RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нова стратегія Росії - переконати Захід у своїй готовності застосувати ядерну зброю

Російський військовий експерт вважає, що світ рухається в ситуацію нової "холодної війни" або вже в ній перебуває

Російський військовий експерт вважає, що світ рухається в ситуацію нової "холодної війни" або вже в ній перебуває Росія буде продовжувати свою політику ядерного стримування Фото: vpk-news.ru

У відповідь на російську військову агресію щодо України НАТО вирішив наростити присутність свого контингенту в східній Європі, а також розгорнути в регіоні елементи ПРО. Москва сприймає ці кроки як загрозу безпеці РФ, у зв'язку з чим деякі російські експерти вже закликали владу країни розпочати розробку нових видів ядерної зброї, яка покликана "зробити подальший розвиток протиракетної оборони США недоцільним". Про те, до чого можуть призвести такі дії сторін, та якими будуть подальші взаємовідносини Росії із Заходом, - думка російського військового оглядача Олександра Гольця.

Сьогодні більш-менш очевидно, що ми або рухаємося в ситуацію нової "холодної війни", або вже в ній перебуваємо. Заяви надходять досить різкі. Як з російського боку, так і з боку НАТО.

Важливим і неминучим елементом цієї "холодної війни" є гонка озброєнь. Я думаю, що наступні роки будуть досить ризиковими для світу. Тому що в Росії немає тих ресурсів, які були в Радянського Союзу в попередній "холодній війні". Немає союзників, не дуже добре з фінансами, населення, яке старіє та з яким не сформуєш 5-мільйонну армію. Але є ядерна зброя. Тому стратегія Росії буде полягати в тому, щоб переконати Захід, що "в нас вистачить політичної волі цю зброю використати". У зв'язку з цим, як мені здається, російська ядерна політика буде все більш ризиковою.

Не йдеться про те, щоб створити якусь суперпотужну ядерну бомбу. Сівков (російський експерт Костянтин Сівков, який виступає за ідею розробки нового покоління надпотужних ядерних боєприпасів, - "Апостроф") вже не перший рік носиться з цією ідеєю. Але це несерйозно.

Хоча вже просочилася інформація про нову ядерну багатоцільову систему "Статус-6", яка є класичним прикладом "зброї смертної години". Випущена з неї торпеда три доби йде до узбережжя противника, а потім забезпечує йому зараження всієї берегової лінії. Тобто відбувається дуже потужний ядерний вибух. Подібну торпеду запустять, коли ядерна війна вже розпочалася. Це зброя відплати. Тож я не виключаю, що плани з розробки нових видів надзброї можуть бути.

Росія твердо говорить, що вона може розміщувати ядерну зброю на своїй території, де завгодно. У тому числі в (окупованому) Криму. Але сенсу в цьому немає. Принаймні, поки Росія знаходиться в рамках договору про заборону ракет середньої та меншої дальності. Тому відстань не має значення. Оскількив нас (Росії, - "Апостроф"), умовно кажучи, є ракети з дальністю до 500 км і від 2500 км.

Залежно від того, що буде робити РФ, відповідні кроки робитиме Захід. Поки що ми бачимо тільки його реакцію. Після подій у Криму й на Донбасі Захід вирішив розмістити чотири батальйони в Прибалтиці та Польщі. Стануться ще якісь зміни - відбудуться наступні кроки.

Військова бюрократія західних країн працює повільно. Але коли рішення прийнято, повернути процес у зворотний бік дуже складно. Практично неможливо.

Росія буде продовжувати свою політику ядерного стримування в усій її красі. У тому числі, погрожуючи країнам, як це було у випадку з Польщею та Румунією після розміщення баз ПРО (РФ заявили, що ці країни стали цілями для можливих ядерних ударів, - "Апостроф"). Справи йдуть дуже погано, це факт.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію