RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Агресія Росії, "Північний потік-2" і реформи: головні тези переговорів Зеленського і Блінкена

В рамках офіційного візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена в Україну, у четвер, 6 травня, відбулася його зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Йшлося про російську агресію, "Північний потік-2" та інше.

"Апостроф" зібрав головні тези зустрічі Володимира Зеленського з Ентоні Блінкеном.

Що сказали Зеленський і Блінкен після переговорів

Президент України після переговорів зазначив, що 2021 рік стане фундаментальним у відносинах України і США і додав, що Штати прекрасно інформовані про ситуацію в нашій країні. Білий дім підтримує Україну в питанні деокупації і територіальної цілісності.

Ентоні Блінкен наголосив, що під час розмови із Зеленським вони обговорили детально підтримку, яку надають Штати для посилення захисту України.

Головні тези Володимира Зеленського

Про альянс України та США

"Окремо ми проговорили фундаментальний формат підтримки. Ми говорили про питання альянсу і можливої двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього, зараз рано говорити про деталі. Тут ми бачимо спільні дії, і, я вважаю, є фундаментальна ідея - поки теж не буду говорити про це публічно. Потрібно, щоб усі сторони узгодили цю ідею і тоді ми все розповімо громадськості ".

Про запрошення Байдена в Україну

"Так, я запросив президента США з офіційним візитом приїхати в Україну в цьому році. Я не знаю, в якому форматі може статися ця зустріч - це залежить від двох країн. Зараз запрошення президент США від нашої країни отримав. Я вірю, що ця зустріч буде, вона важлива для обох наших країн".

Про "Північний поток-2"

"Ми обговорили питання "Північного потоку-2", це для України теж дуже чутливе питання. Я знаю, що в цьому питанні є, на жаль, різні позиції в Європі. Вони іноді не спільні з Україною, але в цьому питанні ми разом зі США. Я їм дуже вдячний за цю підтримку і потужну санкціонну політику".

Про російську загрозу

"3,5 тисячі військових Росії, які почали відведення і пішли з території тимчасово окупованого півострова Крим. Поки ніде більше зменшення ми не бачимо. Ми вважаємо, що це зниження повільне. Тому, ймовірно, загроза може бути. Ніхто не хоче сюрпризів".

Головні тези Ентоні Блінкена

Про боротьбу з корупцією в Україні

"Є багато різних інтересів, які висувають проти зусиль України з реформування та боротьби з корупцією. До них відносяться зовнішні сили, такі як Росія, і внутрішні сили, такі як олігархи і потужні особистості, які переслідують власні вузькі інтереси нелегітимними засобами за рахунок народу України. І тому боротьба з корупцією є одним з найважливіших питань для українського народу і вирішальним для поліпшення його життя ".

Про підтримку України

"Пане президенте, ми говорили з вами, і я ще раз повторюю, що ми підтримуємо суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. До речі, мені дуже приємно, що цю позицію поділяють всі члени "Групи семи" (G7), з засідання якої я тільки що повернувся з Лондона".

Про дії Росії

"Росія продовжує діяти не в рамках доброї волі. І щодо Криму і Донбасу. Щоб відновити кордони, територіальну цілісність і суверенітет України. Важливо, щоб Росія припинила так діяти. США разом з партнерами працюють над тим, що Україна могла захистити себе від агресії РФ ".

Як повідомляв "Апостроф", Володимир Зеленський запросив президента США Джо Байдена відвідати Україну з офіційним візитом. Запрошення він передав через Ентоні Блінкена.