RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи небезпечна вакцинація від коронавірусу: розвінчуємо 5 головних страхів українців

Близько 40% українців не бажають вакцинуватися навіть безкоштовним препаратом

Близько 40% українців не бажають вакцинуватися навіть безкоштовним препаратом Фото: Getty images

Вже в лютому 2021 року Україна планує почати вакцинацію від COVID-19. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. У МОЗ збираються зробити щеплення, щонайменше, 20 мільйонам людей з груп ризику. Втім, вакцинальна кампанія ризикує виявитися провальною. І справа тут не тільки в тому, що інфраструктура під прийом вакцини в Україні залишає бажати кращого, а грошей в бюджеті на щеплення може й не вистачити, але ще й в тому, що значна частина українців в принципі не довіряє вакцинації від коронавірусу і не збирається робити щеплення. Чого бояться українці та якою є ситуація насправді, розбирався "Апостроф".

Варто відзначити, що прихильників антивакцинальної "релігії" в Україні вистачало завжди, проте зі спалахом пандемії коронавірусу ситуація загострилася. Так, за даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", яке було проведено наприкінці листопада, навіть якщо вакцина від COVID-19 в Україні буде безкоштовною, 40% українців все одно не будуть робити щеплення. Чому?

У соцмережах і на форумах можна зустріти сотні різних аргументів проти вакцинації, але всі вони так чи інакше зводяться до п'яти основних страхів.

Я не знаю, що це за вакцина і не знаю, що мені введуть

Принцип роботи вакцини, її склад, критерії ефективності, мало що скажуть необізнаній людині. Тому для того, щоб під виглядом вакцини компанії не нав'язували людям сумнівні препарати, існують національні регуляторні органи. Наприклад, в США це управління з санітарного нагляду за якістю продуктів харчування і медикаментів (FDA), а в ЄС - Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

Як тільки імунобіологічний препарат проходить національну реєстрацію, його починають широко застосовувати для вакцинації населення.

На сьогоднішній день існують дві вакцини, які вже використовуються в розвинених країнах для захисту свого населення від COVID-19. Одна з них – продукт німецької біотехнологічної компанії BioNTech і американської Pfizer. Цією вакциною вже прищеплюють жителів Великобританії, США, Канади.

Друга вакцина - це розробка американської компанії Moderna. Її безпечність днями визнала влада США.

Є ще російська вакцина "Супутник V", яка поки що не визнана світовою спільнотою і проходить випробування в межах самої Росії.

І в Україні існує процедура національної реєстрації вакцин. Беручи до уваги рівень корумпованості чиновників, недовіру українців до національного реєстратора цілком можна виправдати.

Але, по-перше, МОЗ і не буде паритися реєстрацією: нардепи ухвалили закон, який дозволяє зареєструвати вакцину в Україні за лічені дні, якщо вона вже пройшла реєстрацію в країнах з жорсткою регуляторною політикою. Тобто українська реєстрація буде чистою формальністю.

По-друге, Україні зараз ніхто і не дасть вакцину від коронавірусу. Наприклад, влади США, Великобританії та ЄС вливали мільярди доларів в компанії, які розробляли вакцини. Відповідно, ці країни і зарезервували за собою перші партії препаратів.

Україна отримає вакцини в першому кварталі 2021 року за програмою COVAX. Туди потраплять вакцини, прекваліфіковані ВООЗ.

Прекваліфікація ВООЗ - це процедура оцінки якості, безпеки та ефективності лікарських препаратів. В рамках цього механізму виробники вакцин повинні будуть надати ВООЗ вичерпні дані про якість, безпеку та ефективність продукту, представленого для оцінки. Після цього дані оцінюються групою фахівців, яка складається зі співробітників ВООЗ і експертів національних органів регулювання різних країн.

Таким чином, в Україні будуть вакцини, перевірені національними регуляторами розвинених країн і додатково ще й ВООЗ. Відзначимо, що Україна готова закуповувати і російську вакцину, але лише в крайньому випадку і тільки тоді, коли цей препарат пройде відповідну сертифікацію.

Фото: Getty images

Чиновники отримають "хорошу" вакцину, а мені і простим українцям дадуть "погану"?

На це питання "Апостроф" попросив відповісти чиновника, який безпосередньо відповідає за майбутню вакцинацію від коронавірусу в країні. За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, умовно "погану" вакцину ми не отримаємо.

"Я не розумію звідки ці міфи з'являються. Україна отримуватиме вакцину виключно провідних виробників і виключно після прекваліфікації ВООЗ, - заявив" Апострофу " Ляшко. - Ми відстежуємо всі клінічні дослідження вакцин та реєстрацію. Зараз є реєстрація двох вакцин, надалі очікується більше. Також Україна підписала всі необхідні документи і вступила в глобальний альянс COVAX, щоб отримувати вакцину з перерозподілу за принципом рівного доступу, незалежно від економічного розвитку кожної з країн. Тому, питання, що ми якось будемо ділити та завозити якусь різну вакцину для різних людей, не може навіть стояти на порядку денному".

Віктор Ляшко додав, що як тільки в Україні з'явиться вакцина від COVID-19, першими отримають щеплення далеко не чиновники.

"Якщо з'являється перша партія вакцин, то відразу на вакцинацію йдуть медичні працівники, потім військовослужбовці, які захищають країну на Сході, після цього соціальні працівники і люди, які перебувають в закритих соціальних установах. І наступна, найбільша група, це люди 60+. У цій групі пріоритет надаватиметься людям більш старшого віку та людям з хронічними захворюваннями: діабетом, серцево-судинними захворюваннями, тощо", - резюмував головний санітарний лікар.

Коронавірус постійно мутує. Де гарантія, що вакцина буде ефективна?

У середині грудня світ насторожила новина: на південному сході Великобританії виявили новий штам коронавірусу.

"Звичайно, є дані про ыснування чотирьох варіантів вірусу, які циркулюють на території Європи", - пояснює "Апострофу" завідувач лабораторією в інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев.

Дійсно, якщо вірус буде постійно мутувати, то чи буде ефективною вакцина?

"Справа в тому, що виробництво вакцин засноване на консервативному білку - spike-білку. Вони створюються для того, щоб перешкоджати зв'язуванню дикого вірусу з чутливими клітинами. Spike-білок консервативний, тому вакцини показують свою ефективність. Але як буде далі – сказати важко", - додає Маричев.

У свою чергу, епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю Катерина Сояк запевняє, що з коронавірусом може повторитися та ж історія, що і з грипом - але це не привід не вакцинуватися.

"У будь-якому випадку, якщо вакцина не подіє, то нічого не станеться, але ми можемо перестрахуватися, прищепившись. Головне, щоб вакцина не викликала ускладнень, - каже "Апострофу" Сояк. - Так, ми не знаємо чи буде вакцина ефективною на 100%, але в будь-якому випадку якийсь відсоток захисту вона дасть. Я б порівняла це з вакциною від грипу. Адже вона теж не на 100% ефективна, і вона щороку нова. Тому не виключено, що від COVID-19 щороку буде розроблятися нова вакцина від тих штамів, які будуть актуальні. Але на сьогоднішній день у нас є один штам, який носить пандемічний характер і багато мутацій не зафіксовано. Так, існують ще коронавіруси, але вони не викликають пандемічний характер".

Фото: pixabay.com

Вакцина призведе до незворотних генетичних змін

Подібні побоювання також досить часто можна зустріти на форумах та в соцмережах.

"Подібні міфи поширюють антивакцинатори, які пропагують свої гасла, що не відносяться до доказової медицини", - запевняє "Апостроф" епідеміолог Андрій Александрін.

"Вакцина від респіраторних інфекцій ніяк не змінює геном людини, - додає Катерина Сояк. - Вона жодним чином не впливає на генетику. Вона або сприяє тому, що виробляється певний імунітет, або не сприяє. Є люди, які мають в подальшому ускладнення, але ці ускладнення спровоковані іншими причинами, наприклад, хронічними захворюваннями".

Вакцину зробили дуже швидко, тому вона поганої якості і вакцинація - це експеримент

Дійсно, вакцина проти COVID-19 була розроблена в рекордні терміни.

"Етапи клінічних досліджень були прискорені. Але дослідження в будь-якому випадку відбулися, просто за прискореною процедурою і ця схема допустима. І якщо вакцина випущена на ринок і схвалена регуляторами, то не варто переживати за швидкість її винаходу", - запевняє Сояк.

Але швидко не означає погано.

По-перше, розробкою вакцини займалися практично всі провідні фармацевтичні компанії світу.

"Її почали робити дуже багато компаній. Всі вони мають різне оснащення, розуміння процесу і різний досвід виробництва вакцин", - пояснює "Апострофу" завідуюча відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

По-друге, вакцини, які зареєстровані в США і Великобританії, пройшли справді серйозні клінічні випробування.

"Клінічні випробування проводилися в декількох країнах на великому контингенті людей, різних за своїм віковим, етнічним та расовим складом, - додає Марічев. - Так, час для спостереження був обмежений і це насторожує, але доводиться вибирати. Адже смертність від коронавірусу досить висока, але позитивний ефект перевищує ризик розвитку побічних реакцій у вакцинованих".

Втім, експерти сходяться на думці, що побічні ефекти вакцини від ковіда дійсно до кінця не вивчені.

"Так, є певні ризики, - погоджується Андрій Александрін. - Навіть у Великобританії, яка перша почала масову вакцинацію свого населення, посилили фармаконагляд, тобто систему моніторингу оцінки того, як впливає препарат на організм людини. Тобто це нагляд за можливими реакціями та ускладненнями".

Проте, епідеміологи запевняють, що вакцинація в будь-якому випадку приносить світу користь.

"Найкращий показник - це порівняти рівень захворюваності на початку XX і XXI століття. Ми побачимо, що раніше інфекційні захворювання займали перше місце в світі серед усіх захворювань. На сьогоднішній день вони знаходяться в загальній структурі після серцево-судинних та онкологічних захворювань. Як тільки у нас з'являється нова інфекція, вона відразу займає перше місце по смертності", - резюмував Александрін.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни