RU  UA  EN

вторник, 19 марта
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бизнес

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

СМИ рассказали, как КБ "Южное" превратили в "черную дыру"

Уникальное предприятие, которое приносило миллиардные прибыли, едва сводит концы с концами

Уникальное предприятие, которое приносило миллиардные прибыли, едва сводит концы с концами Фото: yuzhnoye.com

Державне конструкторське бюро "Південне" ще зовсім недавно було гордістю України і вважалося одним зі світових лідерів ракетно-космічної галузі. Та нині унікальне підприємство, яке приносило мільярдні прибутки, ледве зводить кінці з кінцями. Про це пише видання From-ua.com у статті "Конструктор фінансових схем, або хто перетворив КБ "Південне" на "чорну діру" космічної галузі". Більше того, "Південне", за даними журналістів, стало регулярним фігурантом у справах про фінансові махінації і розкрадання коштів, а також прогриміло в серії гучних скандалів. Достатньо згадати, як КБ зганьбилося, зірвавши міжнародний проект на 800 мільйонів доларів.

Експерти відзначають, що навіть зараз, незважаючи на фінансові проблеми, "Південне" спроможне ефективно працювати і бути прибутковим. Бо поки ще має хороший технічний і кадровий потенціал. Однак з нинішнім керівником шанси вийти із крутого піке у КБ мізерні. Мова йде про Олександра Дегтярьова – людину, яка фактично узурпувала владу в бюро, обійнявши дві головні посади – в.о. генерального директора і головного конструктора. Крім того, Дегтярьов був головою спостережної ради та кінцевим бенефіціаром банку "Новий", в якому знаходилися основні рахунки КБ "Південне". Уявляєте, які фінансові схеми можна плести, сидячи одразу в трьох таких кріслах?! І цим, схоже, Дегтярьов і його оточення не погребували скористатися.

НЕПОТОПЛЯЄМИЙ

В офіційній анкеті пана Дегтярьова вказано: академік, керівник і фахівець провідної аерокосмічної компанії в Україні КБ "Південне", розробник та дизайнер супутників та ракет. Звучить переконливо. Однак варто "копнути глибше" і...

Перший серйозний скандал за участі Дегтярьова – його короткочасне звільнення у 2016-му. В лютому того року голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош звільнив Дегтярьова з посади генерального конструктора/генерального директора КБ "Південне" за невдалі проекти, непогашені борги та можливі фінансові порушення. Дегтярьов подав скаргу до Чечеловського (Красногвардійського) районного суду м. Дніпра. І в травні 2016-го суд прийняв рішення на користь позивача, дозволивши йому відновитися на посаді в бюро.

Однак у вересні 2017 року відбувся відкритий конкурс на посаду генерального директора КБ "Південне". Дегтярьов, який так затято боровся за посаду в суді, брати участь у ньому відмовився. Тому крісло формально втратив, але наразі продовжує керувати бюро з додатком "в.о." – поки новий гендиректор не з’явиться. Відзначимо, що, за іронією долі чи за чиєюсь вказівкою, Дегтярьов відмовився від конкурсу відразу після того, як Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу (№42015000000002433) щодо розкрадання коштів співробітниками КБ "Південне" під час згаданого вище провального 800-мільйоного проекту "Циклон-4". Наразі справа вже складається з кількох солідних томів. А нещодавно (31 жовтня 2017 року) Печерський суд Києва ще й прийняв ухвалу про додаткову позапланову ревізію Міністерства фінансів України з питань реалізації проекту "Циклон-4". Ревізія, зокрема, має дати відповідь на питання: куди ділися бюджетні гроші, виділені КБ "Південне"?

Варто зазначити, що клопотання про ревізію подала Головна військова прокуратура ГПУ, яку очолює Анатолій Матіос. Нещодавно в одному з інтерв’ю Матіос заявив, що військова прокуратура з моменту створення розслідувала 700 кримінальних проваджень пов’язаних із корупцією (по 400 з них вже є вироки), а 72% всіх закінчених досудових проваджень прокуратури за військовими прокурорами. За таких показників, розслідування справи "Південного" аж ніяк не буде формальним.

Зриви багатомільйонних проектів та інші прорахунки призвели до того, що за 2013-2015 роки КБ "Південне" офіційно недорахувалось 4,1 мільярда гривень. Бюро закрило і призупинило ряд перспективних проектів, а його робітникам почали затримувати зарплату. Але дивно дивне! Саме в цей час керівник бідолашного КБ "Південне" Олександр Дегтярьов і його родина суттєво примножили свої статки.

ГРОШОВІ ДЖЕРЕЛА, ФІНАНСОВІ РІКИ

Одразу відзначимо, що, згідно декларації за 2016 рік, Дегтярьов має одразу шість (!) джерел доходу. Він отримував три зарплатні: як в.о. генерального директора і генерального конструктора КБ "Південне" – 490 тисяч; як голова наглядової ради банку "Новий" – 240 тисяч і як викладач у Національному аерокосмічному університеті ХАІ – ще 16 тисяч.

Крім того, Дегтярьов має пенсію у розмірі 78 тисяч, а також чималі доходи за членство в Національній академії наук і дивіденди від банку "Кредит Дніпро".

Разом з дружиною Оленою пан Дегтярьов володіє двома квартирами площею 88,5 кв.м. (по 25%) та 142,3 кв.м. Причому остання була придбана у 2013 році, коли КБ "Південне" переживало особливо важкі часи. Крім того, Дегтярьовим належать гараж, земельна ділянка та котедж.

З грошових активів у Олександра Дегтярьова – 23 500 доларів готівки та рахунки у банку "Кредит Дніпро" з 711 тисячами гривень. У Олени Дегтярьової на рахунках у цьому ж банку – 4733 долара та 63 749 гривень. Та й доходи у неї непогані: зарплата у ЗАТ СК "Даск" – 179 тисяч, пенсія 19 тисяч та дивіденди 21 тисяча гривень.

Звідки такі статки, спитаєте ви, і чи не пахне тут корупцією? Все просто, пишуть журналісти: зважаючи на доступ до активів банку "Новий" і бюджету КБ "Південне" Олександр Дегтярьов мав можливість контролювати фінансові потоки між двома установами та збагатити себе і родину. Крім того, для збагачення він міг використати корпоративні інструменти своєї родини. Але про "сімейну бізнес-систему" Дегтярьових дещо пізніше. Спочатку – про їхню активну банківську діяльність.

БАНКУЮТЬ ВСІ

Олександр Дегтярьов, нагадує видання, є головою наглядової ради банку "Новий", який на даний час знаходиться у стані ліквідації і щодо якого проводить слідство Генеральна прокуратура України.

Дегтярьов був обраний головою наглядової ради у 2007 році. Найбільшим акціонером банку "Новий" є КБ "Південне" – 18,33% акцій. Інші основні акціонери банку: ТОВ "Індустріально-Фінансова Група" (9,46%), ТОВ "Модус Індастрія" (9,98%), ТОВ "Азимут М" (9,88%) та ТОВ "Бізнес Інвест" (9,99%), ТОВ "Клуб Здоров'я" (9,98%), Олександр Ярецький (9,95%) та Таїсія Булавінова (9,99%), яка також є головою правління банку "Новий". Спробуйте запам’ятати ці назви та імена, ви ще не раз про них прочитаєте.

У березні 2017 року Антимонопольний комітет України дав дозвіл КБ "Південне" на збільшення частки акцій банку "Новий" від 18,33% до контрольного пакету акцій. Це могло допомогти банку задовольнити мінімальний розмір власного капіталу, встановленого НБУ. Однак операція не відбулася і в червні-2017 "Новий" оголосив про закінчення своєї банківської діяльності на підставі рішення НБУ про те, що всі українські банки з липня 2017 року повинні досягати порогу акціонерного капіталу щонайменше 200 мільйонів гривень. Акціонери банку "Новий" не змогли знайти кошти для збільшення статутного капіталу до розміру, який відповідав би новим нормам НБУ.

А тепер затамуйте подих: Генеральна прокуратура України нещодавно виявила, що на кінець другого кварталу 2016 року на рахунках КБ "Південне" в банку "Новий" було розміщено понад 1 млрд гривень! Зараз розслідування щодо того, чи були виплачені дивіденди акціонерам, продовжується.

Крім того, паралельно зі справою №42015000000002433, щодо викрадення бюджетних коштів посадовими особами КБ "Південне", ГПУ в даний час розслідує надання Таїсією Булавіновою міжбанківської позики у розмірі 1 млн доларів українському банку ВАТ "Банк Таврика". Як повідомляється, ці кошти належали КБ "Південне" і були надані урядом для реалізації проекту створення ракетного космічного комплексу (справа №42014040670000034). Строк дії цього кредиту від банку "Новий" для "Таврики" є дуже підозрілим, оскільки кредит був позичений за чотири місяці до того, як ВАТ "Банк Таврика" ліквідували у грудні 2012 року.

Додамо, що банк "Новий" брав участь і у фінансових операціях КБ "Південне", пов'язаних зі вже згаданою космічною програмою "Циклон-4". Тож не дивно, що проект так і не було реалізовано.

Ще один момент: невістка Олександра Дегтярьова – Ольга є непрямим акціонером банку "Новий" з 9,46% акцій станом на 1 січня 2017 року. І ось тут, якщо потягнути за ниточку…

БІЗНЕС-КЛУБОК

…Ви побачите всі масштаби розмаху. Ольга Дегтярьова є акціонером банку "Новий" через компанію ТОВ "Індустріально-Фінансова Група", де вона єдиний власник. Крім того, Ольга – колишній директор компанії ТОВ "Азимут М", яка також є акціонером у банку "Новий", і виключно належить Наталі Саланджій. "Азимут М" має 9,88% акцій банку "Новий" станом на 1 січня 2017 року. Ольга Дегтярьова та Наталія Саланджій пов'язані через соціальні мережі і, напевно, мають тісний зв'язок у реальному житті. Крім того, "Азимут М" зареєстровано за однією адресою та в той же день, що і ТОВ "Бізнес Інвест М" та ТОВ "Клуб Здоров'я", які також акціонери банку "Новий". Ольга Дегтярьова також у друзях власників цих компаній в соціальних мережах. Отже, цілком можливо, що ці компанії та особи мають спільні інтереси або виконують функції довіреності.

Дружина Олександра Дегтярьова – Олена є акціонером ЗАТ "Страхова компанія "Даск" з іноземними інвестиціями" спільно з Олександром Конюховим. Останній є сином Станіслава Конюхова, одного із головних потенційних партнерів Олександра Дегтярьова. Конюхов-старший – колишній директор КБ "Південне" (1991-1995) і теж акціонер ЗАТ "Страхова компанія "Даск" з іноземними інвестиціями". Саме Конюхов, пішовши з посади голови наглядової ради банку "Новий" у 2007 році, наполіг, щоб на його місце сів Олександр Дегтярьов.

Найважливішим акціонером "Даск" є компанія Inter Capital Insurance Co. Limited на Кіпрі. Вона зареєстрована в 1993 році і ліквідована в 2016-му. Компанія контролювалася двома кіпрськими компаніями – Maninster Co. Limited та Prontoservus Limited, які, традиційно мають кіпрських номінальних акціонерів як довірених осіб. Компанія Inter Capital Insurance Co. Limited також раніше була ключовим акціонером компанії ЗАТ "Страхова компанія Диско27", яка зареєстрована за адресою компанії "Даск".

Тягнемо ниточку далі…

Син Дегтярьова Максим є головним конструктором і керівником системного машинобудування та сайтів в КБ "Південне". Паралельно він є акціонером трьох компаній: ТОВ "МЕТ" (нерухомість), ТОВ "Хами" (ресторан) і ТОВ "Депол" (виробництво меблів).

ТОВ "Хами", що належить Максиму Дегтярьову, Олені Іпатовій та Олені Харченко, володіє рестораном "ХАМЫ", модним баром і лаунжем. Цікаво те, що "ХАМЫ" також називається "Максим Дегтярьов" в обліковому записі Instagram.

ТОВ "МЕТ" належить виключно Максиму Дегтярьову. Компанія займається сектором нерухомості та зареєстрована за тією ж адресою, що і ТОВ "Індустріально-фінансова група", компанія, через яку його дружина Ольга Дегтярьова володіє пакетом акцій банку "Новий".

Окрім того, що невістка Олександра Дегтярьова – ключовий акціонер банку "Новий", вона також є ще й колишнім акціонером ТОВ "Лідерінвестсервіс". Директор якого — Михайло Мороховець — також є членом правління компанії ТОВ "Клуб Здоров'я", що є акціонером банку "Новий" з 9,98%.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Як бачимо, акцентують увагу автори статті, всі основні акціонери банку "Новий" (юридичні і фізичні особи) мають спільні бізнес-інтереси в інших компаніях або пов’язані родинними зв’язками. При цьому структура власності і прибутків цієї великої "сім’ї" неоднозначна, умисно занадто складна і в ній присутній офшорний елемент. А все це – традиційні корупційні складові.

КБ "Південне" у цьому дійстві – беззахисна жертва, з якої витягують усі фінансові соки. Ну, а роль керівника бюро Олександра Дегтярьова тут цілком зрозуміла. Тому навіть не варто шукати відповідь на резонне питання: чи може така людина керувати стратегічним підприємством? Важливіше інше: чому Дегтярьов все ще дає накази підлеглим, а не покази для компетентних органів, резюмує видання?

Версия для печати
Нашли ошибку - выделите и нажмите Ctrl+Enter
Раздел: Бизнес