RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вихід з карантину після відпустки: що робити, якщо "Дій вдома" не пускає на вулицю

У поліції радять просто... видаляти додаток, якщо є негативний тест

У поліції радять просто... видаляти додаток, якщо є негативний тест Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

З початком літа в українців традиційно відкривається пора відпусток. Хтось проведе канікули в межах країни, а хтось вже запланував відпочинок за кордоном (благо пандемія коронавірусу ще не остаточно вбила туристичну сферу). Але по поверненню в Україну на людину може чекати неприємний "сюрприз": негативний ПЛР-тест, який в теорії дає можливість не сидіти 14 днів на самоізоляції, на практиці часто виявляється марним - додаток "Дій вдома" просто не "бачить" результатів тесту. Що в такому випадку робити українцям - з'ясовував "Апостроф".

Як правильно повернутися

Алгоритм повернення громадян України з-за кордону прописаний в карантинній постанові уряду №1236.

Згідно з цим документом, самоізоляцію повинні пройти "громадяни України, які постійно проживають на території України, які перетинають державний кордон на в'їзд в Україну".

Щоб законно пройти самоізоляцію, необхідно встановити на свій смартфон додаток "Дій вдома" і виконувати його вказівки.

Можна, звичайно, вчинити незаконно і взагалі не дотримуватись самоізоляції. Але в такому випадку є ризик нарватися на штраф. Прямих штрафів за порушення самоізоляції законодавець не передбачив, хоча такі спроби були. У грудні минулого року в парламенті з'явився законопроект, який вводив штрафи за порушення порядку обов'язкової самоізоляції: від 3400 до 8500 гривень. Але проект закону не пройшов до ВР.

Проте в Кодексі України про адміністративні порушення є стаття 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей". І під цю статтю можна "підігнати" і порушення порядку самоізоляції, а це штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

Як уникнути карантину

Якщо платити штраф немає ні грошей, ні бажання, а сидіти вдома 14 днів не хочеться - можна здати ПЦР-тест на ковід.

"Самоізоляція особи в зв'язку з перетином державного кордону припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції", - значиться в тексті карантинної постанови уряду.

Але! Здати тест де завгодно не можна. Лише в лабораторіях (приватних і державних), верифікованих МОЗ. Таких лабораторій всього 187 по всій країні.

Працює це таким чином: українець самостійно звертається до лабораторії, здає тест, отримує негативний результат, а лабораторія вносить цей результат в електронну систему Центру громадського здоров'я. Дані, внесені лабораторією в систему, автоматично синхронізуються з додатком "Дій вдома" (протягом години) і необхідність в самоізоляції відпадає.

Українець повинен самостійно здати тест Фото: pixabay.com

Правда, варто зазначити, що тестування для тих, хто повертається, не безкоштовне.

"Тестування виконується за особисті кошти. Припинення режиму самоізоляції є особистою ініціативою громадянина, тому виконується за власні кошти", - пояснили "Апострофу" в Центрі громадського здоров'я.

Дійсно, відповідно до стандартів медичної допомоги, ПЛР-тестування за направленням лікаря (а значить безкоштовне) проводиться тільки людям з підозрою на ковід, з симптомами ГРВІ, симптомами пневмонії.

Людський фактор

Втім багато українців готові заплатити від 700 до 1000 гривень за тест (залежно від обраної лабораторії), аби тільки не нудьгувати 14 днів на самоізоляції. Але тут виникає ще одна проблема: "Дій вдома" часто просто не "бачить" результатів тесту.

"У нас була така ситуація. Телефонували на гарячу лінію, з самоізоляції не зняли, сиділи з негативним тестом 14 днів вдома", - скаржиться в соцмережах Марта Борецька-Колесник.

"Був у такій самій ситуації. Телефонував і писав до МОЗ і в державну лабораторію - і нічого це не дало", - додає Олег Колесник.

У Центрі громадського здоров'я визнають проблему і пояснюють, як же так виходить.

"Лабораторії, які пройшли верифікацію, мають право тестувати громадян для того, щоб зняти людей з самоізоляції. Як це працює: лабораторія бере дані від громадянина і коли лабораторія надала послугу, то вносить дані в систему. Але ЦОЗ підтримує електронну систему тільки технічно, і працює система добре. А ось лабораторії вручну вводять дані людей. І коли вони роблять помилку при наборі даних, наприклад, лаборант неуважно записав прізвище, людину не знімають з ізоляції", - розповіли "Апострофу" у ЦГЗ.

Через помилки лабораторії можна залишитися на ізоляції Фото: pixabay.com

Але що ж робити, якщо тест на коронавірус негативний, а помилка вже сталася і "Дій вдома" не знімає громадян з ізоляції?

Тут може бути два виходи. По-перше, "Потрібно телефонувати у лабораторію і просити їх перевірити ще раз дані. Центр громадського здоров'я не може це робити, так як у нас немає доступу до редагування даних в системі, адже це персональні дані. Так як лабораторії беруть з людей гроші за свою послугу , вони повинні довести її до кінця і правильно внести всі дані", - зазначають в ЦГЗ.

По-друге, можна зателефонувати в поліцію. "Якщо у людини є необхідність кудись вийти, то можна зателефонувати в поліцію і повідомити, що є негативний результат тесту, але сталася помилка. Зазвичай в поліції нормально до цього ставляться: записують дані і людина може не переживати. Але навіть якщо так сталося , що дані до поліції не дійшли і людину зупинили на вулиці, завжди можна пред'явити дані негативного тесту в електронному вигляді", - резюмували в Центрі громадського здоров'я.

Але чи будуть копи лояльно ставитися до жертв лабораторних помилок, або все ж є ризик нарватися на штраф?

Очевидно, що дана проблема в Нацполіції давно відома, так як на гарячій лінії відомства "Апострофу" порадили просто... видалити додаток "Дій вдома".

"Довідка на руках? Можете видаляти додаток. І все. Проблем не буде. Заочно ніхто протокол писати також не буде", - пояснили виданню на гарячій лінії Нацполіції.

Таким чином, цифровізація по-українськи, наштовхуючись на хвилеріз людського фактора, перетворюється на традиційний бардак.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів