RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Заходу потрібно повторити з Росією те саме, що він зробив із СРСР

Олег Лісний Олег Лісний Фото: Facebook

Американське видання Washington Post днями написало, що у кандидата на посаду президента США Дональда Трампа є мирний план щодо України, яким він завершить війну за 24 години. Мовляв, віддайте Росії шматок території і буде вам мир. Однак Трамп чомусь не бере до уваги той факт, що Путіну потрібні не Крим з Донбасом, а вся Україна. Чому ж насправді Трамп заграє з Путіним, чи дочекаємося ми американської допомоги та чому Захід так панькається з російським диктатором - в етері Апостроф TV відповів віцепрезидент аналітичного центру "Політика", політолог Олег ЛІСНИЙ.

- Чи може насправді така ідея бути в думках у Трампа? І наскільки він це реалізує в разі перемоги на виборах?

- Що в голові у Трампа, знає лише він. Бо це дуже специфічний політик, який у своїх рішеннях керується імпульсами. Насправді ніхто не знає, яким він буде президентом вдруге, якщо буде, тому що демократія залишає три крапки. Це ж не так як на росії, де всі ще до початку виборів розуміли - хто виграє і з яким відсотком.

Читайте: Спікер Конгресу Джонсон готує таємничий пакет допомоги Україні: спливли перші деталі

Щодо цього так званого плану Трампа, то спочатку я сприйняв це дуже емоційно. Але все ж, спираючись на передвиборчу логіку, я розумію, що ці вкиди можуть бути як з табору Трампа, так і від опонентів, щоб показати, що Трамп хоче розбазарювати території України. Це може теж бути як версія. Якщо навіть це достовірна інформація, то тут нічого нового немає, бо Трамп це завжди говорив, лише змінювалась тональність.

Зрозуміло, що нас це не влаштовує, бо Україна не може розкидатися територіями, віддавати їх на поталу ворогу. Водночас будь-який іноземний політик може таке заявляти. По-перше, йому це не болить, а по-друге, він рахує кілометрами, милями чи чим завгодно, але він не думає, що робити з людьми, які залишаться на цій території. Бо ми їх віддаємо не на поталу ворогу, а на знищення просто як людей. А якщо якомусь зарубіжному політику хочеться розкидатися територіями, хай подивиться, що ворог зробив у Бучі. Якщо мало Бучі - хай подивиться, що сталося у Маріуполі, що відбувається зараз на окупованих територіях тощо.

Хай би Трамп запропонував віддати Аляску росії, або Техас мексиканцям - але ж не хочеться роздавати свої території. А от чужими розраховуватися за свій спокій і політичне майбутнє виходить дуже легко. Тому зараз ще зарано звертати увагу на те, що робитиме Трамп. Це не єдина його контроверсійна заява. Перед цим він казав, що "не будемо Україні давати зброю і вона буде змушена до миру". А потім у нього було продовження "або дамо Україні стільки, щоб змусити росію". Це прості рішення, але їх не буде.

Навіть якщо ми гіпотетично й підемо на зустріч з росіянами і путін отримає 20 відсотків території України, а решта - під парасолькою НАТО. Наголошую, це нездійсненний сценарій, але суто гіпотетично. Путін на це погодиться? В жодному разі, бо йому потрібна вся Україна. Якщо політики цього не усвідомлюють, то вони не відповідають рівню політиків супердержави.

- Якщо ж Байден залишиться у президентському кріслі, яка буде перспектива для України?

- Для нас будь-який вибір американських громадян заслуговує на повагу. І ми будемо працювати з кожним президентом як держава, кого б вони не обрали.

Нинішня логіка показує, що Байден такий собі, може трішечки агресивний Обама. Той, нагадаю, розповідав, що й Крим не варто обороняти, бо потім домовимося.

Читайте: Патова ситуація: чому Конгрес може провалити пакет допомоги Україні

На превеликий жаль, нинішня історична реалія потребує когось на кшталт Черчілля, хто не буде боятись ухвалювати складні рішення. А Байден взагалі дивує, бо це та людина, що стояла поряд з кермом держави, яка зруйнувала СРСР. Можна ж повторити, чому ж не увійти в історію. Давайте повторимо, росіяни ж повторюють. Але ж ні, Байден боїться ядерної атаки. Хоча за великим рахунком, путіну не потрібні жодні приводи. Якщо він захоче вдарити ядерною бомбою по Вашингтону, то вдарить, захоче по Лондону - вдарить. Не треба думати, що ми його не спровокуємо.

Путін взагалі є маніяком, який просить і молить усіх "зупиніть мене, бо я вже не можу сам зупинитися, а скоюю страшніші злочини". Але всі кажуть ні. Це все одно що до маніяка прислати терапевта: "А у вас яка температура? А у вас які нерви? Ось вам пігулочка, може вам легше стане". Але ні. З маніяками є лише два варіанти боротьби - або зупинити його і в буцегарню, або зупинити навіки. І путін молить, щоб його зупинили.

- Разом з тим, ми досі не отримали американської допомоги і питання вже півроку висить у Конгресі. Це говорить про слабкість Байдена чи так склалися внутрішньополітичні обставини?

- Людина може бути дуже сильна, але нерішуча. І в цьому випадку може йти мова про певну нерішучість Байдена. До речі, можна було набагато раніше передбачити, що Трамп буде бити по цій ситуації. Можна було піти на випередження, але цього не зробили. Тобто можна було давати про запас, поки в тебе була можливість. Але ж ми розуміємо, що є логіка процесу, тобто давати стільки, щоб пацієнт не помер. І американці в цю гру догралися. Тепер пацієнт живий і бореться, але отримує пігулки від інших. А ви зробити нічого не можете, бо потрапили у пастку. І я не бачу готовності жодної з політичних сил домовлятися і знаходити компроміс.

- Євродепутат від Литви Андрюс Кубілюс сказав про те, що можливо Захід просто боїться розвалу режиму путіна, бо мовляв, може бути ще гірше. Хіба може бути гірше?

- Це інфантильний підхід. Є кейс Радянського союзу, який теж боялися. До нас у 1991 приїжджав президент США (Джордж Буш-старший), виступав у Верховній раді, і розповідав, що це не можна робити. Тому оця вся боязнь...

Читайте: Буде компроміс? Генсек НАТО зробив нову заяву про війну Росії та України

А як путін завтра помре, то що тоді будемо робити? Давати йому якісь пігулки, щоб він був вічноживим і було з ким поговорити? Так Макрон вже наговорився з ним ночами - і до чого це призвело? Він пішов зовсім в іншу сторону і почав не боятися путіна. А от коли телефонував ночами і питав як у дідуся здоров'я - було не ефективно. А тепер він просто заганяє путіна у свій коридор. Тому увесь світ має це робити.

І якщо вже говорити не емоційно, а цинічно і прагматично, то я не бачу у багатьох країн Заходу візії життя після росії. У них навіть немає візії життя після путіна. Ну ви ж Радянський союз зруйнували - жувальними гумками, джинсами і радіо "Свобода". І у вас же вийшло це. А чому ж зараз не працювати з тими ж регіонами, де є ядерна зброя і не пообіцяти їм, мовляв, коли росія розвалиться, то ви отримаєте безпрецедентні інвестиції, що будете жити в золоті і з золотими унітазами. Це ж було вже. І той підручник, за яким валили Союз, точно є у Байдена, і він там не одну сторінку сам написав.

Радянський союз же був набагато більшим - і він розлетівся на шматки. Тим паче, у України свого часу ядерну зброю забрали. Точно так само заберете у тих республік, які залишаться після розвалу рф. Методички ті самі - умовний Будапештський меморандум, вам віддають ядерну зброю і все буде так, як і раніше. Але ж ні. Треба улещувати путіна, годувати обіцянками.

- А з чого може розпочатися розпад росії?

- Він вже розпочався. Фатальна помилка путіна у тому, що він ввязався у цю страшну боротьбу. І коли знизиться вага центру, яка зараз ще є, тоді російська федерація буде по економічному напрямку розвалюватися на багаті шматочки. Не народ зруйнує цю федерацію, а саме економіка.

Читайте: Путін хоче перетворити міста в Україні на безлюдні простори: план поділено на три етапи

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Новини партнерів