RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому Клінтон пробачили важкий проступок, і що це означає для України

Хілларі Клінтон зуміла зберегти себе в президентських перегонах

Хілларі Клінтон зуміла зберегти себе в президентських перегонах Хілларі Клінтон вдалося уникнути розгляду у справі про використання приватного поштового сервера для службового листування Фото: EPA/UPG

Минулого тижня генеральний прокурор США прийняла рішення не висувати звинувачень кандидатові від Демократичної партії Хілларі Клінтон у справі про пересилання секретної інформації через особисту електронну пошту. В іншому випадку це могло б серйозно вплинути на її шанси в президентській гонці. У будь-якому випадку, Києву слід радіти такому розвитку подій, оскільки, на думку експертів, Україні вигідніше перемога Хілларі Клінтон.

У середу 6 липня генеральний прокурор США Лоретта Лінч офіційно прийняла рішення не пред'являти претензій Хілларі Клінтон у справі про використання кандидатом у президенти США від Демократичної партії приватного сервера для службового листування. Таким чином, генпрокурор погодилася з рекомендаціями Федерального бюро розслідувань, яке за день до того вважало кримінальне обвинувачення у цій справі недоречним. Хоча директор ФБР Джеймс Комі і назвав дії Клінтон по роботі із секретною інформацією вкрай недбалими і визнав порушення статуту. Колишня держсекретар США, як стало відомо в березні минулого року, під час перебування на цій посаді відправляла робочі листи з приватної електронної пошти. Перевіривши понад 30 тис. листів за період з 2009 по 2013 рік, ФБР нарахувало 113, які містили секретну інформацію на момент їхнього відправлення з приватного "ящика" Хілларі Клінтон.

ФБР допитувало Клінтон в кінці минулого тижня. Цьому передував доволі неприємний для кандидата в президенти скандал, пов'язаний з її чоловіком, Біллом Клінтоном. Він чи то навмисно, чи то випадково 27 червня зустрівся з американським генпрокурором Лореттою Лінч у Фініксі. Там у екс-президента США була невелика програма, пов'язана з кампанією дружини, включаючи зустріч, круглий стіл та збір коштів. Білл Клінтон опинився з Лінч на одній злітній смузі і чекав її прибуття півгодини, після чого вони зникли в її літаку. Говорили, за словами Лінч, про гольф і онуків. Ця історія викликала доволі сильне обурення в США, особливо в середовищі республіканців, і дала критикам головного претендента на посаду президента ще один привід говорити про необ'єктивність висновків ФБР і Міністерства юстиції. Звичайно, спробував отримати дивіденди від цього скандалу і претендент від Республіканської партії Дональд Трамп, заговоривши про "зіпсовану систему".

Республіканці запросили в Конгрес голову ФБР Джеймса Комі, щоб той розкрив результати розслідування, що раніше не розголошувалися. Комі відповів на питання конгресменів, але їх не задовольнили його аргументи, що 113 листів - це лише "груба недбалість", яка не тягне на притягнення до відповідальності за законом. Водночас зі слів голови ФБР в Конгресі чітко випливає, що Хілларі Клінтон свідомо вводила виборців в оману. Результати розслідування показали, що колишня держсекретар все-таки відправляла секретну інформацію з особистого сервера — причому не одного, а декількох. Крім того, Клінтон надала слідству далеко не всі листування, що містили подібні повідомлення. І хоча свідоцтв злому цих серверів ФБР не виявило, Комі сказав, що є реальна ймовірність того, що ця інформація могла потрапити до "недружніх осіб".

Експерти, опитані "Апострофом", сумніваються, що висновки ФБР або Міністерства юстиції США можуть бути політично вмотивованими або корисливими.

Політолог і завідувач відділу трансатлантичних досліджень Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов, маючи на увазі зустріч Білла Клінтона і генпрокурора США, зазначає, що "після того - не завжди означає "внаслідок того". Він зізнається, що з самого початку не вірив, що розслідування виллється у щось серйозне, і Хілларі Клінтон знімуть з виборчої кампанії.

