузькому колі найближчого оточення президента. Втім, зовсім без уваги депутатів зі "Слуги народу" президент не залишив, зібравши свою фракцію на закрите засідання у вівторок увечері в приміщенні парламенту.

Ще днем деякі депутати з СН говорили "Апострофу" про претензії до Генпрокурора. "Частина депутатів фракції незадоволена Рябошапкою. Де посадки? Він повертає підозри щодо Порошенка, які є в ДБР, і багато іншого. За словами Венедиктової (глава ДБР, - "Апостроф"), там нормальні підозри. Є постанова про звільнення Рябошапки, 150 голосів вже є, в раді 226 теж набереться", - прокоментував один з нардепів СН. Разом з тим також назвали того, хто може зайняти місце Рябошапки - народний депутат СН Сергій Іонушас. Раніше, як говорили джерела "Апострофа", його хотіли призначити заступником Генпрокурора, проте Рябошапка виступив проти появи в своїй команді "чужака".

Водночас джерела в Офісі генпрокурора заявили "Апострофу", що на даний момент голосів за звільнення Рябошапки немає. "У них близько 160-180 голосів, але взагалі це рішення - зараз повністю відповідальність президента, він його повинен прийняти", - відзначили на вулиці Різницькій. Крім того, на захист Генерального прокурора публічно виступили західні партнери - це дали зрозуміти і в американському посольстві, анонсувавши проведення заходу за участю Рябошапки якраз під час зустрічі Зеленського зі своїми нардепами. Втім, це може не врятувати нинішнього Генпрокурора. І судячи з того, що ані сам Рябошапка, ані жоден з його заступників так і не з'явився на зустрічі депутатів з президентом, схоже, в Офісі генпрокурора відчувають, що стоять на виліт...

Що ж стосується Артема Ситника, то тут за прогнозами нардепа, швидше за все, все обмежиться звітом. "По ньому неможливо виконати процедуру, хоча його звільнити у фракції хоче навіть більше людей, ніж Рябошапку", - розповів один з нардепів- "слуг".

А ось щодо масштабних звільнень міністрів, схоже, в партії Зеленського - консенсус. "Поїздки по регіонах допомагають зрозуміти настрої людей, їх не влаштовує медична реформа, процес децентралізації", - коментував в кулуарах заступник глави фракції Олександр Корнієнко. В цілому, було видно, що у фракції готові пожертвувати нинішнім Кабміном.

Ближче до вечора стало зрозуміло, що рішення по зміні уряду прийнято, а "Апострофу" підтвердили, що Олексій Гончарук після тривалих роздумів все-таки написав заяву про відставку і передав його в парламент. На вечірньому засіданні "слуг", де були присутні всі керівництво Офісу президента крім Сергія Трофімова, за словами джерел, новий Кабінет міністрів вже представляв майбутній прем'єр Денис Шмигаль. "Зачитував прізвища з листочка. Перед цим президент подякував колишньому складу Кабміну за роботу, але сказав, що ми не завершили процес перезавантаження", - зазначив співрозмовник "Апострофа".

Тепер у Зеленського планують замінити майже весь Кабінет міністрів, однак по деяких кандидатурах досі йдуть консультації. "Точно збереже свою посаду міністр юстиції Малюська, міністр цифрової трансформації Федоров, міністр інфраструктури Криклій (його вважають квотою Авакова, - "Апостроф"), Милованов очолить аграрне міністерство, хоча по ньому ще йдуть консультації", - розповіло джерело. Стосовно кандидата на аграрне міністерство ще днями в команді Зе також називали прізвища Тараса Висоцького і Романа Лещенка.

Збереже своє крісло міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "Проти нього на фракції виступило максимум осіб п'ять і п'ятеро людей також висловилося на його підтримку", - передає учасник засідання. З озвученого на фракції: віце-прем'єр з оборонно-промислового комплексу Олег Коростельов (багаторічний генеральний директор державного підприємства "Державне Київське конструкторське бюро "Луч"), Міністерство економічного розвитку - Роман Жуковський (правда, по ньому є питання - він підпадає під люстрацію, оскільки був одним з керівників Адміністрації президента Януковича), Міністерство фінансів - Ігор Уманський, Міністерство закордонних справ - Дмитро Кулеба, міністр Кабінету міністрів - Олег Немчінов (хоча за словами джерела, з Дубілетом ще ведуть переговори). Міністерство розвитку громад і територій, швидше за все, очолить Олексій Чернишов, який зараз є головою Київської ОДА (його відносять до квоти олігарха Ігоря Коломойського),

Міністерство охорони здоров'я отримає директор Державної установи "Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України", відомий кардіохірург Ілля Ємець. Повертають міністерство спорту, про що "Апостроф" раніше писав. Його очолить Вадим Гутцайт. Міністерство соцполітики - Марина Лазебная (за часів Януковича очолювала Державну службу зайнятості). Міністерство оборони очолить генерал-лейтенант у відставці Андрій Таран, який з квітня по серпень 2015 року був представником України у Спільному центрі контролю і координації на Донбасі, створеному для мирного врегулювання за участю представників України та РФ. Міністерство ветеранів може очолити Сергій Бессараб - теперішній заступник начальника Генштабу.

Також була запропонована кандидатура Олексія Резнікова на посаду віце-прем'єра з реінтеграції. Це - квота глави Офісу президента Андрія Єрмака. Щодо інших кандидатів ще ведуться переговори, зокрема, з приводу міністра освіти Анни Новосад, яку також можуть звільнити. Дискусії ведуться і навколо міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля, а також щодо Бородянського.

Показово, що під час озвучування кандидатур нових міністрів частина депутатів не знала більшість прізвищ. Проте, парламентарії прогнозують, що в середу голоси у них будуть. "У нас було багато завалів, якщо чесно. Ми багато з чим не впоралися, тому нас і чекає така масштабна заміна", - після засідання фракції сказав "Апострофу" один з нардепів. З ним було складно не погодитися...

Читайте також

Умєрова відправляють на підвищення

Мар'яна Безугла заявила про підвищення Рустема Умєрова

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нинішня критика генералів з боку Безуглої має під собою підстави

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи