RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

МЗС України висловило протест Росії через наміри РПЦ відібрати Херсонес

МЗС України направило ноту протесту в МЗС Росії з приводу наміру Кримської і Сімферопольської єпархії Російської православної церкви відібрати частину заповідника "Херсонес Таврійський" в окупованому Росією Криму, внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Міністерства закордонних справ України.

"У зв’язку з анонсованими намірами Кримської і Сімферопольської єпархії РПЦ перебрати у церковну власність частину споруд українського об’єкта «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, МЗС України надіслало ноту протесту МЗС РФ.", - повідомляє прес-служба МЗС України.

Крім того в МЗС підкреслили, що, перебуваючи в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" вимагає особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація.

Також МЗС України звертає увагу на положення Конвенції про захист культурних цінностей відповідно до яких держава, яка здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них.

МЗС України підкреслює, що будь-яке втручання в цілісність об'єктів культурної спадщини, що знаходяться на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, будуть розцінюватися Україною як порушення Росією своїх обов'язків як держави-окупанта з покладанням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності.

Як повідомляв "Апостроф", РПЦ планує отримати під контроль заповідник "Херсонес Таврійський".