RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вражає навіть нирки і печінку: чим небезпечний британський коронавірус

Британський ковід-мутант має свої особливості

Британський ковід-мутант має свої особливості Лікар Фото: Getty Images

На початку тижня в Україні вперше був виявлений новий британський штам коронавірусу. І однією з причин спалаху захворюваності COVID в західних областях називають цей штам вірусу. Адже за даними фахівців, він втричі заразніший, ніж його попередник. Що відомо про британський штам, чи є в Україні інші мутації SARS-CoV-2, наскільки вони небезпечніші і чи треба робити щеплення - з'ясовував "Апостроф".

Британський штам вже в Україні

Першою про небезпечну знахідку повідомила Алла Мироненко, професорка відділення респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, де і змогли визначити мутований вірус.

Обидва випадки були виявлені в Івано-Франківську: у 41-річного чоловіка і у 54-річної жінки. Виявляється, біологічні матеріали у хворих були відібрані ще 18 і 19 лютого. Приблизно в ті ж дати ситуація із захворюваністю на заході України стала стрімко погіршуватися.

Новий штам SARS-CoV-2 почав активно поширюватися в світі ще з середини грудня 2020 року, хоча пізніше в Службі громадського здоров'я Великої Британії заявили, що перший випадок був виявлений на південному сході Англії ще у вересні.

До слова, хворі підчепили вірус не в Україні, а привезли його з-за кордону, про що повідомив глава МОЗ Максим Степанов. Обидва пацієнти госпіталізовані і перебувають під наглядом лікарів.

Зазначимо, що на даний момент в Україні є тільки два інститути, які можуть виявити мутації вірусу - Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України та Інститут епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського. Мутації вірусу можуть зафіксувати лише вчені за допомогою генетичного аналізу коронавірусу - секвенування генома, і цей процес досить складний. За словами лікаря-імунолога, голови Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федора Лапія, зараз навіть високорозвинені країни не можуть собі дозволити проводити секвенування вірусів, які циркулюють в країні.

Але цілком ймовірно, що через деякий час, різні штами коронавірусу зможуть визначати за допомогою ПЛР-тестів, сказала в коментарі "Апострофу" докторка біологічних наук Оксана Півень.

"Це можливо зробити, і я думаю, що розробники тестів вже займаються цією проблемою. По-перше, визначення цього штаму робиться завдяки секвенуванню, але це дорого. А якщо говорити про ПЛР-тести, то вони можуть мати таку можливість. Але для їх розробки нам треба точно знати, де і які мутації відбуваються. Коли буде відома вся послідовність генетичного коду кожного з "мутантів", виробники тестів теоретично зможуть підібрати умови системи так, що вони будуть розрізняти штами", - зазначила Оксана Півень.

На даний момент в Україні офіційно підтверджено наявність лише одного ковід-мутанту - британського штаму вірусу SARS-CoV-2. Однак головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що зараз українські вчені вивчають вплив південно-африканської мутації вірусу.

Наскільки небезпечний вірус-мутант

Коли новий штам став поширюватися по світу, медики заспокоювали людей тим, що вірус хоч і більш заразний за свого попередника, але жодних доказів того, що він викликає більш важке протікання хвороби або є більш смертельним - немає.

Але згідно з останніми дослідженнями, опублікованими в науковому журналі British Medical Journal, ймовірність померти від "британського" штаму коронавірусу вища від 32% до 104%, що в середньому становить 64%.

Вакцинація у Великій БританіїФото: Getty images

Крім того, Максим Степанов, описуючи мутований британський і південноафриканський штами вірусу SARS-CoV-2, повідомив, що вони відрізняються коротким інкубаційним періодом в 1-3 дні. Крім органів дихання, вірус почав вражати нирки, печінку, центральну нервову систему.

До того ж є і відмінності за симптомами захворювання між мутованим і звичайним вірусом. Зазначається, що інфіковані менше втрачають смак і нюх, але при цьому зберігається сильна втома, біль в м'язах, кашель і біль в горлі.

