RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Європейські банки заплатили Росії вчетверо більше податків, ніж до вторгнення

Попри накладені санкції доходи Росії зростають – у 2023 році деякі європейські банки сплатили податок, що вчетверо зріс після повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Financial Times.

Читайте також: Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

Зауважується, що відповідно до підсумків 2023 року європейські банки, що навіть після повномасштабного вторгнення продовжують працювати на російському ринку, внесли до бюджету країни-агресорки податки на суму 800 мільйонів євро – цей показник в чотири рази вищий за той, що був до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Видання вказує, що серед банків з найбільшими за розміром активами в Росії є наступні представники:

  • Raiffeisen Bank International,
  • UniCredit,
  • Commerzbank,
  • ING,
  • Intesa Sanpaolo,
  • OTP,
  • Deutsche Bank.

Вони відзвітували про те, що сукупний прибуток сягнув більше ніж трьох мільярдів доларів, що втричі перевищило показник за 2021 рік.

Зауважується, що методика розрахунку FT не увійшли такі американські банки, як Citigroup і JPMorgan, хоч за 2023 рік вони внесли до російського бюджету податки на суму майже 60 мільйонів доларів.

Financial Times зауважувало, що сплачені податки можуть становити еквівалент в 0,4% від загального розміру очікуваних неенергетичних доходів Росії на 2024 рік. FT вказує на це як на приклад того, як іноземні компанії можуть допомагати Кремлю налагоджувати фінансову стабільність в Росії навіть за умов війни в Україні та накладених санкцій.

Видання пояснює, що на зростання прибутку європейських банків частково вплинули обмеження нюанси коштів, які вони не можуть вивести з країни через запроваджені обмеження з боку країни-агресорки. Видання, цитуючи керівника неназваного європейського банку з російською філією, наголошує:

"Ми не можемо нічого робити з російськими депозитами, окрім як зберігати їх у центральному банку. Тому зі зростанням відсоткових ставок зростали і наші прибутки".

Додається, що санкції також мали частковий вплив на зростання прибутку європейських банків, адже санкції позбавили доступу російських банків до міжнародної платіжної системи Swift, тому, як пише FT, "... західні банки в Росії стали привабливішими".

Нагадаємо, раніше Європарламент ухвалив рішення про нелегітимність Путіна та псевдовибори на окупованих територіях.

  • Вас також може зацікавити:

Росія щодня витрачає величезну суму на війну проти України

Санкції? Ні, не чули! Ціна на російську нафту перевищила цінову стелю ЄС

Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем