RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Україна має доєднатись до світового тренду із захисту від китайського імпорту - експерт

Одразу кілька країн Південної Америки запровадили заходи торговельного захисту на сталь з Китаю, який є найбільшим імпортером сталевої продукції на континент.

Наприкінці квітня Чилі ввела мита у розмірі 34% на сталеві кулі та 25% на прутки з КНР. У Мексиці запровадили низку захисних мит у розмірі 5%-50% на більш як 500 видів товарів, головним постачальником яких є Китай (сталева продукція, алюміній, текстиль, хімікати тощо), в Бразилії запрацювала система квот на 11 видів продукції із легованої сталі переважно з Китаю,поставки понад квоту оподатковуватимуть митом у 25%, у випадку істотного зростання імпорту зростатиме і ставка.

"Уряди країн латиноамериканського регіону розуміють, що наплив китайського імпорту становить загрозу їх економікам. Саме про це вони говорять, запроваджуючи обмеження", – зазначив у коментарі UA prom Володимир Головко, керівник Центру політичного аналізу, автор монографії "Україна та Китай: еволюція відносин (2021 – травень 2022)".

Чилі зіштовхнулася із загрозою зупинки місцевого металургійного виробництва через засилля дешевого металу з Китаю. Керівництво Мексики заявило про спотворення конкуренції, адже китайські товари, що потрапили під обмеження, продаються за цінами нижче собівартості, їх виробництво часто субсидується.

"До захисних заходів вдаються, щоб зберегти власне виробництво та робочі місця, оскільки саме працюючі підприємства забезпечують надходження податків та зайнятість місцевого населення, тоді як у випадку імпорту податки та уся додана вартість залишається у країні виробництва", – зауважив Головко.

Він вважає, що уряду України варто взяти до уваги світовий тренд на обмеження доступу на ринки китайської продукції, враховуючи той факт, що китайські виробники вдаються до неконкурентних практик і в Україні. Експерт звернув увагу на дисбаланс у торгівельно-економічних відносинах Китаю та України, який характеризується переважанням імпорту КНР над українським експортом до країни.

"Ця ситуація несе потенційні ризики для економіки та безпеки країни, тож варто врахувати досвід країн світу та задуматися над унормуванням певних категорій імпорту та розглянути можливість для запровадження тарифних і нетарифних обмежень, якщо імпорт перевищить критичні показники. Зокрема, у таких важливих секторах як енергетика, металургія, телекомунікації", – сказав він.

Уряд США раніше звинуватив КНР у впливі на світові ціни через надмірне виробництво товарів та їх постачання на світові ринки на умовах демпінгу. А президент США Джо Байдена пообіцяв діяти, потроївши тарифи на експорт китайської сталі та алюмінію.