RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я б взяв Україну в НАТО, але рішення ухвалюється не в США - генерал Ходжес

Глава Держдепу США Блінкен не торкнувся ключового для Києва питання

Бен Ходжес Екс-командувач Збройними силами США в Європі Бен Ходжес Фото: Getty images

У четвер, 6 травня, держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з керівниками української держави. На підсумковій прес-конференції, після переговорів з президентом Володимиром Зеленським, жодного слова не було сказано про перспективи приєднання України до НАТО. Чому так сталося, "Апострофу" пояснив генерал-лейтенант, екс-командувач Збройними силами США в Європі БЕН ХОДЖЕС.

- Судячи з прес-конференції, під час зустрічі Зеленського і Блінкена не обговорювалося питання вступу України в НАТО. Що це означає?

- Це дуже важливий візит, тому що він означає постійну підтримку з боку США, виконання зобов'язань щодо збереження українського суверенітету та територіальної цілісності. Перед тим, як ми будемо когось критикувати за те, що не згадали про НАТО, треба розуміти, що це перша двостороння зустріч представника адміністрації Байдена і адміністрації президента Зеленського. Обговорювалося багато різних питань. Необхідно провести дуже велику роботу для того, щоб залучити Німеччину і Францію, а також інших союзників до цього процесу.

- Але чи не означає відсутність згадок про НАТО те, що США не будуть допомагати Україні в її прагненні стати членом Альянсу. Або ж пану Блінкену просто не хотілося дратувати Путіна?

- Я не знаю, чому не згадали про НАТО, але я можу запевнити вас, що і президенту Байдену, і держсекретареві Блінкену в принципі не цікаво чи набридають вони Путіну, чи ні. Президент Байден чітко сказав, що президент Путін - вбивця. І український суверенітет - це пріоритет для США.

Звичайно, я хотів би бачити Україну частиною НАТО. Я хотів би бачити і Грузію частиною НАТО. Але це рішення приймається не в США. Сполучені Штати можуть лише висловити підтримку Україні перед союзниками. І які б гучні заяви не прозвучали б сьогодні, без Німеччини, Франції, Великобританії та інших членів Альянсу, Україні жодним чином не можна допомогти в цьому. Я вважаю, що Німеччина, Франція, Брюссель та Лондон зробили недостатньо для того, аби Кремль поніс відповідальність.

- Тим не менше, під час зустріч Блінкена обговорювався двосторонній договір між Україною та США про військове співробітництво. Чи може це бути договір про надання Україні статусу "головного союзника - не члена НАТО" (Major Non-NATO Ally)?

- Я не знаю, що саме вони обговорювали. Я думаю, це була б гарна ідея для України отримати статус МNNA. Це був би корисний крок у правильному напрямку. Подивіться, новій адміністрації американського президента тільки 3 місяці - і я вражений, що держсекретар вже приїхав до Києва. Це, я вам скажу, дуже важливий та серйозний факт. Ця адміністрація розуміє, що нам треба розробити стратегію для всього Чорноморського регіону. Потрібно думати про економічні інвестиції, дипломатичні та військових зусилля для того, аби кинути виклик Кремлю, який прагне діяти в регіоні. Тому двостороння угода між США та Україною стала б важливою базою для цього.

- Що може отримати Україна, ставши країною зі статусом МNNA?

- Я не бачив якоїсь формули або анонсу, а тому не можу стверджувати щось з усією відповідальністю. Але можна очікувати, що це буде щось пов'язане з навчаннями, посиленим обміном інформацією, розширенням доступу до військових можливостей. І високий рівень зацікавленості в інвестиціях в Україну.

- Перспектива членства України в НАТО завжди дратує Путіна. Що він зробить, якщо Україна отримає статус МNNA?

- Кожна нація приймає власні рішення. За міжнародним законодавством, у Кремля немає повноважень вирішувати, що робити Україні. Зараз XXI, а не ХIХ століття. Саме тому для США, Німеччини, Франції, Брюсселя та Британії дуже важливо працювати в міжнародних організаціях і тиснути на Кремль, щоб там поважали закон.

Кремль бачить, що ми нічого не зробили з моменту його вторгнення в Грузію в 2008 році, в Україну в 2014 році, а також після того, як режим Башара Асада порушив "червоні лінії", проведені Бараком Обамою в Сирії в 2015 році. Зараз ясно, що санкції не змінили поведінки Кремля. Росіяни не приберуть солдат з Донбасу та Криму. Вони будуть продовжувати робити те, що вже роблять в Чорному і Азовському морях. Війська залишаться на тому ж місці, з амуніцією, з кораблями. Вони нікуди не підуть. І США разом з союзниками повинні вводити жорстку дипломатію, надавати Україні економічну і, якщо потрібно, військову допомогу, щоб послати меседж Кремлю - більше не можна продовжувати вбивати українських солдатів.

- Давайте уявимо, що Україна підписала двосторонній договір. Як поведе себе Путін? Чи можливе загострення ситуації на сході України?

- Це вже відбувається. 30 українських солдатів були вбиті протягом цього року - під час перемир'я. Путін досі окупує територію України, він використовує військово-морські сили, щоб затримувати кораблі, які прибувають в Маріуполь і Бердянськ. Конфлікт вже відбувається. І статус "головного союзника - не члена НАТО" для України не зупинить Путіна. Щоб його зупинити, треба, щоб Берлін, Париж, Лондон і Брюссель відростили "хребет" і залучили Путіна до відповідальності, а США співпрацювали зі своїми союзниками. На жаль, я не бачу такої політичної волі у Берліна, Парижа чи Лондона.

Ви мене питали, що буде робити Путін. Я не можу передбачати дії людей. Але я абсолютно впевнений, що якщо не буде жорсткої реакції Заходу, то Путін не зупиниться.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів