RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандального голову ФДМУ Сенниченка можуть звільнити: питання розглядають в РНБО і Кабміні - ЗМІ

Кажуть, подає недостовірні дані в декларації, має приховані зв'язки, лобіює торгівлю з РФ

Кажуть, подає недостовірні дані в декларації, має приховані зв'язки, лобіює торгівлю з РФ Дмитро Сенниченко

Відсутність конструктивної комунікації з громадськістю, непослідовні управлінські рішення та приховані зв’язки: РНБО, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України ініціювали розгляд питання про відсторонення голови ФДМУ Дмитра Сенниченка з посади. У виданні Comments.Ua з посиланням на власні джерела у владних структурах повідомляють, що мотивом такого рішення стали результати журналістських розслідувань, які виявили, що посадовець має приховані зв'язки зі скандальними діячами, подав недостовірні дані в деклараціях і лобіює торгівлю титаном з країною-агресором через підконтрольні підприємства.

Як зазначають журналісти, Комітет з питань економічного розвитку Верховної Ради України за дорученням спікера парламенту Дмитра Разумкова розглянув звернення щодо недоцільності подальшого перебування Сенниченка на посаді голови Фонду держмайна "через відсутність діалогу з громадськістю, приховані зв'язки і недостовірні дані в декларації". Відповідне рішення спрямували до Уряду для подальшого розгляду та вжиття відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, Дмитро Сенниченко був призначений на посаду голови Фонду держмайна України у вересні 2019 року. До цього він працював переважно у приватних бізнес-структурах, хоча мав досвід роботи в НБУ та директором з управління нерухомістю та інфраструктури "Укрпошти".

Цікаво, що під час роботи Сенниченка в "Укрпошті" його дружина – Леся Чміль займала посаду в Мінекономрозвитку. Саме тоді вона, як писали ЗМІ, згідно з декларацією, придбала у столиці квартиру і гараж за явно заниженою ціною. Однак у Держреєстрі майнових прав вказано, що вона володіє за тією ж адресою нежитловим приміщенням. Йдеться про будівлю на Кловському узвозі, де розташовано офісний центр "Карнегі Тауер". Як з’ясували розслідувачі, реальна вартість такої нерухомості у 8 разів вища за ту, яку задекларувало подружжя.

Крім того, ще на початку 2000-х Сенниченко від імені ТОВ "Гольф Сіті" вів перемовини з представниками місцевої влади Криму про виділення 70-кілометрової смуги узбережжя під масову забудову курортних об’єктів. Згодом забудовникам виділили 6,4 тис. га прибережної зони, а у 2008-му у власності дружини пана Дмитра з’явилась ділянка на 987 кв м поблизу Алушти.

За даними журналістів, Сенниченко також причетний до скандальної новобудови в Обухові: високопосадовець набув три квартири у ЖК "Комфорт-Хаус", який було зведено під виглядом реконструкції старого приватного будинку, без дозвільних документів та з порушенням цільового призначення земельної ділянки. Дивним чином, зазначають розслідувачі, саме після того, як пан Дмитро очолив ФДМУ, всі проблемні питання довкола забудови були "зам’яті".

Окрім цього, як ще у 2019 році з’ясували журналісти, за період 2016-2018 рр. посадовець, імовірно, навмисно не оприлюднив відомості про грошові кошти на суму 9,56 млн грн: за даними Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, саме на таку суму, починаючи з 19.04.2016 р. пан Сенніченко мав житлову іпотеку.

Політику "подвійних стандартів" стосовно забудовників голови ФДМУ ілюструє інша ситуація: використовуючи службове становище, Сенниченко фактично заблокував введення в експлуатацію житла в абсолютно законно збудованому "Варшавському мікрорайоні".

За потурання ФДМУ, як керуючого органу, державний агрокомбінат "Пуща-Водиця", який є замовником будівництва "Варшавського", відмовляється підписувати документи про готовність будинків і присвоєння їм поштових адрес. Внаслідок таких дій девелопер не може здати збудовані об'єкти в експлуатацію, а тисячі сімей – заселитись у придбані ними квартири.

Нагадаємо, на початку липня цього року інвестори ЖК "Варшавський Плюс" ініціювали під стінами Фонду держмайна акцію протесту, в ході якої запросили пана Дмитра на ранкову каву, аби обговорити нагальне й болюче питання введення житла в експлуатацію. Однак очільник ФДМУ не знайшов можливості вийти до людей і хоч якось пояснити позицію Фонду.

2 серпня інвестори вчергове вийшли до ФДМУ з акцією протесту. Цього разу їм вдалося поспілкуватись із заступником Сенниченка – Денисом Кудіним, однак жодної конкретики щодо позиції чиновників та відповіді на питання, коли будинки нарешті здадуть в експлуатацію, люди так і не почули.

І найцікавіше - голову державної установи підозрюють у лобіюванні торгових відносин з країною-агресором. Саме ФДМУ та його керманич Дмитро Сенниченко призначають керівників підприємств-видобувачів стратегічно важливої речовини – титану, зокрема й ОГХК, який є найбільшим здобувачем цієї сировини в Україні, йдеться у публікації на "Українській правді"

Як зазначають ЗМІ, однією з обіцянок Сенниченка на позиції очільника Фонду було прибрати з компанії менеджмент Дмитра Фірташа. Але насправді сталося навпаки. При цьому титанова сировина постачається на підприємства компанії ВСМПО-Авісма, що входить до корпорації "Ростех". Остання об’єднує підприємства російської "оборонки": Рособоронекспорт, концерн "Калашніков" та "Веролеты России".

Прізвище Сенниченка також регулярно фігурує у скандалах довкола підсумків приватизаційних конкурсів, умисних банкрутств підприємств та сумнівних призначень керівників підвідомчих ФДМУ об’єктів.

Наразі ми очікуємо на результати розгляду Апаратом РНБО та Кабміном інформації про діяльність поки що чинного очільника Фонду держмайна. Про те, яким буде рішення, та чи буде пан Сенниченко відсторонений чи звільнений із займаної посади, ми обов’язково повідомимо у наступних публікаціях.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів