RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвіз скасовується: чому з індійською вакциною українців не пустять до Європи

Вакцина CoviShield не є сертифікованою в Європі

Вакцина CoviShield не є сертифікованою в Європі Фото: Getty images

У світі вже повним ходом триває вакцинація від коронавірусу. У цій гонці за імунітетом позначилися як явні лідери, наприклад, Ізраїль, де першу дозу вакцини отримало більше 50% населення країни, так і відверті аутсайдери, наприклад, Україна, де вакцинальна кампанія стартувала лише в останній тиждень лютого. Проте кожна доза щеплення наближає світ до набуття колективного імунітету і, як наслідок, відкриття кордонів в Європі, які зараз опинилися під замком. Але чи відкриються кордони для українців, беручи до уваги той факт, що до вакцини CoviShield, яку привіз нам Максим Степанов, насторожено ставляться в Європі. У цьому питанні розбирався "Апостроф".

"Золота трійка"

На даний момент Європейським агентством лікарських засобів (EMA) схвалено три вакцини від коронавірусу: Pfizer-BioNTech, Moderna і AstraZeneca. У березні очікується схвалення ще однієї вакцини від компанії Johnson&Johnson. А ось, вакцину CoviShield, яку використовують в Україні, європейці поки не реєстрували. Але нам то яка різниця, ми ж не в ЄС?

Насправді, різниця є. Вже зараз деякі країни світу і ЄС спрощують процедуру перетину свого кордону для людей, які зробили щеплення. Наприклад, в Польщі скасовано 10-денну самоізоляцію для іноземців, які були щеплені від коронавірусу. Так само вчинили і уряди Естонії, Ісландії, Румунії, Грузії, Лівану та Кіпру.

Але справа в тому, що в тій же Польщі готові визнавати вакцинацію лише одним з трьох препаратів: Pfizer-BioNTech, Moderna або AstraZeneca.

Але українці ж прищеплюються AstraZeneca, хіба не так? Принаймні це вже другий тиждень намагається довести міністр охорони здоров'я Максим Степанов, який запевняє що вакцина CoviShield, яку виробляють в Індії на потужностях Serum Institute of India - це те ж саме, що і AstraZeneca. Адже препарат випускається за ліцензією AstraZeneca, а CoviShield - просто локальна комерційна назва вакцини, придумана індусами.

Але не все так просто, як намагається подати міністр. Наприклад, комерційна назва вакцини Pfizer-BioNTech - Comirnaty ("Комірнаті"). І саме з цією назвою американо-німецький препарат пройшов процедуру схвалення EMA. І саме з цією назвою вакцина від Pfizer-BioNTech значиться в урядовому списку препаратів, допущених до вакцинації в Польщі. Є там і вакцина AstraZeneca, а ось CoviShield там немає. Тобто наші західні сусіди все ж бачать різницю між оригінальною вакциною англо-шведської компанії і індійським аналогом.

Більш того, її бачать і в ВООЗ. Там, звичайно, внесли CoviShield до переліку дозволених лікарських засобів в умовах надзвичайної ситуації. Але окремим рядком від вакцини AstraZeneca, як різні препарати.

Але різні, не означає "погані". Стверджувати, що CoviShield якась не така вакцина (хоч її ефективність і нижча, ніж у Pfizer) було б не зовсім коректно. По-перше, 26 лютого препарат був зареєстрований в Канаді, де регуляторна система все ж авторитетна. По-друге, та обставина, що CoviShield не входить в європейську "золоту трійку", ще не означає, що щеплення не працює. Адже в світі використовуються і інші вакцини від коронавірусу, наприклад, китайська Sinopharm.

Справа тут в іншому: просто вколовшись CoviShield, українець не отримає в Європі тревел-преференцій, якщо порівнювати з преференціями від уколу вакциною з "золотою трійки". В такому випадку, коли ж нам чекати вакцини, схваленої в ЄС?

Фото: pixabay.com

Преференції не для всіх

Наприклад, Pfizer-BioNTech, імовірно повинна з'явитися в країні від двох джерел: програми COVAX і прямого контракту з виробником.

У першому випадку мова йде про 117 тисяч доз на початку березня. Правда, раніше поставки цієї вакцини були заплановані на лютий, але вони зірвалися. У другому випадку мова йде про 10 мільйонів доз. Але незрозуміло, коли саме. Інформацію про постачання такої значної партії озвучила нардеп від монобільшості Ольга Василевська.

"10 мільйонів доз вакцин Pfizer готують до відправки в Україну. Проект контракту вже направлений в МОЗ", - написала Василевська на своїй сторінці в Facebook, а потім... видалила це повідомлення. Так що поки найбільш реалістичним варіантом отримати вакцину Pfizer залишається програма COVAX.

117 тисяч доз за програмою COVAX - це вакцинація 58,5 тисяч осіб (адже одній людині потрібно ввести дві дози з інтервалом в 21 день). Чи варто говорити, що це крапля в морі. Для порівняння в Ізраїлі щодня вакцинують понад 100 тисяч осіб.

Але навіть при найбільш вдалих розкладах, якщо вакцина від Pfizer-BioNTech за програмою COVAX потрапить в Україну в першій декаді березня, то щасливчики, які отримають щеплення, зможуть виїжджати в Європу без обов'язкового карантину тільки на початку квітня.

З одного боку, дотриматися карантину і надати актуальні дані ПЛР-тесту для в'їзду в ЄС - не критична незручність (хоча можна було б її уникнути, спрацюй МОЗ оперативно). Ну куди ж подітися, якщо вакцини з "золотою трійки" в Україні немає.

З іншого боку, навіть тест і карантин відкривають Європу далеко не для всіх українців, а тільки для дуже обмеженої категорії громадян, наприклад, близьких родичів громадян ЄС. Тобто ні про який туризм мови немає.

У перспективі, двері ЄС будуть повноцінно відкриті після впровадження так званих сертифікатів про вакцинацію - електронних документів, в яких будуть відмітки про щеплення від коронавірусу. В Євросоюзі ґрунтовно задумалися над введенням такого нововведення.

"Він (сертифікат, - "Апостроф") буде базуватися на медичних показаннях, але його мета - сприяти безпечним поїздкам в ЄС - як туристичним, так і робочим", - зазначив днями представник Єврокомісії Ерік Мамер.

"Можливо, це стане підставою для в'їзду в ЄС з третіх країн", - додавала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Але знову ж таки, коли сертифікат буде розроблений і впроваджений, навряд чи Європа буде визнавати вакцини, які не схвалило Європейське агентство лікарських засобів. Існує, звичайно, ймовірність, що колись CoviShield потрапить в європейський список дозволених вакцин. Але поки цього не відбулося, а значить, українці, щеплені CoviShield, не зможуть як раніше, вільно перетинати кордон з ЄС.

Вакцинація в Києві Фото: kyivcity.gov.ua

Чим це загрожує

"Фактично це нівелює переваги безвіза, - пояснює "Апострофу" економіст Андрій Новак. - По-друге, значно скоротяться ділові контакти між українськими та європейськими бізнесменами що, в свою чергу, призведе до зменшення товарообігу між Україною та ЄС".

Крім того, страждатиме і туристичний бізнес.

"Швидше за все, найближчим часом великих зрушень не буде, Європа не надто нас чекає, і українцям потрібно планувати свій відпочинок в країнах масового туризму: Туреччина, Єгипет, Чорногорія, Хорватія, які зацікавлені і в українському ринку", - зазначив голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Втім, на думку експерта, навіть якщо б з першого дня вакцинації українцям почали б колоти Pfizer - далеко не факт, що це стало б нашим "квитком" до ЄС.

"Поки сама Європа не розуміє, коли і як вона відкриє свої кордони, тому вони і роблять обережні заяви про сертифікати вакцинації. Але навіть якби у нас і була вакцина Pfizer, не думаю, що Європа відразу ж відкрила б кордони для нас, тому що ті зловживання, які є в Україні, можливі махінації, які проявилися під час здачі тестів на ковід, змусили б ЄС перестрахуватися перед тим, як пустити українців до себе", - резюмував Голубаха.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами