RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Західні спецслужби зібрали докази причетності РФ до спроби перевороту в Чорногорії - The Telegraph

Західні спецслужби зібрали докази причетності Росії до спроби державного перевороту в Чорногорії. Про це повідомила британська газета The Telegraph з посиланням на джерела в британському уряді.

За даними видання, спецслужби США і Великобританії, які надавали допомогу чорногорським колегам, зібрали достатньо доказів того, що переворот готувався за активної участі Росії. Йдеться про перехоплені телефонні розмови, електронне листування та інші свідчення.

В т о же час, міністр оборони Чорногорії Предраг Бошковіч заявив, що "немає жодних сумнівів", що спроба перевороту була профінансована і організована співробітниками російської розвідки разом з місцевими радикалами.

Джерело газети повідомило також, що у перевороті можна було б звинуватити неконтрольованих російських агентів і націоналістів, "але складно уявити, що все це не отримало схвалення згори".

Події в Чорногорії, за даними видання, минулого тижня обговорили міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон і держсекретар США Рекс Тіллерсон під час їхньої першої зустрічі.

Співрозмовник The Telegraph розповів, що державний переворот в Чорногорії, організований за підтримки громадян Росії, мав був відбутися 16 жовтня 2016 року.

За даними британських спецслужб, путчисти мали брати участь у масовій опозиційної демонстрації перед оголошенням виборів у парламент Чорногорії. Надалі змовники планували проникнути у будівлю парламенту, а переодягнені поліцейськими учасники зловмисники - відкрити вогонь по мирному натовпу, щоб згодом звинуватити у всьому владу і спровокувати повалення прем'єр-міністра Міло Джукановича.

Метою перевороту називалося протидію вступу Чорногорії в НАТО і допуск російських кораблів до портів цієї країни на Адріатичному морі.

Наразі Інтерпол розшукує двох громадян Росії Едуарда Широкова і Володимира Попова, які нібито займалися організацію перевороту. Серед інших підозрюваних проросійські чорногорці з опозиційних партій опозиціонери.

Нагадаємо, раніше у Чорногорії не вдалося заарештувати проросійських політиків Андрія Мандича та Мілана Кнезевича, яких підозрюють в причетності до спроби перевороту.