RU  UA  EN

четверг, 18 апреля
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Общество

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Врач-кардиолог о симптомах и лечении ишемической болезни сердца

А также о том, почему людям с болезнями сердца рекомендуется физическая активность

Виявляється, ішемічна хвороба серця має декілька різних проявів. Про те, що потрібно знати про симптоми серцевих захворювань, про причини їх виникнення, а також про те, як їм запобігти, розповідає лікар-терапевт, кардіолог першої категорії клініки Into-Sana Оксана Жаданова.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) виникає через те, що серцю не вистачає кисню. Тобто потреба серцевого м’яза міокарда більша, ніж можливість нашого організму кисень доставляти.

При цьому ішемічна хвороба серця може мати декілька проявів: стенокардія, інфаркт міокарда, раптова серцева смерть, кардіосклероз або, навіть, безбольова форма.

У 95% випадків основною причиною ІХС є атеросклероз. Він супроводжується тим, що в стінках судин починає відкладатись атеросклеротична бляшка. Вона поступово росте і перекриває просвіт судини. Це викликає утруднення току крові і тоді серцю не вистачає кисню.

За даними української статистики, подібні симптоми спостерігаються приблизно у 24% населення. Закордоном - це близько 13%. Скоріш за все, це дані гіпердіагностики, тому що раніше, коли не було таких методів дослідження, ІХС та дифузний кардіосклероз діагностували усім після досягнення 60 років. Зараз, щоб поставити такий діагноз, необхідно його підтвердити.

У наш час хвороба починає розвиватись ще з дитячого віку. Атеросклеротичних бляшок ще може не бути, але поступово виникають передумови для них. У віці 20-30 років починають з’являтися перші ліпідні бляшки і з віком вони прогресують. Це пов’язують зі способом життя, а ІХС, порушує якість життя, крім того, вона приводить до інфаркту міокарда, серцевої недостатності, порушення ритму та провідності, кардіогенного шоку, набряку легень. Загалом - до багатьох небезпечних наслідків та навіть смерті.

Найпоширеніша форма ІХС – стенокардія. Вона не дає можливості людям виконувати ту роботу, яку вони виконували раніше. Наприклад, якщо раніше людина могла спокійно пройти 5 км, то з ІХС їй потрібно кілька разів зупинятися. З часом це прогресує. Більше того, люди можуть не відчувати та не знати про ІХС до моменту, поки бляшка не перекриє просвіт судини на 75%. Першим проявом хвороби може бути або стенокардія, або одразу інфаркт.

До ІХС є генетична схильність. Якщо старші родичі в молодому віці перенесли інфаркт міокарда, то ризик захворіти ІХС у 5 разів вищий.

Зараз усі заходи спрямовуються на те, щоб попередити розвиток хвороби. Адже якщо вона вже з’явилася - то "зворотного шляху" немає. Бляшки в судинах не почистяться і не зникнуть до кінця життя. Тому основна задача – попередити виникнення цих бляшок або попередити збільшення вже існуючих.

Чоловіки до 50 років хворіють на ІХС у 3 рази частіше, аніж жінки. З 50 до 60 років ситуація вирівнюється, а після 60 однаково хворіють і чоловіки, і жінки. У жінок є естрогени, які захищають стінку судин, але з віком їх кількість зменшується і тому збільшується кількість випадків захворювання на ІХС.

Профілактично рекомендують після 35 років щороку робити ліпідограму. Рекомендується також профілактично вимірювати тиск. Нормальний рівень тиску та нормальна ліпідограма – це те, за чим потрібно слідкувати, щоб не розвинулась ІХС. Болі за грудиною, немотивована задишка, зменшення толерантності до фізичного навантаження – симптоми, з якими потрібно звернутись до лікаря, щоб виключити проблеми з серцем.

ІХС лікується довго. Є різні напрямки лікування. Перший – покращити якість життя, тобто зняти симптоми. Другий – попередження росту та розвитку атеросклеротичної бляшки, за допомогою препаратів, які стримують цей ріст. Третій – профілактика ускладнень (інфарктів та інсультів). Тому лікування має бути обов’язковим та комплексним.

Оскільки ІХС не має зворотного розвитку, якщо вона вже є, необхідно постійно приймати ліки. Зараз є такі методи лікування, як балонна ангіопластика, стентування, аортокоронарне шунтування. В чому суть стентування? Коли в судині є бляшка, вона перекриває тік кров. Нам потрібно відновити тік крові, тому підводиться спеціальний стент і розширюється просвіт судини. А шунтування – це коли роблять судину в обхід тій, що забита атеросклеротичними масами. Але, хоча ці метод усувають наслідки ІХС, вони не усувають усі бляшки в організмі. Вони можуть прибрати основну причинку інфаркту. Особливо, якщо в перші дві години після розвитку симптомів інфаркту встигнути зробити стентування, то можна досягнути зворотного розвитку та не допустити подальшого розвитку інфаркту. Але ІХС все ж залишиться і потрібно буде постійно необхідно приймати медикаментозне лікування.

Профілактика хвороб серця є стандартною. Це. зокрема, вживання їжі зі зменшеною кількістю холестерину. Холестерин завжди є в нашому організмі та є важливим для структури клітин та гормонів. Але є різні фракції холестерину, умовно "хороші", та "погані" жири. Необхідно їсти менше тваринних жирів (свинина, баранина, червоні сорти м’яса, жирні молочні продукти). "Хороші" жири присутні в рибному жирі (оселедець, скумбрія), горіхах, авокадо, льняній а олії.

Крім того, велике значення має рівень цукру в організмі. При високому рівні цукру йде збільшення фракцій "поганих" жирів, тому збільшується ризик появи атеросклерозу. Потрібно зменшити вживання простих вуглеводів та, особливо, транс-жирів, солодких напоїв, підсолоджувачів, хлібо-булочних виробів з білого борошна. Крім того, необхідний достатній рівень фізичної активності, тому що гіподинамія призводить до серцевих захворювань. Категорично забороняється паління.

Чому усі ці фактори настільки сильно впливають на розвиток ІХС? Стінка судин всередині вистелена ендотелієм і куріння, підвищення рівня цукру, високий тиск - пошкоджують цю внутрішню стінку. Вона стає "шерохуватою", а не гладкою, і на ній легше осідають "погані" фракції жирів. Тому, якщо стінки судин будуть гладкі, хай навіть присутність жирів висока, атеросклерозу розвинутись важче. Ось чому настільки важливі піші прогулянки, здорова їжа, кардіонавантаження та уникання поганих звичок.

Вся рослинна їжа корисна. Сухофрукти краще вживати обмежено через надмірну солодкість, але в них багато калію та магнію і це корисні для серця мікроелементи.

Що стосується кави, то питання її шкідливості є суперечливим. Нещодавно в ході дослідження було доведено, що кава нешкідлива та має позитивні властивості. Проте у людей є різна чутливість до кави. Кава має стимулюючий ефект – прискорення пульсу, підняття тиску, тремор рук. При таких симптомах бажано не вживати кави. В цьому дослідження рекомендували 4 чашки кави на добу.

Людям з хворобами серця рекомендують фізичну активність. Це має бути швидка хода не менше 4 км на добу, окрім гострих періодів. Фізична активність провокує розвиток додаткових кровоносних судин і це покращує кровопостачання серця.

Раніше у нашій країні рекомендували щороку відвідувати кардіолога, але зараз намагаються відійти від цього стандарту. Кожна людина має свій ризик захворювання. Людям, котрі не мають проблем та симптомів, можна навіть не звертатись, якщо все в порядку. Якщо є хоч якісь симптоми, то потрібно обов’язково прийти, і лікар сам скаже як часто потрібно буде його відвідувати. Тобто, немає єдиного стандарту для кожного - раз рік, чи раз на півроку.

Читайте также

Под завалами есть люди, мы еще не добрались до них – и.о. мэра Чернигова

Российские военные утром 13 апреля обстреляли ракетами Чернигов - в городе десятки погибших и раненых - мэр города рассказал о ситуации

Лазерное оружие в Украине: поможет ли ВСУ "огонь дракона"

Прототип лазерного оружия может уже скоро оказаться в Украине

Нам говорили, что Украины уже нет: боец ВСУ о битве за Мариуполь, выживании в "Азовстале" и пытки в плену

Бои с в Мариуполе закончились тяжелым ранением и пленом для юного бойца