"У вірусу інша клінічна картина. Симптоматика: нудота, тобто ураження шлунково-кишкового тракту. У хворих також спостерігаються роздратування, панічні атаки, слабкість до такої міри, що людина не може навіть сама поправити ковдру", - повідомив глава МОЗ.

Ще однією особливістю британського штаму SARS-CoV-2 є те, що він набагато складніше позначається на здоров'ї дітей. Якщо у вашої дитини спостерігається підвищення температури до 37 градусів, головний біль, втома і болі в животі - це ознаки ймовірного інфікування мутованим вірусом.

У світі також істотно зросла частка повторних захворювань, яка коливається від 4% до 18% від загальної кількості нових захворювань, сказав глава МОЗ. Ймовірно, через те, що новий штам набагато агресивніший за свого попередника.

Однак Федір Лапій каже, що повторні випадки захворювання фіксуються незалежно від появи в Україні "британського" коронавірусу.

"Навіть без британського штаму ми мали випадки повторного зараження вірусом SARS-CoV-2. Просто рідко повторні випадки інфікування трапляються до 6 місяців після перенесеної хвороби. Але це не стосується саме мутуованого вірусу", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Що ж стосується лікування нового штаму, то, за словами Лапія, ніяких нововведень тут немає. Лікарі йдуть за чинним протоколом, як і в усьому світі.

Як з'явився британський ковід

Активне поширення нового штаму коронавірусу В1.1.7 (VUI2020212/01) почалося в грудні 2020 року у Великій Британії. У той же час багато країн Європи почали закривати свої кордони для недопущення поширення мутованого вірусу. Але на той момент було вже пізно, так як британський штам виявили вже в 16 країнах.

Як виявилося, перше повідомлення про нього було отримано з британського графства Кент ще 20 вересня. Чому про нього стало відомо тільки в грудні, коли він поширився по всій Великій Британії і викликав сплеск захворюваності, невідомо.

Чи допоможе вакцина

Як тільки про "британський" коронавірус стало відомо, провідні виробники вакцин провели випробування на ефективність своїх препаратів проти нового штаму. На щастя, такі вакцини як Pfizer, Moderna і AstraZeneca, показали відмінні результати в протидії вірусу.

Фото: Getty images

Генетик Оксана Півень пояснила, що мутація торкнулася лише частини на поверхні вірусу, а вакцини розроблені для створення імунітету проти спайкового білку збудника COVID-19.

"У нас є один вірус - SARS-CoV-2, від якого ми всі страждаємо, і проти якого розробляли вакцину. А тут з'являється інший "мутант" цього вірусу, який є більш заразний. Що за зміни відбулися? Відбулася мутація в шиповидном білку, який краще чіпляється за рецептори, за рахунок чого він краще проникає в наші клітини і інфікує. Але цей шиповидний білок не зазнав змін щодо клітин нашої імунної системи, які його розпізнають і реагують. Тому вакцина буде працювати. Але якби мутації торкнулися фрагментів цього білка, який відповідає саме за взаємодію, або активує нашу імунну систему, тоді б наша імунна система його не бачила і сприймала як новий", - розповіла вона.

За її словами, однаково ефективними проти британського штаму коронавірусу є як РНК-вакцини - Pfizer, так і векторні - AstraZeneca.

Але в Україні вакцинація тільки набирає обертів. У МОЗ розраховували, що на кінець попереднього тижня (до 7 березня) Україна повинна була вийти на 10 тис. вакцинацій щодоби і поступово збільшувати кількість щеплень. Але майже за два тижні кампанії імунопрофілактики вакцинували тільки 19 118 чоловік. Правда, на 11 березня ситуація дещо покращилася - за четвер вдалося вакцинувати 8 859 осіб. Всього, станом на 12 березня 2021 року в Україні від коронавірусу вже щеплено 38 237 осіб.

При цьому в Європі, де масова вакцинація населення проходить набагато активніше, захворюваність на коронавірус почала знижуватися, повідомив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ханс Клюге наприкінці лютого. Також падає смертність від викликаних ним ускладнень.

Однак у нашій країні вакцинують лише одним препаратом - CoviShield, який є індійським аналогом AstraZeneca.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами