RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Bellingcat опублікувала другу частину доповіді щодо офіцера РФ і "Буку", який збив МН17

Експертно-журналістська група Bellingcat заявила про однозначну ідентифікацію офіцера розвідки "ДНР" "Хмурого" як відставного російського генерал-майора Сергія Миколайовича Дубинського, який є ключовим організатором перевезення ЗРК "Бук" на Донбасі у день загибелі Boeing рейсу MH17. Про це йдеться у другій частині доповіді Bellingcat, передає РБК.

У документі говориться, що після публікації першої частини з'явилися "однозначні підтвердження" особистості офіцера розвідки ДНР "Хмурого", який, як вважають автори доповіді, "був ключовим організатором транспортування "Буку 332" з Донецька в поле на південь від Сніжного" 17 липня 2014 року.

В якості одного з головних доказів того, що мова йде про Сергія Миколайовича Дубинського1962 року народження, Bellingcat наводить свідчення російського актора Івана Охлобистіна, опубліковані у колонці для сайту RT 16 лютого.

"Сергій Дубинський з позивним "Хмурий" - шановний російський військовий... <...>", - написав тоді Охлобистін.

Крім того, після публікації доповіді, стверджують в Bellingcat, користувачі мережі виявили пости Дубинського на форумах Glav.su, де він нібито писав під ніком "Нехороший". В одному з постів, автор підтвердив дату народження, а також справжність свого голосу на записи, опублікованій СБУ.

"Щоб підтвердити особистість Дубинського, один з користувачів запитав його, на якому автомобілі той їздив в Слов'янську в 2014 році. Дубинський відповів 12 липня 2015 року, що їздив на чорному Peugeot 3008. Машина цієї моделі потрапила на відео колони з"Буком 332" у Макіївці 17 липня 2014 року. Це не означає, що Дубинський знаходився в цій машині, проте цілком ймовірно вона використовувалася розвідкою ДНР", - йдеться в доповіді.

Далі Bellingcat аналізує вміст кількох телефонних переговорів, опублікованих СБУ і міжнародної слідчою групою.

Автори доповіді заявили, що після аналізу нових свідчень, а також опублікованих СБУ і міжнародної слідчою групою перехоплень телефонних переговорів, особистість Дубинського-Хмурого "встановлена однозначно", як і те, що саме ця людина "була ключовим організатором" транспортування ЗРК "Бук" територією Донбасу у день, коли було збито Boeing.

Нагадаємо, раніше особа, що назвалася Сергієм Дубинським, у листуванні з журналістами повністю спростувала свою причетність до трагедії МН17.