RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Введуть або не введуть: яким буде локдаун з 8 січня і як він буде діяти

Далеко не всі українські міста готові виконати розпорядження про жорсткий локдаун

Далеко не всі українські міста готові виконати розпорядження про жорсткий локдаун Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У п'ятницю, 8 січня, в країні почнеться новий жорсткий локдаун, в зв'язку з поширенням COVID-19. Він триватиме до 24 січня і вже викликає протести в деяких містах України, зокрема в Черкасах та Тернополі. Які нові обмеження чекають на українців та чи зможуть вони зупинити розповсюдження захворювання, розбирався "Апостроф".

Lock ON/OFF

Статистика зараження коронавірусом в Україні на початку 2021 року суттєво пішла на спад. Наприклад, за підсумками доби 4 січня було виявлено 5625 нових випадків зараження. Це в два рази менше, ніж, наприклад, було зафіксовано 31 грудня 2020 року. Але в подальшому показники знову пішли вгору. Так за підсумками 5 січня, кількість заражень склала 6 911 випадків, а за наслідками 6 січня - вже 8997. З початку 2021 року в ЗМІ почали активно циркулювати повідомлення про те, що жорсткий локдаун з 8 по 24 січня в Кабміні можуть скасувати. Мовляв, захворюваність пішла на спад, отже необхідності в посиленні карантину немає. Крім того, на думку експертів, зниженню статистики сприяли зимові канікули у школярів.

Втім, на думку експертів "Апострофа", низьким цифрам може бути кілька пояснень.

"Є теорія, що за умови низької заразності вірусом та певній кількості тих, що вже перехворіли, епідемія повинна піти на спад. За офіційною статистикою у нас захворілих близько мільйона, а за фактом перехворіло 5-7 мільйонів, адже у більшості людей хвороба проходить без симптомів. А це істотний відсоток хворих, який гальмує розвиток епідемії. По суті, у нас закінчується перша хвиля, якої навесні, як такої не було", - додає джерело "Апострофу" в Міністерстві охорони здоров'я.

Є ще один нюанс: цифри офіційної статистики можуть не відображати реальної картини поширення захворювання.

"З середини грудня ми бачимо маніпулювання статистичними даними. Я вважаю, що це політичний тиск на систему охорони здоров'я, - каже "Апострофу" епідеміолог Андрій Александрін. - У регіонах йде підтасовування даних, звідки вони і передаються на національний рівень. Ковід нам показав, що коли немає системи епіднагляду, кожен керівник на місцях розуміє, що може написати такі цифри, які б влаштовували всіх, аби не було зайвого головного болю".

Однак міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ виступає проти скасування локдауна, оскільки після новорічних свят захворюваність прогнозовано зросте.

Джерело "Апострофа" в МОЗ також наголосило, що змінювати плани не збираються.

"Навпаки є інформація, що нічого не зміниться і з 8 січня країна, як і очікувалося, увійде в більш жорсткий локдаун", - підкреслив співрозмовник видання. На його думку саме такими заходами і можна "добити" поширення епідемії: "Таким локдауном або агресивною вакцинацією на спаді епідемії, її можливо добити. І якщо на територію України не занесе новий штам вірусу, наприклад, британський, який зможе викликати повторні захворювання, то локдаун дасть позитивний ефект і ми б дотягли до тепла без повторних локдаунів".

Тож, швидше за все, з низькою або високою статистикою, але локдаун 8 січня все-таки буде запроваджено. Триватиме він до 24 січня

Що буде закрито

Істотна відмінність зимового локдауна від посилених карантинних обмежень, які діяли навесні 2020 року, буде полягати в тому, що громадський транспорт не припинить свій рух за маршрутами. Правда, будуть діяти обмеження.

Наприклад, в трамваях, тролебуйсах і автобусах перевозитимуть пасажирів тільки у відповідності до кількості місць для сидіння. Таке ж обмеження стосуватиметься й маршрутних таксі, але якщо навесні водії комунального транспорту дійсно його дотримувалися, закриваючи двері трамваїв і тролейбусів перед носом у пасажирів, то приватні перевізники весь час дії карантину ігнорували заборону на "стоячих", адже працювати за такою схемою нерентабельно.

Фото: УНІАН

Примітно, що столичне метро не закриватимуть. "Можливі обмеження на вхід пасажирів на станціях метро, щоб уникнути скупчення людей", - заявили при цьому в КМДА.

Правда, не зовсім зрозуміло, яким чином обмеження на вхід дозволять уникнути скупчення людей, адже очевидно, що пасажири, яких не пустять на станцію, будуть сотнями товпитися біля входу в метрополітен, притискаючись щільніше один до одного.

Закриються практично всі установи освіти, крім дитячих садків. Всі інші перейдуть на навчання в дистанційному режимі.

Крім того, не працюватимуть фітнес-центри, ТРЦ, кінотеатри та театри, а в столиці згорнуть роботу новорічні локації.

З 8 січня припиняють прийом відвідувачів кафе, ресторани і бари. Робота закладів громадського харчування можлива тільки в форматі "на винос". Всі магазини, ТЦ, ярмарки, ринки, де реалізуються непродовольчі товари, також працювати не будуть.

А що буде працювати?

Не підуть на вимушені канікули магазини та супермаркети, де продають продовольчі товари.

Залишаться в строю банки, заправки, СТО та поштові оператори. Більше того, не будуть закриватися перукарні та салони краси, але відвідувати їх можна буде тільки за попереднім записом.

А от готелі зможуть приймати гостей, але робота загальних зон харчування в готелях буде можлива тільки з 6:00 до 11:00.

Фото: УНІАН

Втім, на думку Андрія Александріна, від посилення карантинних заходів не буде того позитивного ефекту, на який розраховують у владі, адже уряд припустився двох принципових помилок.

"Є два основні чинники, на які уряд чомусь не звертає уваги. І ці фактори ризику в локдаун залишаються. Перший - це громадський транспорт. У нас досі не навели з ним порядок. Громадський транспорт в нашій країні є одним з основних джерел поширення COVID-19, особливо в годину пік. Другий фактор - дитячі садки та школи. Діти не перебувають в групах ризику, але вони є ідеальними переносниками хвороби. Коли робиш епідрозслідування, воно все одно веде до дитячих садків та шкіл", - резюмував Александрін.

Відзначимо, що незважаючи на тверді рекомендації МОЗ ввести обмеження з 8 січня, локдаун все ж може виявитися не повсюдним явищем. Зокрема, 6 січня мери Тернополя - Сергій Надал та Черкас - Анатолій Бондаренко відмовилися посилювати карантин в своїх містах, пославшись саме на зниження рівня захворюваності.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами