RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Будівництво ГЕС руйнує українську природу - еколог

Будівництво нових гідроелектростанцій несе значні екологічні загрози, - еколог

В Україні штучно створюються умови для будівництва гідроенергетичних об’єктів, що несе значні екологічні ризики. Про це заявив Руслан Гаврилюк, голова Національного екологічного центру України, голова Київського місцевого відокремленого підрозділу "Вітер змін".

"Всі це тепер вимагають будівництва нових-нових гідроелектростанцій. Але у нас річки знаходяться вже в критичному стані. Клімат змінюється. Водність річок падає. І у нас просто немає де будувати нові гідрооб'єкти. Але гідроенергетики говорять, що да, нам треба будувати".

За словами еколога, будівництво нових об’єктів відбуватися частково за рахунок тарифу, частково за рахунок запозичених коштів. Однак запозичені кошти свого часу доведеться віддавати, і врешті-решт вони будуть віддаватися за рахунок того ж самого тарифу. Крім того, західні донори мають жорсткі екологічні вимоги при інвестуванні, яким українські проекти не відповідають.

"Європейські банки мають певні екологічні вимоги до реалізації проектів, які вони фінансуються. І ми маємо розуміти, що ті екологічні впливи, які несуть ці об'єкти, вони визначають те, що досі жоден європейський банк не підтвердив фінансування жодного проекту. Чому? Тому що ці проекти не відповідають тим екологічним критеріям, які є в банках, а ці критерії в свою чергу базуються на загальноприйнятих європейських нормах", - підкреслив Руслан Гаврилюк.

На підтвердження цього факту еколог приводить приклад вже побудованих гідрообєктів та їх впливу на екологію. "Гідроенергетичні об'єкти в Україні дійсно здебільшого збудовані ще за радянських часів, і при їх проектуванні і будівництві ніяким чином не враховувалися ті впливи на довкілля, екологічні обмеження цих об'єктів. Все це призвело до зараз критичного стану наших річок. Зокрема ми це яскраво можемо бачити на прикладі Дніпра, який у нас зеленіє" - сказав він.

Нагадаємо, 3 жовтня відбулися громадські слухання в НКРЕКП про перегляд тарифу та збільшення фінансування інвестиційної програми на поточний рік для "Укргідроенерго". Серед проектів, зазначених в інвестиційній програмі, - будівництво Верхнедністровского каскаду ГЕС. За підсумками слухань комісія не підтримала інвестпрограму і звернулася до керівництва "Укргідроенерго" з проханням надати детальні документи по окремих статтях.

Раніше експерт директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що перш ніж змінювати тариф для компанії "Укргідроенерго", НКРЕКП повинна провести аудит витрат на виконання інвестпрограми