"Звичайно, було порушення певних процедур безпеки (при використанні електронної пошти, — "Апостроф"), але, з іншого боку, немає жодних доказів, що це було зроблено з корисливою метою. Адміністрація Обами не має ніякого відношення до цієї історії — про це можна стверджувати з достатньою часткою підстав. Але наскільки має місце змова всередині істеблішменту — такі речі неможливо виміряти. Швидше за все, "покупки" рішення (про непред’явлення звинувачень, - "Апостроф") на цей момент не було. Прямої грошової компенсації — напевно. І навряд чи хтось надасть докази того, що ця зустріч (Білла Клінтона з генпрокурором США, — "Апостроф") була узгодженою", — сказав Толстов "Апострофу".

Дипломат Олег Білоколос, який очолює департамент міжнародних двосторонніх відносин фонду "Майдан закордонних справ", також відкидає ймовірність будь-яких корисливого результату слідства.

"Система, яка діє в США, налаштована таким чином, що якщо йдеться про серйозний посадовий злочин, зам'яти його в принципі неможливо. Я дуже сильно сумніваюся, що хтось десь з кимось може домовитися, якщо є серйозні підстави визнати людину винною у судовому порядку. Рано чи пізно це випливе назовні — ніхто з виконавців на це не піде. Навіть (Білл) Клінтон, будучи президентом, не зміг вплинути на результат розслідування. Я якраз тоді працював у нашому посольстві в США і пам'ятаю всю цю історію з Монікою Левінські", - розповів дипломат.

"Можна, звичайно, копирсатися в деталях, чи є це порушенням законодавства, — сказав "Апострофу" вчений-американіст і екс-радник посольства України в США Олександр Потєхін. — Американська судова система дає дуже широкі повноваження. Суддя — дуже велика особистість у системі американської демократії. Згідно з відомим правилом, що дозволено все, що не заборонено, на суддю лягає велика відповідальність, що це не повинно суперечити духу і букві закону. Дрібні політиканські штучки в цьому випадку шукати недоречно. Не потрібно переносити наші чи російські реалії на американську практику. Дзвінок президента чи когось іншого з намаганням вплинути на хід розслідування буде кінцем його політичної кар'єри".

Державний департамент США в особі офіційного представника Джона Кірбі днем пізніше після висновку голови Мін'юсту — 7 липня — все-таки анонсував відновлення власного розслідування, за яким теоретично можуть наслідувати деякі "адміністративні санкції". Справа про електронне листування більше року нависала дамокловим мечем над Хілларі Клінтон, оскільки могло зашкодити її перспективам висунення в президенти від Демократичної партії і завадити перемогти на виборах. Тоді її у кампанії демократів міг би замінити Берні Сандерс або, наприклад, віце-президент Джозеф Байден. Конвенція Демократичної партії, на якій Хілларі Клінтон повинна отримати номінацію від своєї партії, відбудеться 25-28 липня. Колишня держсекретар, за підрахунками Associated Press, місяць тому набрала потрібну для цього кількість делегатів, які зобов'язані голосувати за Клінтон за результатами попередніх виборів, і суперделегатів, які мають право голосувати за будь-якого кандидата від партії.

Білоколос зазначає, що поки незрозуміло, як останні події, пов'язані з розслідуванням, вплинуть на виборчу кампанію. "Чи позначиться це на думці тих виборців, які спочатку були налаштовані підтримати Хілларі Клінтон в її президентській гонці, — питання. Це залежить від того, наскільки вона політично грамотно зможе вийти з цієї ситуації", — вважає дипломат.

Нещодавнє опитування Pew Research Center демонструє 9-відсотковий відрив Клінтон від Трампа (51% проти 42%). Сергій Толстов підкреслює, що з точки зору істеблішменту Клінтон є єдиним прийнятним претендентом: "Думаю, що в результаті розслідування Держдепартаменту ніякого рішення, крім умовно виправдувального, бути не може".

"Об'єктивно кажучи, те, що Клінтон визнана невинною, — для України дуже хороша новина. Нам потрібно, щоб вона перемогла на цих виборах. Так, це недбалість, але за неї проголосували на праймеріз, і, отже, для всіх цих виборців ці речі не були визначальними", - резюмує Олександр Потєхін.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним