RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці кинулися вакцинуватися від грипу і цьому є одна причина - заслужений лікар України

Фото: Getty Images

Цього року в Україні спостерігається велика потреба у вакцинах від грипу, тому що багато людей на фоні коронавірусної хвороби вирішили вакцинуватися для профілактики. На що треба звернути увагу при щепленні, в ефірі Апостроф TV розповіла лікар-епідеміолог, заслужений лікар України ЛЮДМИЛА МУХАРСЬКА.

- В Україні набирає обертів вакцинація від грипу. Як ви вважаєте, чому немає вакцин в аптеках: через великий попит чи їх мало завозять? Чи збільшилася в нас кількість людей, які не чинять супротиву щепленню?

- По-перше, що стосується аптек. Свого часу взагалі не дозволялося тримати і видавати будь-яку вакцину з аптечної мережі. Це пов’язано з тим, що кожна вакцина потребує так званого "холодового ланцюгу". Тобто вона має весь час зберігатися в певних температурних умовах. Це температура +4-6 градусів. Якщо людина купує вакцину в аптеці, то невідомо, коли ця вакцина доїде до таких самих температурних умов. Тому це не дозволялося, але останнім часом все ж таки дозволили продавати вакцину в аптеках.

Але робити це можна в аптеках, які знаходяться в лікувальних закладах. Тобто лікар видає дозвіл на вакцинацію, людина в аптеці, яка розташована в цьому закладі, купує вакцину. Потім буквально за декілька хвилин вона отримує це щеплення.

І це ніяк не пов’язано з дефіцитом вакцин для профілактики грипу. Однак Україна сама не виробляє вакцини проти грипу, і всі вакцини, які зараз мають обіг у медичний практиці, завозяться в Україну. Тому дефіцит пов’язаний саме з тим, що вакцин завозиться мало.

- Які причини цього? У мереж не вистачає коштів на вакцини?

- В попередні роки дуже невелика кількість українців вакцинувалася. Це було десь 300-500 тисяч людей, які вакцинувалися під час конкретного епідсезону. Я пам’ятаю, що найбільша цифра колись становила біля 1 млн людей, які вакцинувалася. Тому виробники вакцин і дистриб’ютори, які займаються цим, не замовляють для України велику кількість вакцин, оскільки вона потім не реалізується.

Але цього року ми бачимо велику потребу у вакцинах, тому що багато людей на фоні коронавірусної хвороби прийняли рішення вакцинуватися для профілактики грипу.

Треба розуміти, що існує три фінансові потоки для закупівлі вакцини від грипу. Насамперед це державні кошти, коли держава закуповує вакцини для груп ризику. Наприклад, це медичні працівники, співробітники правоохоронних органів, учителі. Крім того, її можуть закуповувати власники якихось закладів, які хочуть вакцинувати свій колектив. Вони розуміють, що якщо в колективі захворіє одна людина, то може захворіти весь колектив, тому що вірус передається дуже швидко повітряно-крапельним шляхом. І третій фінансовий потік – це закупівля за власні кошти громадян. Тобто будь-яка людина може звернутися до медичних закладів і купити там в аптеці вакцину, якщо вона є, і вакцинуватися одразу в цьому закладі. Ось так відбувається вакцинація проти грипу в Україні.

- Якщо кожен рік вакцинуватися однією вакциною, чи зможе вона захистити від грипу? Чи краще змінювати її, тому що вірус грипу мутує, і організм якось підлаштовується?

- Якщо ми маємо на увазі виробника, то, звичайно, можна міняти. Тут мова йде про те, що кожного року треба вакцинуватися вакцинами, які містять у собі актуальні штами. Тобто на коробочці має бути написано, що вакцини містять актуальні штами для поточного епідсезону. Якщо на коробочці буде написано "2019-2020", то це вже вакцина минулого року. Звичайно, такою вакциною вакцинуватися не потрібно.

Що стосується виробників - це не важливо. Важливо, щоб кожна вакцина була зареєстрована в Україні, і щоб вона містила актуальні штами грипу, які визначила Всесвітня організація охорони здоров’я для конкретного епідсезону. Зараз це сезон 2020-2021.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами